Primarul Bârladului scuipã în fatã bârlãdenii!

Barlad Online


PERSISTENT SAU IMPERTINENT? Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad a depus pe 8 august, la Primãria Bârlad, o notificare privind organizarea unui mars de protest împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, pentru data de 1 septembrie, începând cu orele 17.30 pânã la 20.00. Marsul va fi urmat de un miting de protest care se va desfãsura, conform organizatorilor, în fata Primãriei Bârlad. Primarul Constantin Constantinescu însã a încãlcat legea si nu respectat termenul de 48 de ore de la depunerea notificãrii pentru a face modificãri privind interzicerea sau modificarea desfãsurãrii actiunii, împreunã cu organizatorii! Dupã o sãptãmânã de la depunere, edilul Bârladului face propuneri de modificare a strãzii pentru marsul de protest si locul unde va fi mitingul: în Piata centralã, unde de obicei se fac festivalurile verii sau al toamnei. Protopopul Vasile Lãiu, de la GISC Bârlad, întreabã bârlãdeni dacã sunt de acord cu aceste schimbãri, pentru cã GISC nu are de gând sã modifice nimic, ba mai mult, primarul Constantinescu s-a ales cu încã o plângere penalã pentru abuz de functie!
Notificarea pentru organizarea marsului si mitingului de protest a fost depusã de gr. (r) Necuali Rotaru, în numele GISC si a bârlãdenilor care nu vor sub nicio formã sã accepte faptul cã firma Chevron este decisã sã instaleze la Gãgesti, la 20 de km de Bârlad, prima sondã de explorare si exploatare a gazelor de sist, pentru care a primit toate avizele. Deja acolo sunt aduse utilaje pentru a se începe forãrile, iar orice încercare de a vedea dacã s-au dat avize de constructie de cãtre CJ Vaslui este sortitã esecului, nefiind nimic afisat pe niciun site. Asa cã, dupã cum sunã si fluturasii care se împart prin Bârlad, acum este ceasul al 12-lea pentru a stopa Chevron sã facã forãri si fracturare hidraulicã în zona Bârlad si în judet. Dupã depunerea notificãrii, în care autoritãtile sunt anuntate cã va avea loc o asemenea manifestare, conform legii privind organizarea si desfãsurarea adunãrilor publice, primarul ar fi trebuit, în cazuri justificate, dacã vrea sã modifice unele elemente cuprinse în notificare, cu acordul organizatorilor. Si mai trebuia ca în timp de 48 de ore sã facã acest lucru, de la depunerea notificãrii si anume pânã pe data 10 -11 august! Însã comisia de avizare, la care au participat si reprezentantii politiei si jandarmeriei, s-a întrunit abia pe 13 august, iesind astfel în afara legii orice încercare de a se modifica traseul marsului si locatia mitingului. Dar, conform obiceiului primarului Constantinescu si al deputatului Adrian Solomon, ei nu prea tin cont de lege astfel cã, desi politia si jandarmeria au spus cã din punctul lor de vedere nu sunt probleme în a aviza desfãsurarea pe strada Republicii a marsului si mitingului în fata Primãriei, totusi primarul vine acum cu douã propuneri, de care organizatorii nici nu vor sã audã si anume ca marsul sã se desfãsoare pe strada Vasile Pârvan si mitingul în Piata Centralã, pe platoul unde se fac festivalurile verii si al toamnei sau tot pe platoul din fata Grãdinii Publice din Bârlad. Însã celor de la GISC nu li s-a comunicat nimic pânã astãzi.
“Întrebãm bârlãdenii: sunteti de acord cu asa ceva?”
Reprezentantii GISC Bârlad nici nu vor însã sã audã de asa ceva. Ei au declarat cã marsul se va desfãsura pe strada Republicii, fiind organizate douã grupuri de la Grãdinã spre Primãrie si de la Confectii spre Primãrie, iar acolo, pe platoul din Piata Civicã va avea loc mitingul de protest, pe 1 septembrie la orele 17.30. “Nu stãm la discutie cu nimeni! Este dreptul nostru prevãzut prin Constitutie, iar legea este clarã: <<Decizia de a se interzice desfãsurarea adunãrii publice se comunicã în scris organizatorilor cu arãtarea motivelor care au determinat-o, în termen de 48 de ore de la primirea declaratiei scrise>>, spune art. 11 din Legea 60/1991, a organizãrii adunãrilor publice. Or, noi nu am primit nimic în termenul legal, asa cã orice ne-ar propune de acum încolo este în afara legii. Mai mult, o sã depunem si o plângere penalã împotriva primarului pentru abuz de functie dacã ne sunt încãlcate drepturile” au precizat reprezentantii GISC-ului. Protopopul Vasile Lãiu ne-a precizat si el cã trebuie întrebati bârlãdenii dacã sunt de acord cu asa ceva, referitor la modificarea asa cum vor muschii deputatului Solomon sau ai primarului Constantinescu în privinta drepturilor pe care le au prin Constitutie! “Când a fost în interesul lor, anul trecu se putea face pe strada Republicii mars si miting la Primãrie, acum ne trimit mereu la periferie. Sã întrebãm bârlãdenii dacã sunt de acord! Ce ziceti, oameni buni? Sunteti de acord cu asa ceva?”, a spus protopopul de Bârlad pr. Vasile Lãiu. GISC Bârlad a avut asearã târziu o întâlnire pentru a pune la punct ultimele detalii referitoare la actiunea de pe 1 septembrie, care va avea loc asa cum s-a notificat la Primãrie: marsul pe strada Republicii, chiar dacã edilii spun cã fix atunci se va începe o lucrare de refacere a strãzii Republicii (duminica!) si mitingul în fata Primãriei din Bârlad. Vor participa la aceastã mare manifestare de protest împotriva exploatãrii gazelor de sist, a Chevron si a fracturãrii hidraulice, reprezentanti ai activistilor antifracking din Bucuresti, Rosia Montanã, Vama Veche precum si din toate comunele din jurul locurilor unde Chevron vrea sã instaleze sonde de foraj, în judetul Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu