NU NE DÃM BÃTUTI! Miting impotriva gazelor de sist la Barlad

Barlad Online


CHEVRON, GO HOME!
PROTESTE Ieri a fost ziua protestelor împotriva gazelor de sist în România si în peste 20 de orase europene. Primul protest a fost în comuna Banca, din judetul nostru, unde peste 500 de persoane au iesit în stradã pentru a convinge autoritãtile sã interzicã exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Oamenii din Banca au purtat pe umeri un sicriu pe care erau puse manifeste contra Chevron si în urma sicriului o fanfarã a cântat muzicã funerarã tot drumul pânã la locul unde s-a desfãsurat mitingul de protest. A urmat la orele 17.00 mitingul de protest la Bârlad, din Piata “Sf. Ilie”, la care a participat un numãr impresionant de oameni, peste 6000. Dupã ce GISC Bârlad si mai multi primari din zona arondatã au adresat mesajul lor participantilor, circa 300 de persoane – având printre ei pe printesa Briana Caragea si reprezentanti ai mai multor asociatii ecologiste din România – au mers în fata Primãriei pentru a-si manifesta nemultumirile, privind iminenta ridicare a unei sonde Chevron la Gãgesti. Însã la Primãrie i-au asteptat un numãr impresionant de jandarmi, care au actionat “ca la carte”. Mitingul din fata Primãriei Bârlad s-a încheiat în jurul orelor 20.00. Mesajul transmis de cãtre protestatari ieri a fost concentrat în sloganuri precum “Demisia guvernului si a autoritãtilor locale si judetene!”, precum si “Chevron, go home!”.
Protestul anuntat din comuna Banca a început la orele 11.00, în fata Primãriei adunându-se initial circa 200 de persoane. Protestul a fost organizat si condus de preotul din sat, Iulian Ghimus, care este cercetat de Episcopia Husilor sub acuzatia cã s-a folosit de numele bisericii si a îndemnat lumea sã iasã în stradã. În fata Primãriei Banca era un sicriu si o fanfarã care cânta muzicã mortuarã, semn cã oamenii erau decisi sã arate cã ceea ce se pregãtesc guvernantii sã le facã, prin aprobarea începerii explorãrii si exploatãrii de cãtre firma Chevron a gazelor de sist, înseamnã moarte. Înarmati cu pancarte si steaguri, protestatarii au mers pe jos trei kilometri, ca si cum ar fi participat la un convoi mortuar. Pe sicriul purtat pe brate erau trecute riscurile exploatãrii gazelor de sist: otrãvirea apei, moarte, boli, etc. Când s-a ajuns la DE 581, dupã ce s-a mers în urma sicriului circa 3 km, oamenii s-au oprit într-o parcare din fata Pensiunii Giani, iar acolo Iulian Ghimus a spus permanent rugãciuni si a îndemnat lumea sã i se alãture: “Eu îmi voi continua lupta indiferent ce se va întâmpla. Nu mã împiedic nici de functie, nici de parohie. Stiu cã sustinând adevãrul fac o slujbã în folosul oamenilor si stim cã adevãrul este unul din atributele lui Dumnezeu.” La protest a participat si primarul comunei Banca, care intentioneazã sã organizeze o consultare publicã pe tema exploatãrii. “Am sã merg cu acel referendum, cu votul cetãtenilor din comunã si am sã le pun pe masã, la autoritãtile judetene si chiar o sã ajungem pânã la premier”, a declarat Vasile Vânãtoru. Alãturi de protestatarii din Banca au fost mai multi primari din comunele alãturate, printre care si primarul Ciprian Tamas, primarul comunei Suletea, precum si consilierul judetean Corneliu Plesu, deputatul PP-DD dr. Tudor Ciuhodaru împreunã cu mai multi membri ai organizatiei bârlãdene, George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei” împreunã cu câtiva membri ai acestei asociatii ecologiste, printesa Briana Caragea, Zina Dominetan, de la Galati, câtiva ieseni de la o asociatie care militeazã împotriva gazelor de sist si reprezentanti ai GISC Bârlad si ai celor de la Rosia Montana. Cu totii au luat cuvântul si au îndemnat oamenii sã lupte împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, condamnând autoritãtile locale, judetene si centrale pentru cã au aprobat ca firma Chevron si alte corporatii sã vinã si sã facã rãu românilor. Cei mai condamnati si mai criticati au fost Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si al CJ Vaslui, deputatul Adrian Solomon si Guvernul Victor Ponta alãturi de USL. Protestatarii din Banca au plecat spre casã promitând cã acesta este doar începutul si protestele vor continua pânã când vor câstiga si Chevron va pleca acasã.
“I-am votat ca ei sã ne otrãveascã!”
Dupã protestul de la Banca, participantii au plecat acasã iar cei veniti din alte zone ca Bucuresti, Rosia Montanã, Galati, Buzãu, Iasi, Vrancea, Tecuci si Bârlad s-au îndreptat cãtre al doilea protest, cel din Piata “Sf. Ilie” din Bârlad, care era programat sã înceapã la orele 17.00. Cei veniti din alte colturi ale tãrii, printre care amintim pe dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei”, pe printesa Briana Caragea, pe Zina Domintean, presedinta Asociatiei Ecologiste “Dati-ne România Înapoi” din Galati, împreunã cu reprezentantii PP-DD Bârlad, însotiti de deputatul dr. Tudor Ciuhodaru au vrut sã facã un miting de protest în fata Primãriei Bârlad, în paralel cu cel din Piata “Sf. Ilie”, organizat de GISC Bârlad. Vãzând cã lumea nu se opreste la ei ci merge întins cãtre mitingul din piatã, cei peste 30 de manifestanti au plecat si ei acolo. GISC Bârlad a reusit ieri sã adune peste 6000 de participanti la mitingul organizat si care a fost “aprobat” de primarul Constantin Constantinescu … în piatã si nu în fata Primãriei. La locul unde se desfãsura mitingul, se afla o platformã – practic o masinã de mare tonaj cu obloanele lãsate. De acolo au transmis mesajul lor cei de la GISC Bârlad: pr. Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad, gr. Neculai Olaru, Ovidiu Tiron, Violeta Cozar, Gabriel Milan Sava, Lulu Fânaru, Costel Moraru primarul comunei Puiesti, Ciprian Tamas, primarul comunei Suletea, Marius Ciocan, primarul comunei Pochidia, Gheorghe Crãciun, consilier local al comunei Gãgesti, George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei”. Toti au transmis participantilor faptul cã trebuie luptat, trebuie condamnat actualul guvern pentru cã a acceptat ca Chevron sã înceapã forãrile în judetul Vaslui si au declarat cã se vor opune din toate puterile ca politicienii sã nu îsi punã în aplicare planurile lor de îmbogãtire si de otrãvire a populatiei. “Ei au cerut sã-i votãm, ne-au mintit cu nerusinare iar noi i-am votat ca sã ne otrãveascã. Oare este nevoie ca sã fie campanie electoralã ca politicienii sã fie alãturi de noi? Dacã acum era campanie, erau toti aici lângã noi sã ne cerseascã votul. Dupã ce au fost alesi, noi devenim dusmanii lor. Vreti asa ceva?”, a spus preotul Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad si membru al GISC. Pe tot timpul cât a tinut mitingul din piata Bârlad, oamenii au scandat “Demisia!”, “Jos Guvernul”, “Chevron, go home!” si au cerut în nenumãrate rânduri demisia lui Dumitru Buzatu, a primarului Constantin Constantinescu si a deputatului Adrian Solomon. Bârlãdenii, oamenii din Suletea, Puiesti, Pochidia si toti cei prezenti la miting au huiduit din toti rãrunchii ori de câte ori se rostea numele lui Ponta sau al lui Buzatu! Mitingul s-a încheiat dupã douã ore, unii dintre protestatari cerând ca sã se meargã la Primãrie!
Protest cu jandarmi în fata Primãriei Bârlad
Din Piata Bârlad, cei decisi sã protesteze la Primãrie au fost flancati de jandarmi, care erau adusi de la Bacãu. Trupele numeroase de jandarmi – peste 200 – au fost în alertã. Deoarece nefiind autorizat niciun miting pe strada principalã si nici în fata Primãriei, ei au avut grijã ca acest lucru sã nu se întâmple. Când protestatarii, câtiva tineri mai curajosi, George Epurescu, printesa Briana Caragea, Zina Domintean, precum si bârlãdeni în toatã firea, au ajuns în fata Primãriei, au început sã scandeze sloganuri ca: “Iesi afarã, javrã ordinarã!”, “Demisia!” – toate adresate evident primarului Constantinescu si deputatului Adrian Solomon. S-au pus manifeste pe usa primãriei iar protestatarii care au vrut sã manifeste pe scãrile institutiei au fost îndepãrtati de jandarmii bãcãuani, care au “ocupat” scãrile si au cerut oamenilor sã treacã pe trotuar si sã nu mai manifeste în stradã, în fata fântânei arteziene. S-au produs câteva mici îmbrânceli, însã nu au avut loc confruntãri dure între jandarmi si protestatari. Jandarmii au filmat tot timpul, astfel cã vor urma probabil si câteva amenzi care vor fi date celor care întrecut mãsura, pentru cã, într-adevãr, unii dintre tinerii protestatari au fost necivilizati ripostând cu înjurãturi adresate jandarmilor si reprezentantilor mass-media care filmau evenimentele. Protestul spontan din fata Primãriei Bârlad a durat circa o orã si jumãtate dupã care s-a plecat cãtre casã, inclusiv jandarmii cãtre Bacãu. Urmãtorul protest împotriva gazelor de sist si a companiei Chevron, precum si împotriva CJ Vaslui si a guvernului Ponta, va avea loc pe 15 septembrie la Gãgesti, acolo unde Chevron intentioneazã sã ridice prima sondã de explorare din cele 2800 câte intentioneazã sã ridice în tot judetul Vaslui.

5 comentarii:

  1. Buna dimineata barladeni,sunt Toma Aurelian plt.maj.r..din Barlad. Stimati cetateni hadeti macar acun in al 12 ceas sa esim in strada sa protestam zi de zi inpotriva exploatatarilor gazelor de sist. Stimati cetateni vedeti ce se intinpla insatul Izvoarele,jud.Galati este din cauza exploatarilor de petrol. Seful institutului de geologie a fost datafara in urma declaratiilor adevarate facute in data de 15-10-2013 facute la pstul tv.precum ca cutrenurile de la Izvoarele sunt din cauza exploatarilor de petrol din zona. Guvernantii ne mint tu nerusinare ca acele cutremure nu sunt din cauza explrarilor din zona a petrolului. Acum cind au vazut ca se ingroasa gluma cu,cutremurule de la Izvoarele eri 16-10-2013 Pnta a spus sa se ia masuri pentru a muta satenii din satil Izvoarele,va rog intebativa de ce daca seful institutului de geologie nu a spus adevaru,tocmai ca acest om a spus adevaru de aceea se iau acum masuri de mutare a satenilor. Stimati barladeni sa mergem la Pungesti sa formam scut umam inpotriva utilajelor care sunt aduse acolo ptr.forare si sa nu lasam pe nimeni sa inceapa forarile pte.exploatarea gazelor de sist. Daca cu oprim acuma o sa ajungem mai rau ca satenii din Izvoarele jud.Galati. Nu trbuie sa ne fie frica de nimeni,esirea in strade de a protesta civilizat si a ne spune oful este garantat prin constitutie. Guvermantii inpreuna cu presedintela ne-au vindut ptr.un pumn de galbeni precum Iuda pe Isus Cristos oameni buni. Stimsti concetateni haideti sa gonim Chevronu din jud. Vaslui precum si celelante 15 firme care sunt in tara noastra tot ptr.exploaterea gazelor de sist. Haideti sa luptam ptr.viitirul copiilor,nepotilor si stranepotilor,cum a luptat inaintasii nostrii inpreuna cu Stefan Cel Mare si Sfint.Dumnezeu sa ne ajute stimati barladeni. Nr. Meu de contact 0748612074 ma putetisuna sa na adunam in fata la primarie si sa protestam inpotriva gazalor de sist de sinbata in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimati barladeni sunt Toma Aurelian plt.maj.r. din Barlad. Sinbata i fata la primarie sa cerem sa iasa afara din primarie primarul sa ne dea o explicatie privind exploatarea gazelor de sist,moi locuitorii acestui oras l-am ales sa ne reprezinte si dumnealui ce face se aliaza cu dusmanu inpotriva noastra,daca nu e de partea noastra sa cerem demisia ,nu are ce cauta in fruntea comunitati daca nu ne reprezinta pe noi barladenii. Primaru reprezinta atunci guvernu si este de partea lor ce putem sa tragem concluzia ca a fost si dumnealui minjit. Sa cerem sa vina si domnu Buzatu sa ne spuna cu ce drept a dat liber la expoatarili gazelor de sist,cum poate el hotari ptr. Un judet in numele locuitorilor acestui judet,sai cerem socoteala. Stimati cetateni inca o data va spun nu va fie frica de nimeni ci nimic,atit tinp cit protestam pasnic nu ne poate face nimeni nimic, daca totusi jandarmii si politia intervin in forta atunci si noi trebuie sa riposta sa nu ne lesam calcati in picioare. Dumnezeu sa ne ajute.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimati barladeni sunt Toma Aurelian plt.maj.r.din Barlad. Sa esim cu totii sinbata 19-10-2013 orele 15 in fata la primarie sa protestam inpotriva explatarilor gazelor de sist,sa luam exemlu de la locuitorii satului Pungesti si locuitorii din inprejurimi,si exemplu reprezentatilor bisericii ortodoxe care este de partea catatenilor acestui judet. Cetatenii de la Pungesti stau acolo in fata utilajelor de forare sa nu inceapa exploatarea gazelor de sist zi si noapte si li s-au alaturat tv.,asa sa facem si noi in fata primariei din Barlad sa protestam zi si noapte pina cind CHEVROMU i-si iau jucariile si pleaca din judetul nostru. Va mai spun poate nu stiti ca in curind vor incepe exploatarile gazelor de sist si in satul PPENi si PUIESTI. Asa ca,acum e momentu sa esim in strada sa protestam inpotriva exploatarilor gazelor de sist . Sa asiguram un viitor sanatos copiilor,nepotilor si stranepotilor nostri. Dumnezeu sa ne ajute.

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua dragi barladeni,sunt Toma Aurelian di Barlad si va anunt ca in urma protestelor celor din satul Pungesti CHEVROM si-a retras utilajele deocamdata. sper sa fie ptr.totdeauna dar sa nu fie mai sigur linistea din naintea furtunii. stimati barladeni sa esim in strada in fata primarie si sa protestam zi si noapte pina pleaca definitiv CHEVRONU din jud. nostru si din tara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua stimati barladeni,sunt Toma Aurelian din barlad, in urma protestelor facute de satenii din p ungesti Chevron si-ia retras utilajele dar sa nu ne inbatam cu apa rece , aceasta liniste acum sa nu fie linistea dinaintea furtunii adica CHEVRONU sa revina in zona pe neasteptate si mai mult ca sigur asa se va intinpla.Sa esim sinbata 19-10-2013 orele 15 in strada in fata primariei sa manifestam pasnic pina ce CHEVRONU i-si ia jucariile si pleaca de pe teritoriul ROMANIEI inpreuna cu celelante 15 firme care au venit sa exploreze gazele de sist. Dumnezeu sa ne ajute.

    RăspundețiȘtergere