Au venit banii: 1,5 milioane de euro pentru primarii vasluieni!

Barlad Online

Dupã o lungã perioadã de secetã – si la propriu, si la figurat – o parte dintre primarii judetului Vaslui au primit ceva finantãri de la guvernul Ponta. Nu prea importante, pentru cã nevoile sunt foarte mari, dar se pot acoperi din acesti bani o parte din nevoile comunitãtilor. Vorbim aici de proiecte începute cu ani în urmã, chiar si cu sase-sapte ani, care nu s-au finalizat din lipsã de bani. Alimentãri cu apã, canalizãri, scoli, grãdinite, drumuri – sunt doar o parte dintre lucrãrile pe care Ministerul Dezvoltãrii Regionale le finanteazã, suma totalã alocatã judetului Vaslui fiind de 6,7 milioane lei, în jur de 1,5 milioane de euro. Pe ultima sutã de metri de mandat la Ministerul Dezvoltãrii Regionale, Liviu Dragnea i-a fãcut hatârul lui Miticã Buzatu si i-a aprobat finantãri de 6,7 milioane de lei pentru primãriile din judet. Din pãcate, asa cum am constatat ieri, când primarii din tot judetul Vaslui au fost chemati la Consiliul Judetean pentru semnarea contractelor de finantare, ar fi nevoie de sume chiar si de zece ori mai mari, în majoritatea comunelor, pentru a acoperi nevoile de cofinantãri la proiectele începute.
În jur de 30 de primari au venit, ieri dimineatã, sã semneze contractele de finantare pe anul 2015, cu Consiliul Judetean, pentru lucrãrile de investitii începute cu ani în urmã si pentru care nu au fost bani ca sã fie finalizate. I-am zãrit pe holurile CJ pe primarii de la Puscasi, Vutcani, Hoceni, Solesti, Fãlciu, Codãesti, Gârceni, Bogdãnesti sau Cretesti, iar lista lor poate continua si cu alti edili. Este pentru prima datã în acest an când Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, reuseste sã mai dezamorseze situatia tensionatã din propriul partid – PSD are în jur de 70 de primari în judetul Vaslui, din totalul de 86 – mai ales cã în ultimele luni s-au înregistrat mai multe situatii tensionate, când primarii au dorit sã cearã socotealã Consiliului Judetean pentru blocarea lucrãrilor. Nu s-au dat deloc bani pe acest an, iar urmãrile s-au vãzut. Multi primari s-au luat cu mâinile de cap, în primãvarã, atunci când au vãzut cã Ponta si Dragnea, pe vremea când era ministru al Dezvoltãrii Regionale, nu le alocã niciun ban. “Eu am proiecte începute din 2008 sau 2009. Nu le voi termina nici în acest mandat. Este inadmisibil! Pe timpul PDL-ului, am spus cã nu ni se dau bani sã terminãm lucrãrile si lumea a înteles. Dar acum, când suntem la putere, de ce nu ni se dã niciun ban? Vor sã ne dea bani pe OUG 28 anul viitor, sã râdã lumea de noi, cã facem investitii în preajma alegerilor? Am ajuns destul de rãu”, spunea un primar PSD, dupã o sedintã cu scântei. La ultima sedintã internã a PSD, la care au participat cei 70 de primari ai partidului, unii dintre ei, mai curajosi, au reprosat conducerii de la Vaslui faptul cã nu se face nimic pentru a relua investitiile la ordonanta de guvern 28/2013, adicã Programul national de dezvoltare localã. Totul este blocat si nu se lucreazã nici la drumuri, nici la aductiuni cu apã sau canalizãri, pentru cã Ponta nu a dat niciun leu pentru aceste investitii, cel putin pânã ieri, când s-au semnat primele contracte. În medie, fiecare primãrie a primit în jur de 200.000 de lei, desi unele au beneficiat de sume mai consistente, iar altele abia dacã acoperã unele dintre facturile mai vechi.
Dumitru Buzatu le-a prezentat primarilor sperietoarea DNA: “Aveti grijã cum se cheltuiesc banii, vor fi multe controale”
„Banii primiti la Ordonanta 28 reprezintã singura resursã, pânã când vom reusi sã accesãm alte sume, alte proiecte cu finantare europeanã. Vin cãtre dumneavoastrã cu rugãmintea sã fiti foarte atenti la cheltuieli si la situatiile de lucrãri, trebuie sã protejãm aceastã sursã financiarã, ca sã demonstrãm cã suntem seriosi, pentru a fi luati în calcul si la alte alocãri bugetare. Lucrãrile la scoli trebuie grãbite, astfel încât sã fie gata pe cât posibil pânã la începerea noului an scolar. Fiindcã alte resurse nu avem, trebuie sã aveti mare atentie la utilizarea fondurilor”, a spus, în fata primarilor, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Adicã, “domnilor primari, aveti grijã cum vã beti cafeaua si ce acte semnati, unde dati banii de la Guvern, pentru cã riscati sã fiti vizitati de DNA în miez de noapte”. Primarii s-au foit în scaune, desi multi si-au dat seama cã banii de ieri nu acoperã decât într-o micã mãsurã nevoile comunitãtilor vasluiene. De exemplu, la Lipovãt, primarul Valerian Hriscu a primit în jur de 80.000 de lei de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale. “Nu ne ajung banii, avem multe proiecte la care este nevoie de finantãri. O sã alocãm suma pentru continuarea lucrãrilor la canalizare, un proiect început în 2009. De fapt, nici eu si nici primarul de la Gârceni nu stim cum vom face cu banii primiti astãzi, pentru cã firma cu care am avut contract (Hidrotehnica SA, firma fostului deputat Vasile Butnaru, n.r.) este în faliment si nu mai putem face altceva decât sã pregãtim o altã licitatie”, a spus primarul Hriscu. Mai trebuie spus, legat de acesti bani, cã urmeazã o perioadã de foc pentru unele primãrii, care vor fi nevoite sã facã alte licitatii, pentru a cheltui banii primiti. Oficial, s-a spus cã a fost pânã acum un control al Curtii de Conturi la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si de aceea primarii nu au primit bani. Ori, cum s-a terminat controlul, au început sã curgã si banii de la minister spre teritoriu, desi este foarte probabil ca Ponta sã fi avut o reactie la protestele primarilor si presedintilor de Consilii Judetene, vizavi de blocarea investitiilor. De altfel, ieri, presedintele Consiliului Judetean Vaslui a cerut celor 30 de primari prezenti la semnarea documentelor oficiale sã facã panouri publicitare la toate lucrãrile, asa cum spune legea, pentru a se evita discutiile legate de lucrãri “pe sest”, la adãpost de ochii contribuabililor.
La Fâstâci, se va termina, în sfârsit, si noua scoalã
Multã cernealã a mai curs si multe oficialitãti s-au perindat pe la scheletul scolii din Fâstâci, comuna Cozmesti, în ultimii sapte-opt ani. În jur de 11 miliarde lei vechi s-au cheltuit pentru constructia noii scoli, iar sediul a rãmas neterminat, desi primarul Hristache Sima s-a bãtut peste tot pentru ca sediul de scoalã sã fie acoperit, pânã ce vor veni finantãrile. Lucrãrile la scoalã au început încã din anul 2006 si nu s-au finalizat pânã la aceastã datã, însã de ieri pare sã fi iesit soarele si pentru cei 100 si ceva de copii din sat. În anul 2006, firma Romcip Construct SRL Vaslui, al cãrui patron este Constantin Puscasu, a câstigat licitatia pentru lucrãrile de reconsolidare a scolii, încasând peste 11 miliarde de lei vechi, bani veniti de la stat prin primãrie. „S-au spus tot felul de sume care s-ar fi încasat de Romcip, dar realitatea este una singurã. S-au cheltuit de la bugetul de stat doar 11 miliarde lei, sunt documentele din arhiva primãriei, firma a acoperit scoala si acum, iatã, avem sansa sã o terminãm. Este una dintre cele douã promisiuni fãcute locuitorilor din comuna Cozmesti, cã voi reface si asfalta drumul judetean de la Bãlesti pânã la Fâstâci si voi termina noul sediul de scoalã din Fâstâci. De acum încolo, intrãm în linie dreaptã cu finalizarea sediului”, a spus primarul Sima. Ieri, edilul de la Cozmesti a semnat contractul de finantare cu Consiliul Judetean si Ministerul Dezvoltãrii Regionale pentru suma de 870.000 lei (8,7 miliarde lei vechi, n.r.), probabil cea mai importantã alocare bugetarã semnatã de vreo primãrie din judet, ieri dimineatã. Alte primãrii au semnat pentru continuarea lucrãrilor la drumurile comunale si sãtesti, pentru canalizare si alte lucrãri începute în ultimii ani, dar care nu s-au finalizat nici pânã acum.
Vor mai veni si alti bani pentru primari, anuntã seful CJ Vaslui
Dupã cei 30 de primari care au semnat ieri contracte de finantare vor mai urma si bani pentru alimentãrile cu apã, de care vor beneficia încã 40 de primãrii. „Cred cã, în total, vom avea cam 70 de localitãti care vor semna contracte la Consiliul Judetean, pe lucrãrile lor de interes public. Am cerut, acolo unde este vorba de scoli, sã se încerce ca lucrãrile sã se încheie anul acesta, pentru cã multe sedii se degradeazã si vom cheltui mai multi bani pentru a le repara, dacã nu investim cât mai repede acolo”, a mai spus presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu