Rotaria Junior si cimpoierii din Perieni au cucerit Europa

Barlad Online

Formatia Rotaria Junior, de la Palatul Copiilor Vaslui, are Europa la picioare. În perioada 17 – 22 octombrie, la Balingen, în Germania, cei 15 membri au cunoscutei trupe vasluiene si-au demonstrat valoarea în fata unei auditoriu format din peste 1.500 de persoane. Cum tema festivalului a fost muzica pãstoreascã, Romeo Tãlmaciu, coordonatorul Rotaria Junior, a invitat în Germania si doi cimpoieri din Perieni. Atât organizatorii, cât si reprezentatii celor peste 20 de tãri participante la festivalul de la Balingen, au apreciat la superlativ virtuozitatea si repetoriul trupei din Vaslui.
În perioada 17 – 22 octombrie, “Rotaria Junior” de la Palatul Copiilor Vaslui a participat, în localitatea Balingen, din Germania, la un Festival de muzicã pãstoreascã. Aflat la cea de-a treia editie, editia din acest an a avut o temã extrem de interesatã, “Meserii muribunde, Muzicã vie!”. Acestei provocãri i-au rãspuns formatii din peste 20 de tãri, printre care Spania, Scotia, Portugalia, Rusia, Italia, Bulgaria, Suedia si Olanda. Rotaria Junior s-a încadrat perfect în temã, fiind însotitã în Germania de doi cimpoieri din localitatea Perieni, Butnaru Aurelian si Butnaru Gheorghe. Romeo Tãlmaciu, coordonatorul “Rotaria Junior” Vaslui, a spus cã, în luna iunie a acestui an, cei doi cimpoieri vasluieni au participat, în Spania, la o manifestare similarã în cadrul cãreia s-au bucurat de un succes deosebit. Pe lângã interpretare, cei doi (tatã si fiu) sunt si pãstori, inovatori de melodii si constructori de instrumente. Dar Romeo Tãlmaciu nu s-a oprit aici: pentru o prezentare cât mai originalã a muzicii pãstoresti, din grupul de artisti care a participat la festival au mai luat parte si douã tulnicãrese din Turda, Mariana Gligor fiind una din cele mai bune interprete la acest instrument.
Rotaria Junior a dat tonul!
Într-o salã cu peste 1.500 de spectatori, în majoritate muzicieni si oameni de culturã, fiecare tarã a avut la dispozitie opt minute pentru a-si prezenta programul. Festivalul a avut mai multe etape de prezentare a muzicii componistice si interpretative, iar aparitiile trupei Rotaria Vaslui au fost extrem de apreciate de public. “Cert este cã realizatori actiunii au spus cã prezenta noastrã a ridicat stacheta valoricã a festivalului. Am smuls ropote de aplauze de la invitati, iar piesele intrepretate de noi au avut un impact major asupra auditoriului. Individual, noi am prezentat si un colaj între Rotaria, cimpoierii de la Perieni si tulnicãresele de la Turda, pentru a exprima cât mai clar întrepã- trunderea timbrelor instrumentelor vechi cu cele moderne, trombon, clarinet, trompetã”, a spus Romeo Tãlmaciu. Un rol extrem de important în derularea actiunii l-a avut Manfred Stingel, organizatorul Festivalului de muzicã pãstoreascã de la Balingen. De asemenea, o prezentã valoroasã la festival a fost cea a formatiei “Xistra de Coruxo”, din Galicien, regiune din nordul Spaniei. Manifestarea din Germania a fost o ocazie în plus de a puncta în cadrul festivalului si proiectul european cu aceeasi denumire, realizat de Germania, în parteneriat cu România si Spania. În România, proiectul s-a derulat prin intermediul Palatului Copiilor, actiune care se va finaliza în luna decembrie a acestui an. “Este un proiect interesant, de pãstrare si revigorare a traditiilor arhaice pãstores ti atât din regiunea judetului Vaslui si teritoriul României, cât si a interferenta traditiei cu modernul din programul realizat de formatia Rotaria Junior”, a mai spus Romeo Tãlmaciu, care a tinut sã le multumeascã tuturor celor care s-au implicat în aceastã actiune, în special Primãriei Vaslui si primarului Vasile Pavãl.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu