Conducatorul nostru iubit!

Barlad Online

 Buzatu, cursã de unul singur cãtre sefia PSD!
ALEGERI Duminicã, cei mai importanti membri PSD din judet sunt chemati la Vaslui pentru a-si alege seful. Sau sefii, dacã luãm în calcul cã pe lângã presedintele organizatiei judetene vor fi alesi vicepresedintii, secretarul general, dar si membrii Biroului Permanent Judetean. Dumitru Buzatu, actualul presedinte, nu se teme cã va pierde scaunul de sef al organizatiei judetene si va mai prinde un mandat, dintr-un motiv cât se poate de simplu: niciun pesedist nu are curaj sã candideze contra sa! Totusi, Buzatu sustine cã asteaptã sã vadã dacã sunt si alti candidati la functia de presedinte. “Îi invit si pe altii sã candideze, nu am niciun fel de retinere si nu mã sperie acest gând. Dacã este posibil, poate sã si câstige, nu mã supãr”, spune Dumitru Buzatu. Glume de partid, pentru cã niciunul dintre cei 18.000 de membri de partid din judet nu se poate pune cu actualul presedinte al organizatiei judetene PSD si al Consiliului Judetean. Se discutã pe la colturi si despre posibila schimbare din functie a secretarului general Ciprian Trifan, lucru cu care Buzatu nu este de acord. “Sunt discutii între tineri. Nu se schimbã nimic”, afirmã presedintele PSD.
Acum sapte ani, în PSD Vaslui era agitatie mare. Dumitru Buzatu candida la functia de presedinte al organizatiei judetene, având împotrivã dusmani mai mult sau mai putin declarati. Aproape 800 de delegati din partea organizatiilor locale au venit la Casa de Culturã, dupã negocieri purtate în culise între persoane influente din partid. Fostul presedinte al CJ Vaslui, Ion Manole, agita apele, amenintând cã va intra în functia de presedinte al organizatiei judetene PSD si va stârpi toate jocurile de culise. La intrarea în sala Casei de Culturã, fiecare membru de partid a primit câte o mapã, în care Manole explica în ce mod va revolutiona activitatea în partid. La sedinta de alegeri, în mod voalat, acesta a fost sustinut de fostul primar Victor Cristea, care fãcea un joc dublu, nestiind dacã Manole va iesi presedinte al organizatiei judetene. Finalul a fost dramatic: Buzatu a obtinut peste 600 de voturi, în timp ce Manole a primit doar 200.
Buzatu, varianta 2010. Si, din nou la putere, în 2013…
La finele lunii mai 2010, Buzatu s-a înscris din nou în cursa pentru postul de presedinte. Victor Ponta, presedintele PSD, tocmai iesit dintr-o luptã aprigã cu Mircea Geoanã, fiind votat de toti membrii PSD din Vaslui, a ales sã monitorizeze alegerile pentru functia de lider al organizatiei judetene. Sau, mai corect, sã se asigure cã niciun pesedist nu va candida împotriva lui Buzatu. Peste 810 membri de partid au dat nãvalã la Vaslui pentru a-l alege pe tãtucul lor. Iar Buzatu nu i-a fãcut de râs. Le-a prezentat bilantul: la alegerile din 2008, pesedistii vasluieni au obtinut 44 de mandate de primari, din totalul de 86, 476 de mandate de consilier local, din totalul de 1082, si 16 mandate de consilieri judeteni. La toate acestea, se adãuga functia de presedinte al Consiliului Judetean, obtinutã prin Vasile Mihalachi. Rezultate bune s-au obtinut si la alegerile parlamentare, unde PSD a câstigat trei mandate de deputat si unul de senator, cu peste 42% din totalul voturilor din judet. Si la europarlamentare s-au obtinut rezultate foarte bune: 41.738 de voturi, respectiv 47,55% din totalul voturilor valabil exprimate. Buzatu a fost votat în unanimitate de membrii PSD din judet. Totusi, au rãzbãtut si voci critice. “Ni s-a fãcut o nedreptate si doamna Cretu nu s-a mai regãsit printre candidatii la Parlamentul European, desi avea printre cele mai bune rezultate si avea o activitate extrem de apreciatã la Parlamentul European”, a spus deputatul Solomon, anticipând faptul cã Gabriela Cretu, sotia lui Buzatu, avea sã fie nominalizatã la Senatul României, în 2012. Acum, presedintele PSD Vaslui are motive sã fie si mai multumit fatã de anul 2010. A obtinut postul de presedinte de Consiliu Judetean, are majoritatea primarilor din judet, consilierii locali si judeteni, plus sapte parlamentari.
Liviu Dragnea vine la Vaslui. Ponta a refuzat invitatia organizatiei condusã de Buzatu
Alegerile de duminicã sunt monitorizate de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, secretarul general al partidului si mâna dreaptã a lui Ponta. A fost invitat si Victor Ponta, presedintele partidului, însã acesta a refuzat sã vinã în judetul unde a obtinut cele mai bune rezultate la alegeri, motivând cã merge în alt judet. De altfel, Dumitru Buzatu va sta alãturi de cel cu care s-a rãzboit acum doi ani, când a anuntat cã doreste functia de secretar general al PSD. “Am decis sã candidez pentru functia de secretar general al PSD, pentru cã am vrut sã determin o atitudine serioasã fatã de aceste alegeri, care sã corespundã procedurilor statutare din PSD. Sunt împotriva spiritului dictatorial si al conducerii unice de cãtre un singur om sau un grup restrâns. Cred cã PSD are nevoie de o echipã formatã din toti liderii care s-au remarcat prin seriozitate. În partid este nevoie de pluralismul de idei si de o dezbatere pertinentã pe marginea problemelor cu care se confruntã oamenii”, spunea atunci Buzatu. Dragnea a fost mai smecher decât liderul PSD de la Vaslui si s-a impus, reusind sã se impunã si în administratia centralã, în 2012. Buzatu, în schimb, nu a promovat nicio persoanã din judet în vreo functie importantã în Guvern, semn al dezinteresului de care dã dovadã, când vine vorba de interesele celor care l-au ales în fruntea Consiliului Judetean.
Mihalachi pierde postul de numãr 2 în PSD
Pânã acum, Vasile Mihalachi detinea postul de prim-vicepresedinte al partidului, însã de duminicã acesta ar urma sã treacã “la numãr” în conducerea partidului, pe unul din cele sapte posturi de vicepresedinte PSD. Desi se mentine o secretomanie în jurul numelor care vor ocupa posturi de vicepresedinti la judet am aflat cã, pe lângã Mihalachi, vor accede în acest post senatorul Doina Silistru, ca presedinte al organizatiei de femei, dar si deputatul Adrian Solomon, ca sef al organizatiei de la Bârlad. Interesant este cã se anuntã si nume noi pentru conducerea partidului, în conditiile în care unele organizatii comunale puternice, cum este cea de la Stefan cel Mare, unde PSD a obtinut un halucinant scor de 97% la alegerile locale, spun cã îsi vor sustine liderii de partid pentru un post de conducere la judet. Rãmâne de vãzut dacã primarul Mihai Moraru va convinge colegii din celelalte organizatii sã-l voteze pentru un post în conducerea judeteanã a PSD, în conditiile în care presedintele de partid de la Stefan cel Mare a detinut, cu ani în urmã, si postul de vicepresedinte al organizatiei judetene de tineret.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu