PDL dezbate problema gazelor de șist

Barlad Online

„Un moratoriu în problema exploatării gazelor de șist până când Chevron va demonstra că nu există consecințe ireversibile asupra mediului înconjurător prin utilizarea fracturări hidraulice și până când nu va depune în favoarea statului român o garanție financiară care să fie executată în cazul prejudicierii mediului înconjurător chiar și în operațiunile de explorare”, aceasta este propunerea senatorului Dan Marian, care o va înainta spre dezbatere Organizației Județene a PDL Vaslui.
„Încă de la primele manifestații împotriva explorării și exploatării gazelor de șist, organizate în zona Bârladului de diverse asociații și ONG-uri din zona societății civile, am analizat modul în care Organizația PDL Vaslui trebuia să se poziționeze față de această chestiune complexă, dar și conflictuală. Pe de o parte, poziția Guvernului Ungureanu era pentru demararea  unor investiții majore la nivel național - proiectul Roșia  Montană, exploatarea gazelor de șist și exploatarea de la Cuprumin - iar, pe de altă parte, cetățenii din județul Vaslui protestau din ce în ce mai virulent împotriva Chevron”, a scris senatorul Dan Marian în declarația politică pe care a prezentat-o ieri în Parlament.
„Ca parlamentar de Vaslui, am considerat că, mai întâi, trebuie să ne informăm noi, fie cetățeni, fie lideri politici, despre consecințele utilizării fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de șist. Apoi, să informăm oamenii prin discuții și dezbateri publice sau campanii efective de informare-educare-conștientizare și, după toate aceste acțiuni logice, normale pentru o societate democratică, să organizăm referendumuri în comunitățile locale în care se află perimetrele de teren concesionate de Chevron, să aflăm ce doresc oamenii”, a continuat liderul PDL Vaslui.
Senatorul a amintit de campania de strângere de semnături pentru declanșarea referendumului local pe care a demarat-o în aprilie 2012, care nu a avut succes din cauza faptului că a fost interpretată în cheie politică: „USL a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu tocmai pe tema «Roșia  Montană-Chevron-Cuprumin», instalându-se la putere prin fraudă morală. Ulterior accederii la putere a USL și câștigării președinției Consiliului Județean Vaslui, aparent paradoxal, protestele anti-Chevron au continuat cu și mai mare înverșunare. PSD Vaslui nu făcuse altceva decât să speculeze politic și să valorifice electoral acest potențial enorm al protestelor de stradă”.
Adrian Solomon, între „Che Guevara”  și „o râmă care nechează”
Dintre pesediști, Dan Marian îl ia la țintă pe deputatul  Adrian Solomon, un adversat înverșunat al Chevron înainte de alegerile din 2012: „Che Guevara de Bârlad, care prin 2012 îl amenința cu moartea pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, a devenit o râmă care nechează. Acum se consolează cu rubedeniile și clienții săi politici plasați în administrația bârlădeană, unde se pricopsesc din plin. Între timp, inconsecvența, incompetența și iresponsabilitatea premierului Victor Ponta aveau să se întoarcă precum un bumerang asupra PSD-ului vasluian. Cei care mai ieri se cocoșau în fața protestatarilor anti-Chevron  s-au văzut puși în fața unui ultimatum dictat de Guvernul  Ponta: autorizarea explorărilor Chevron în trei perimetre din județul Vaslui”.
Dacă Chevron nu va ține cont de moratoriu și garanțiile financiare pe care le va solicita Organizația Județeană a PDL Vaslui, senatorul declară că se va solidariza cu societatea civilă și va spune „GO HOME!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu