Cand ai nevoie de pilula de a doua zi?


Cand ai nevoie de pilula de a doua zi?

Barlad Online


Tu si el, o seara ametitoare, poate un strop de romantism, hainele aluneca una cate una, cuvinte indraznete, atingeri pasionale, ”o, nu...daca raman insarcinata?”. Recunosti povestea? Daca ti s-a intamplat cel putin o data sa treci prin asta, solutia are un nume: pilula de a doua zi. Femeile din intreaga lume o folosesc de peste 35 de ani ca sa repare scapari care ar putea duce la o sarcina nedorita.

Secretul pilulei de a doua zi este ca poate intarzia ovulatia pentru ca tu si partenerul tau sa nu stati cu sufletul la gura cu gandul la o sarcina nedorita pana la urmatoarea menstruatie sau pana cand un test de sarcina poate da verdictul. Pilula este o metoda de contraceptie speciala pentru ca este singura pe care o poti folosi dupa ce faptul este consumat, atunci cant fie ati uitat sa va protejati, fie s-a intamplat pur si simplu sa va ia valul pe nepregatite. Altfel spus, ai nevoie de pilula de a a doua zi daca:

• Sub influenta momentului, a privirilor pline de dorinta si a atractiei de neoprit dintre voi, ati uitat cu desavarsire sa folositi contraceptie.
• Ati ales sa va bazati pe metoda retragerii, insa partenerul nu e sigur ca s-a retras la timp si nu sunteti dispusi sa lasati lucruile la intamplare.
• Te-ai bazat pe metoda calendarului, dar ciclul tau menstrual nu este regulat si este posibil ca socoteala zilelor fertile vs. zile nefertile sa nu fie una exacta.
Prezervativul a alunecat sau s-a rupt, iar riscul de sarcina nedorita este extrem de ridicat.
• Folosesti de regula anticonceptionale, insa ti-ai adus aminte ca in ultmele zile nu le-ai luat chiar la timp, iar efectul lor contraceptiv este compromis.
• Ti-ai adus aminte ca exact in acele zile mai iei si alte medicamente si, dupa ce te-ai uitat in prospect, ai descoperit ca acestea pot anula efectul anticonceptionalelor.

Stiai ca 43% dintre partenerii care se confrunta la un moment dat cu o sarcina nedorita nu stiu cum au ajuns in aceasta situatie? Sau ca o treime dintre cei care folosesc prezervativul au patit ca acesta sa se rupa in timpul actului sexual? Daca ti se intampla ceva asemanator, inainte sa intri in panica, adu-ti aminte ca ai la dispozitie pilula de a doua zi. O gasesti in farmacii fara prescriptie medicala. Foarte important: eficienta ei depinde de momentul in care o iei. Este bine sa stii ca pilula de a doua zi poate functiona numai in primele 72 de orede la contactul sexual si ca are cea mai mare eficienta daca o iei in primele 24 de ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu