Pecheanu vrea sus, însã ANI îl trage în jos

Barlad Online

CANDIDAT…Peste exact douã zile, primarul comunei Drânceni, Gelu Pecheanu, îsi va depune, la partidul din care face parte, candidatura si proiectul de management pentru o functie înaltã în Consiliul Judetean Vaslui. Asa cum cere procedura internã în PNL, viitorii candidati de la alegerile locale din 2016, trebuie mai întâi sã participe la o competitiei internã în partid, urmând, ca dupã evaluare, sã fie înscris pe listele partidului pentru alegeri. Iatã cu ce proiect vrea Pecheanu sã câstige Consiliul Judetean. Planurile sale privesc Statiunea Balnearã de la Ghermãnesti, o adevãratã minã de aur pentru judetul Vaslui, care acum zace în paraginã si primarul din Drânceni spune cã stie unde sã gãseascã bani pentru a o reabilita. Între timp, ANI îl ceceteazã pentru conflict de interese si dacã se adeveresc acuzatiile, visele marinarului de la Prut se vor nãrui. Într-un comunicat de presã remis de agentie se aratã cã primarul Pecheanu a concesionat o suprafatã de teren apartinând domeniului privat al comunei Drânceni, cãtre întreprinderea individualã apartinând fiului sãu, iar acesta ar fi încasat subventii de la stat, în valoare de aproape un miliard de lei vechi.
O mare surprizã vine din partea edilului liberal de la Drânceni, Gelu Pecheanu. Dupã ce a renuntat sã mai plece, cu întreg aparatul administrativ, la muncã în Spania, primarul de la Prut a decis cã este oportun sã candideze pentru o functie în Consiliul Judetean. “Multi colegi de partid m-au încurajat. Chiar dacã pe unii îi va deranja candidatura mea, m-am sãturat sã lupt pentru altii. Dacã voi ajunge presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, mã voi zbate sã gãsesc finantare pentru reabilitarea Spitalului Ghermãnesti. Izvoarele sunt ale noastre, ale Consiliului Local, dar pãmântul este al Consiliului Judetean. Eu unul sper sã ne dãm mâna si sã ne întelegem. Acolo este o adevãratã minã de aur pentru judet si pentru sãnãtatea oamenilor pe care trebuie sã o pretuim. M-am sãturat sã tot lupt pentru altii pe care sã-i scot deputati, senatori sau presedinti de Consiliu Judetean. Am 20 de ani de experientã în administare si am decis sã lupt, de data aceasta, pentru mine. Dacã nu voi ajunge presedinte de Consiliu Judetean, mã voi multumi si cu functia de vicepresedinte. Vreau sã arãt tuturor cã, lucrând cu Dumitru Buzatu (actualul presedinte al CJ Vaslui – n.r.), se poate face administratie. Eu sã mã ocup de toatã Valea Prutului si el de restul. Ajuns în CJ, nu voi fi nici de stânga, nici de dreapta. Voi fi omul primarilor care va lupta pentru sprijinirea lor”, a declarat Gelu Pecheanu. Trebuie spus cã visul lui Pecheanu nu este unul exagerat tinând cont de potentialul apelor de la Ghermãnesti. Apele de la Ghermãnesti pot rivaliza oricând cu cele de la Bãile Felix sau Bãile Herculane, dar lipsa banilor pentru revitalizarea lor face ca multe dintre acestea sã zacã într-o degradare totalã. Timp de multi ani, vasluienii au mers la tratament la spitalul din Ghermanesti, comuna Drânceni. Unitatea a fost construitã în 1912, când au fost descoperite puturi cu ape sulfuroase, clorurate, iodobromurate, sodicemagneziene, folositoare pentru multe afectiuni. Pe vremuri, sãtenii din zonã erau cei mai fericiti. Aveau un remediu pentru o multitudine de afectiuni la doar câtiva pasi de casã. Regele Carol I a fost cel care a decis cã acest potential trebuie valorificat si a construit spitalul care îi poartã numele. Au urmat ani buni în care mii de persoane din toate zonele tãrii veneau la Ghermãnesti pentru a se trata. În anul 1999, s-a constatat cã, din punct de vedere calitativ, apele minerale de la Ghermãnesti sunt superioare celor de la Bãile Herculane. S-a constatat si atât. Nimeni nu a miscat un deget pentru a opri dezastrul de la Ghermãnesti. Spitalul a fost închis si lãsat sã se degradeze.
Primarul Pecheanu, probleme cu ANI!
PROBLEMÃ Dupã Gãbisor Tofan de la Stãnilesti si Vasile Puiu, de la Vetrisoaia, un alt primar de pe valea Prutului a intrat în atentia Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care face acuzatii privind un conflict de interese administrativ! Este vorba despre Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni. ANI sustine, într-un comunicat de presã, cã primarul Pecheanu a concesionat o suprafatã de teren apartinând domeniului privat al comunei Drânceni, cãtre întreprinderea individualã apartinând fiului sãu, iar acesta ar fi încasat subventii de la stat, în valoare de aproape un miliard de lei vechi. “Stiu de unde este plecatã si cine îmi vrea capul dar nu mã tem, voi merge în instantã”, a declarat primarul Gelu Pecheanu.
Aproape la fel ca în cazul primarului Vasile Puiu, a cãrei pãtanie cu ANI s-a întâmplat în 2012 si nici pânã astãzi nu s-au lãmurit lucrurile în instantã, primarul Gelu Pecheanu a ajuns si el în atentia Agentiei de Integritate, tot pentru un presupus conflict de interese. ANI îi imputã primarului de la Drânceni cã ar fi concesionat, în calitate de primar, fiului sãu o anumitã suprafatã de teren, pentru care s-au încasat subventii de la stat. “În perioada exercitãrii mandatului de primar (2008 – 2012) a încheiat un contract de concesiune având ca obiect exploatarea unei suprafete de 75,22 ha, proprietate privatã a comunei Drânceni, cu <<Întreprinderea individualã Pecheanu Bogdan Victor Lucian>>, al cãrei titular este fiul acestuia. În perioada 2011 – 2013, a beneficiat de subvenții A.P.I.A. în sumã de 94.301,44 lei, la baza obtinerii acestor sume de bani stând si contractul de concesiune menționat mai sus”, sustin inspectorii ANI.
Pecheanu: “Îmi voi cãuta dreptatea în instantã si am încredere în aceastã institutie a statului”
În replicã, primarul Pecheanu se declarã sigur pe el si lasã sã se înteleagã cã la mijloc ar fi cineva care i-a pus gând rãu! “Stiu de unde este plecatã si cine îmi vrea capul, dar nu mã tem. A fost o decizie a Consiliului Local (CL) Drânceni si la licitatia respectivã au participat trei persoane. Dupã ce a fost desemnat câstigãtorul, nu au existat contestatii. A câstigat o asociatie din care face parte si fiul meu, dar trebuie spus cã asociatia nu a luat bani din bugetul local. Din contra, asociatia aceasta este un bun platnic si a adus venituri la bugetul comunei. Îmi voi cãuta dreptatea în instantã si am încredere în aceastã institutie a statului”, a declarat Gelu Pecheanu. Alti doi primari de pe valea Prutului sunt în divergentã cu ANI. Vasile Puiu, primarul de la Vetrisoaia, se luptã în instantã, la Vaslui, pentru a contracara acuzatia de conflict de interese formulatã de Agentia de Integritate, iar primarul comunei Stãnilesti, Gãbisor Tofan, are, în prezent, dosarul la Înalta Curte de Casatie si Justitie. (Alina Darie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu