Guvernul Ponta vrea să transforme Prima Casă în „Noua Casă”. Ultima strigare pentru apartamentele vechi?

Barlad Online

Ultima strigare pentru apartamentele vechi
     

Până acum, majoritatea beneficiarilor acestui program au optat pentru locuinţe construite înainte de 1990.
Una dintre măsurile prevăzute pentru perioada 2013-2016 de către guvernul USL condus de Victor Ponta constă în transformarea programului Prima Casă în unul ce se va numi „Noua Casă”. Astfel, acesta ar trebui să se adreseze doar celor care doresc să achiziţioneze o locuinţă nou-construită şi nu una veche, se arată în programul de guvernare publicat pe site-ul Guvernului. Această măsură face parte din stimularea activităţii Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi a mediului de afaceri autohton.

Efect diluat asupra segmentului apartamentelor noi Încă de la lansarea sa, în iulie 2009, programul Prima Casă s-a dorit a fi un un factor de creştere a economiei naţionale, printr-un efect stimulator al construcţiilor noi. Acest efect a fost însă resimţit în piaţă mult diluat, dat fiind că majoritatea cumpărătorilor (circa două treimi) s-au îndreptat spre achiziţia de apartamente vechi. Cele din urmă au avut de câştigat în faţa locuinţelor noi atât datorită localizării lor favorabile şi preţurilor mai accesibile, cât şi ofertei mult mai cuprinzătoare. Totuşi, recunosc jucătorii din piaţă, impactul programului Prima Casă asupra segmentului apartamentelor noi s-a făcut simţit într-o oarecare măsură, dat fiind şi faptul că o parte dintre vânzătorii de locuinţe vechi au cumpărat în schimb unităţi locative nou-construite.

Programul poate fi accesat a doua oară pentru o locuinţă nouă

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o altă măsură menită să încurajeze sectorul construcţiilor noi. Aceasta permite beneficiarilor care nu au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar să poată accesa programul a doua oară, în cazul în care proprietatea prezintă vicii ascunse. „Actul normativ urmăreşte asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar care poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică, spre exemplu, care nu are această posibilitate. Întrucât persoanele fizice care au achiziţionat locuințe de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar nu pot beneficia de înlocuirea locuinţei, se reglementează posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oară, achiziţionând o altă locuinţă, urmând ca aspectele tehnice să fie detaliate la nivelul normelor de implementare”, explică reprezentanţii Executivului.

Undă verde şi în 2013 – rămâne totuşi de văzut cu ce fonduri

Tot zilele acestea Guvernul a hotărât că programul Prima Casă va continua şi anul viitor, în limita fondurilor rămase neutilizate de către bănci pe anul 2012. Oficialii statului menţionează că ulterior se va stabili şi un plafon suplimentar pentru anul 2013, fără a menţiona însă o sumă exactă în acest sens. De menţionat este însă că proiectul de hotărâre de guvern publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice avea în vedere alocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 200 de milioane de euro. Dată fiind intenţia Guvernului de a redirecţiona programul Prima Casă doar spre sectorul construcţiilor noi, este posibil ca aceste fonduri să fie alocate doar pentru noua formulă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu