Clanul Buzatu este calarit de procurorii DNA. Baronul rosu si fiul sau urmeaza sa fie chemati la audieri. Pe cine a promovat Buzatu si de ce?

Barlad Online

Clanul Buzatu este calarit de procurorii DNA. Baronul rosu si fiul sau urmeaza sa fie chemati la audieri. Pe cine a promovat Buzatu si de ce?
De aproape 20 de ani Dumitru Buzatu stapaneste judetul Vaslui. Marti, procurorii DNA au descins in Consiliul Judetean Vaslui, condus de Buzatu, dar si la Centrul de Afaceri Vaslui, institutie aflata in subordinea CJ, condusa de fiul barounului PSD. Dumitru Buzatu a reusit, fara prea mare greutate, ca in 20 de anis a cotropeasca judetul. Si-a pus sotia senator, iar beizadelei sale i-a oferit un post de director la Centrul de Afaceri de unde este remunerate lunar cu cateva mii de lei. Ce face Tudor Buzatu pentru banii pe care ii primeste lunar pe statul de plata de la taticu? Nimic!. O arde prin baruri zilnic, se plimba cu masina prin oras, ori pleaca in deplasari prin Iasi. Nu mai pomenim de distractiile prin cluburi. Seful PSD Vaslui, Dumitru Buzatu nu s-a multumit doar cu functia de director la Centrul de Afaceri pentru fiul sau. L-a pus pe acesta si presedinte la Organizatia de Tineret a PSD. Scopul clar al baronului este sa ii lase acestuia scaunul de sef la CJ si la PSD. ”Eu sunt mandru ca sunt fiul parintilor mei. Oamenii au ales dupa cum au crezut, nu am fost pus in functie de catre tatal meu, am fost ales de colegii de partid. Nu au mai existat familii de politicieni in Romania? Nu suntem noi la nivelul familiilor istorice din Romania, insa ma mandresc cu ceea ce a realizat familia mea in politica”, declara Tudor Buzatu dupa alegerea sa ca presedinte al tineretului social-democrat.De altfel in ultimii ani Buzatu a promovat in tot felul de functie o sumedenie de nulitati. Baieti care i-au carat geanta, i-au condus masina sau care au mai tras din cand in cand la masea cu Tudorica. Exemple clare la acest capitol sunt actualul viceprimar Dragos Cazacu si directorul din Prefectura Eduard Popica.  Averea si puterea detinuta de familia Buzatu sunt greu de cuantificat, cert e ca nimeni nu misca in fata acestuia.  Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi au descins, marti dimineata, in sediul Consiliului Judetean Vaslui, condus de PSD-istul Dumitru Buzatu, dar si la Centrul de Afaceri Vaslui, institutie aflata in subordinea CJ Vaslui si condusa de fiul baronului, Tudor Buzatu. Flancat de jandarmi, Buzatu junior a zambit in fata camerelor de luat vederi facand cu mana sfidator jurnalistilor. Oamenii legii efectueaza cercetari in doua cauze penale ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada  2011-2015. Saci cu documente au fost ridicati din sediul Consiliului Judetean Vaslui. Pe langa perchezitiile de la Consiliul Judetean si Centru de afaceri Vaslui, procurorii anticoruptie au descins si la trei primarii din judet: Stefan cel Mare, Suletea si Murgeni.

Lunga declaratie de avere
Potrivit declaratiei de avere, Dumitru Buzatu are mai multe terenuri in judetele Vaslui si Suceava. Doua dintre terenuri sunt in comuna vasluiana Zapodeni de 7.200 mp (achizitionat in 2005) si altul in suprafata de 43.050 mp cumparat in 2006. Alte terenuri le detine in comuna Stefan cel Mare cumparate in anul 2009, respectiv in 2010. Primul este in suprafata de 10.400 mp, celalalt ceva mai mic: 10.000 mp. In comuna Saru Dornei din Suceava are doua terenuri. Primul l-a cumparat in 2008 (10.000 mp), celalalt un an mai tarziu, in suprafata de 20.000 mp. El a mai declarat si averea aflata pe numele sotiei Gabriela Cretu (foto jos): un teren intravilan in Vaslui in suprafata de 1.465 mp cumparat in 2001. De asemenea, ea mai detine doua apartamente in orasul resedinta de judet si unul in Bucuresti. Un apartament cumparat in 1992 are doar 44 mp, celalalt, achizitionat in 2002 are 172 mp. Cel din Bucuresti a fost achizitionat in 2011 si are 78 mp. Buzatu conduce un autoturism Lada fabricat in 2008. Nu a declarat ca ar avea bijuterii, tablouri sau alte opere de arta. Presedintele CJ Vaslui are si depozite in banci in valoare totala de peste 33.600 lei. Dumitru Buzatu mai are actiuni sau parti sociale in societati comerciale: la Racova SA (valoare 6350 euro) si SC CONSBIT SRL Vaslui (100 lei). In 2007 a facut un imprumut de 20.000 euro cu scadenta in 2027. Pentru anul fiscal 2012 a declarat venituri in valoare de 57.000 lei (ca vicepresedinte ori presedinte a CJ, fiind an electoral). Sotia lui a incasat ceva mai mult ca senator, peste 58.000 lei.

Procurorii il vaneaza de multa vreme pe Buzatu sip e spinsorii acestuia
In anul  2011 seful PSD a fost monitorizat de procurori cand a fost arestat fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui. Remus Mitrea a luat spagi in valoare de 1,5 milioane lei. Din acesti bani, Mitrea ar fi finantat campania electorala a liderului PSD Buzatu cu aproape 1 miliard de lei vechi. Conform rechizitoriului, Mitrea a platit 11 persoane din alte judete sa vina si sa voteze la alegerile locale din comuna Epureni pentru o ruda de-a sa, precum si pentru Dumitru Buzatu, candidatul de atunci al PSD la presedintia Consiliului Judetean. Procurorii l-au interceptat Dumitru Buzatu discutand amizat cu Remus Mitrea. Acesta din urma a ajuns dupa gratii, fiind condamnat definitiv la opt ani de inchisoare. Dumitru Buzatu nici macar nu a fost audiat de procurorii DNA in acest caz, desi interceptarile celor doi au fost folosite, inclusiv la propunerea de arestare a fostului director de la Mediu, pentru a se arata influenta pe care o avea la sefii judetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu