Justitia ieseanã la mâna Chevron!

Barlad Online

INCREDIBIL CL Bãcani a pierdut procesul cu Prefectura Vaslui, privitor la hotãrârea datã pentru interzicerea gazelor de sist în comunã, judecãtorii ieseni admitând ca expert în proces un geolog de la Universitatea “A.I. Cuza” din Iasi, geolog plãtit de ani buni de Chevron pentru cercetãri! Asociatia “Salvati Bucurestiul” a solicitat recuzarea geologului, însã judecãtorii au încãlcat flagrant dispozitiile Noului Cod de Procedurã Civilã prin nerespectarea articolelor 332/1 si 42/13. Art. 332 (1) prevede cã “Expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecãtorii”. Asociatia “Salvati Bucurestiul” va sesiza Delegatia Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care va vizita România sãptãmâna viitoare, asupra faptului cã judecãtorii Curtii de Apel Iasi au acceptat ca “specialist independent” într-un proces în care compania Chevron este parte, un geolog aflat sub contract cu Chevron, se aratã într-un comunicat al asociatiei remis ieri presei. În paralel, procesul dintre CL Pungesti si Chevron a fost strãmutat la Bacãu, iar cel dintre CL Alexandru Vlahutã si Chevron, la Suceava!
Pe 3 decembrie a avut loc la Curtea de Apel Iasi ultimul termen în dosarul 2658/89/2013, în care s-a judecat recursul solicitat de Prefectura Vaslui împotriva CL Bãcani, care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Completul de judecatã format din trei judecãtori a decis sã admitã recursul Prefecturii Vaslui. “Solutia pe scurt: Admite în parte actiunea. Admite în parte cererile de interventie accesorie. Anuleazã în parte HCL 8/2012 în ce priveste pct. 4 si 1 în partea care interzice explorarea – dezvoltarea – exploatarea gazelor de sist, în mãsura în care interdictia s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul com. Bãcani, jud. Vaslui (cu opinie separatã în sensul respingerii actiunii reclamantului Prefectului judetului. Vaslui.), este decizia a doi judecãtori din trei, din completul de judecatã.
Universitatea din Iasi – contract cu Chevron pânã în 2015!
Cum au ajuns judecãtorii la aceastã solutie? Simplu! Un geolog plãtit de Chevron a fost numit de Curtea de Apel Iasi ca specialist independent într-un dosar în care Chevron era parte, pentru a lãmuri chestiunea esentialã supusã judecãtii. În 29.06.2012, Consiliul Local al Comunei Bãcani, judetul Vaslui, a emis o hotãrâre prin care interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Hotãrârea a fost atacatã în instantã de Prefectul Judetului Vaslui. Dosarul a fost înregistrat cu numãrul 2658/89/2013 si a fost judecat în fond de Tribunalul Vaslui si în recurs de Curtea de Apel Iasi. În dosar au intervenit Chevron România în favoarea Prefectului Judetului Vaslui si Asociatia “Salvati Bucurestiul” în favoarea Consiliului Local. Chestiunea esentialã supusã judecãtii a fost dacã gazele de sist sunt prevãzute de Legea petrolului 238/2004. Dacã gazele de sist sunt prevãzute de Legea petrolului, ele sunt în proprietatea statului si Consiliul Local nu se poate pronunta asupra lor. Însã, dacã gazele de sist nu sunt prevãzute de Legea petrolului, sunt în proprietatea comunei si Consiliul Local se poate pronunta asupra lor. Pentru a se lãmuri asupra acestei chestiuni tehnice, Curtea de Apel Iasi a solicitat Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi sã numeascã trei geologi în calitate de specialisti independenti. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, prin Departamentul de Geologie, avea însã în desfãsurare contractul de servicii nr. C981073 cu Chevron România, pe perioada 2012 – 2015. Practic întreg Departamentul de Geologie era plãtit de Chevron Romania prin acest contract de servicii. Fãrã a înstiinta Curtea de Apel Iasi asupra acestui fapt, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” a numit trei geologi, fiecare dintre ei plãtiti individual de Chevron prin contractul de servicii mentionat.
Geolog independent, plãtit de Crevon!
Curtea de Apel a ales prin tragere la sorti pe geologul Daniel Tabãrã. Faptul cã este plãtit de Chevron prin contractul nr. C981073 rezulta din CV-ul acestuia, publicat pe site-ul Departamentului http://geology.uaic.ro/daniel.tabara/research.html. Asociatia “Salvati Bucurestiul”, intervenient în proces, a protestat vehement la decizia luatã de instanta ieseanã. “Desi Curtea de Apel Iasi a fost înstiintatã asupra acestui element de incompatibilitate, Curtea de Apel Iasi a pãstrat în cauzã ca specialist pe dl. Daniel Tabãrã, respingând cererea de recuzare. Fãrã nici o surprizã, prin punctul sãu de vedere, dl. Daniel Țabãrã a sprijinit pozitia Chevron. Curtea de Apel Iasi a încãlcat flagrant dispozitiile Noului Cod de Procedurã Civilã prin nerespectarea articolelor 332/1 si 42/13. Art. 332 (1) prevede cã <<Expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecãtorii.>>, iar art. 42 (1) prevede cã <<Judecãtorul este, de asemenea, incompatibil de a judeca în urmãtoarele situatii: 13. atunci când existã alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la impartialitatea sa. Asociatia <<Salvati Bucurestiul>> va sesiza Delegatia Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care va vizita România sãptãmâna viitoare, asupra faptului cã judecãtorii Curtii de Apel Iasi au acceptat ca <<specialist independent>> într-un proces în care compania Chevron este parte, un geolog aflat sub contract cu Chevron”, se aratã într-un comunicat al presedintelui Asociatiei “Salvati Bucurestiul”, dr. Nicusor Dan, remis ieri presei locale si nationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu