Dumesti, comuna din topul saraciei

Barlad Online

dumestiPrimarul nu este interesat să atragă bani de la Uniunea Europeană  edilul Constantin Vieru susţine că nu are nicio garanţie ca ar primi sumele solicitate  10% din populaţia comunei trăieşte din mila statului
 În timp ce unii primari au găsit în proiectele europene salvarea pentru comunităţile pe care le conduc, alţi edili vasluieni consideră accesarea fondurilor comunitare prea costisitoare şi deloc tentantă. Astfel, după ce au fost aleşi de oamenii care şi-au pus în ei speranţa, primarii condamnă comunităţi întregi la sărăcie şi umilinţă. De ce să te complici cu fonduri europene, când e mai comod să te plângi că nu sunt bani; de ce să pui osul la treabă, să cauţi soluţii să identifici resurse, când e mai simplu să-i prosteşti pe oameni cu doi lei drept ajutoare sociale care îţi mai asigură un mandat? Aceasta pare să fie teoria unor primari care nu înţeleg rostul fondurilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.
În comuna Dumeşti nu se pune problema accesării banilor comunitari.„În ţară există un număr limitat de proiecte, nu-ţi dă nimeni garanţia că al tău va fi câştigător, deci va beneficia de finanţare. De ce să plătesc cu sute de milioane de lei vechi diverse firme de consultanţă, pe studii de fezabilitate sau proiecte costisitoare”, se întreabă primarul Constantin Vieru. Comuna conduce, de altfel, detaşat într-un top al sărăciei din judeţul Vaslui. Peste 10% dintre săteni primesc ajutor social. Practic din cei 3.300 de locuitori, peste 300 sunt beneficiari ai venitului minim garantat. Oamenii supravieţuiesc ori din munca la negru ori din ajutoare sociale. Iar pentru unii, mila statului este suficient de mare ca să îi facă să uite de căutarea unui loc de muncă.
Comună campioană la accesarea de fonduri europene
La polul opus, comuna Ştefan cel Mare este printre campioanele din judeţ la accesarea de fonduri europene. „Pe lângă banii veniţi prin programele guvernamentale, foarte importanţi pentru noi au fost cei atraşi prin diverse proiecte europene. Ni se reproşează mereu că suntem sprijiniţi mai mult sau chiar favorizaţi, dar eu spun sincer că muncim foarte mult. Avem rafturi întregi de dosare, de proiecte. Unele sunt câştigătoare, unele nu. La unele am întâmpinat şi noi dificultăţi. Ne confruntăm cu aceleaşi probleme cu care se confruntă toate primăriile”, a declarat primarul Mihai Moraru. El a mai adăugat cu au fost şi lucrări cu termene nerespectate şi că a întâlnit constructori dificili, a dat piept cu birocraţia, dar că a mers înainte şi a preferat să muncească, nu să să plângă.
Sursa: jurnaldevaslui.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu