Botez urmat de înmormântare!

Barlad Online

Fãrã sã tinã cont cã bebelusul lor în vârstã de cinci luni este bolnav, o familie din Rosiesti i-a organizat petrecerea de botez si s-a distrat fãrã nicio grijã. L-au gãsit mort, a doua zi dimineatã, când s-au trezit. O fetitã de o lunã, comuna Costesti, a murit înecatã cu lapte. Un copil de un an, din Codãesti, se zbate între viatã si moarte dupã ce a bãut o substantã corozivã pentru curãtat aragazul iar un bãietel de doi ani din satul Chircesti, comuna Miclesti, a ajuns în stare gravã la spital dupã ce un dulap de bucãtãrie a cãzut peste el. Toate aceste tragedii s-au întâmplat la sfârsitul sãptãmânii trecute si au la bazã o singurã cauzã: neglijenta pãrintilor.
Sâmbãtã, o familie din satul Codreni, comuna Rosiesti, si-a botezat copilul de cinci luni, desi cei doi pãrinti stiau cã fetita este rãcitã. Fuseserã cu ea la medic care îi prescrisese un tratament. Urmau sã se prezinte din nou, zilele acestea, pentru ca doctorul sã vadã evolutia copilului. Nu au mai apucat. Fãrã sã tinã cont de indicatiile medicului, sâmbãtã, oamenii au botezat copilul dupã ritualul specific unei astfel de ocazii, dupã care au petrecut alãturi de rude si alti prieteni. Dimineatã, si-au gãsit copilul mort. „Potrivit pãrintilor, au petrecut pânã undeva în jur de ora 2.00, dupã care s-au culcat. Dimineatã, tatãl a observat cã fetita nu respirã si a sunat la 112. Echipajul de pe Ambulantã a gãsit copilul decedat. Poate nu era cel mai potrivit moment sã boteze copilul, pentru cã, se presupune, decesul ar fi survenit în urma unei afectiuni respiratorii. Cauza exactã o vom afla în urma necropsiei. În acest caz am sesizat si Directia Generalã pentru Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui. Pãrintii copilului decedat nu sunt cãsãtoriti, mai au doi copii minori în între- tinere iar mama are doi copii dintr-o relatie anterioarã, aflati la aceastã datã în plasament“, nea declarat inspectorul principal de politie Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Deces dupa deces
Cu douã zile în urmã, politistii vasluieni înregistrau un alt deces în care pãrintii sunt suspectati de neglijentã. O femeie din Costesti si-a alãptat fetita, dupã care si-a vãzut linistitã de treburile gospodãresti. S-a întors în casã dupã o jumãtate de orã si a gãsit copilul inconstient. A sunat la 112, un echipaj de Ambulantã s-a deplasat la fata locului, dar a fost prea târziu. Medicii au încercat aproape o orã sã resusciteze bebelusul, dar toate eforturile lor s-au dovedit zadarnice. Medicii spun cã, cel mai probabil, fetita s-a înecat cu lapte. Un verdict în acest caz va fi dat tot în urma efectuãrii necropsiei. Între timp, atât politia, cât si DGASPC Vaslui au demarat anchete în acest caz. Familia sugarului, acuzatã de vecini de neglijentã, mai are acasã un copil de un an si jumãtate, iar autoritãtile vor sã vadã dacã fetita care a rãmas în familie este în sigurantã.
Verdict: neglijenta!
Tot în week-endul trecut, un copil de doi ani din satul Chircesti Deal, comuna Miclesti, a ajuns în stare gravã la spital dupã ce un dulap din bucãtãrie a cãzut peste el. Bãietelul, lãsat nesupravegeat de pãrinti, s-a urcat pe mobilã. Mama a fost alertatã de zgomotul dulapului cãzut si de tipetele copilului. Si-a gãsit copilul plin de sânge sub dulap. „A cãzut un dulap peste el si sticla acestuia s-a spart, producându-i o plagã de aproximativ 10 centimetri la nivelul obrazului stâng. Pacientul este stabil hemodinamic si respirator“, a precizat dr. Ana Maria Ungureanu, director medical SAJ Vaslui. Bãie- telul a fost preluat de echipajul Ambulantei si transportat la Spitalul de Urgentã Vaslui, unde a fost dus direct în sala de operatii. Plaga a fost cusutã iar acum copilul este înafara oricãrui pericol. Nu acelasi lucru se poate spune despre un alt copil de un an, din Codãesti, care, sâmbã tã seara, profitând de neatentia mamei, a bãut solutie de curãtat Triumf, o substantã extrem de corozivã. Atentionarea scrisã mare pe astfel de produse – „A nu se lãsa la îndemâna copiilor!“ – a fost ignoratã de mamã, iar tragedia nu a putut fi evitatã. Copilul a fost dus la spital cu arsuri bucale si faringiene grave. Potrivit medicilor de la Serviciul Judetean de Ambulantã, în ultima perioadã s-au înmultit cazurile de accidente si chiar decese în rândul sugarilor si al copiilor mici, mai ales în mediul rural, unde pãrintii îsi lasã copiii nesupravegheati. „Facem apel la toti pãrintii sã nu lase la îndemâna copiilor substante toxice sau alcool, si sã nu îi lase nesupravegheatii pe cei mici“, a mai spus dr. Ana Maria Ungureanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu