Sudul judetului, în alb USL-ist si… rosu PSD-ist!

Barlad Online

Rezultatele definitive ale scrutinului de duminicã au scos la ivealã câteva surprize de proportii. Chiar si unii dintre cîstigãtori au fost uimiti de sustinerea pe care le-a arãtat-o electoratul. O analizã la rece a rezultatelor din jumãtatea de sud a judetului si-a fãcut-o sau si-o va face fiecare candidat, însã o concluzie poate fi, deja, extrasã: PD-L începe, încet si sigur, sã disparã din preferintele cetãtenilor cu drept de vot.
La începutul campaniei electorale, cel putin la Bârlad, directorul de campanie al fostului si actualului primar al urbei, deputatul Adrian Solomon, spunea cã afisajul electoral conteazã doar 2% în strategia de atragere a alegãtorilor. Cu toate acestea, Solomon a umplut orasul cu afisele de campanie ale lui Constantin Constantinescu. Liberalii au venit puternic din urmã, însã au fost întrecuti, la un moment-dat, de oamenii lui Diaconescu, care au început sã abordeze campania din ce în ce mai agresiv. Pe 11 iunie însã, candidatul PSD obtinuse aproape 64% din preferinte, cel al PP-DD, Andrei Daniel, peste 15%, iar liberalul Dumitru Boros, doar 11%. Acelasi barometru s-a aplicat si în cazul afisajului electoral al candidatilor al presedintia Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Oriunde era vizibil primarul Constantinescu apãrea si Dumitru Buzatu, ceea ce l-a scos pe acesta din urmã câstigãtor cu peste 53% din sufragiile valabil exprimate. Interesant s-a dovedit scorul obtinut de un candidat prea putin cunoscut, Nelu Maftei, sustinut mai mult sau mai putin de PP-DD. Acesta s-a clasat, pe Bârlad, pe locul al doilea în cursa pentru sefia CJ Vaslui, cu un numãr de… 4.639 voturi favorabile. Practic, Maftei, care este bârlãdean, a obtinut din orasul natal mai multe sufragii decât Andrei Daniel si chiar mai multe decât ocupantii locurilor III, IV si V la un loc. Pe de altã parte, Maftei l-a “bãtut” în Bârlad chiar si pe democrat-liberalul Dan Marian, în fata cãrui s-a clasat la o diferentã de aproape 500 de voturi. Slabã spre extrem de slabã a fost reprezentatia celor de la PDL Bârlad si în ce priveste voturile obtinute pentru functia de primar (Octavian Marcu – 1.921 voturi – 7,09%), dar si în privinta celor pentru Consiliul Local (CL) Bârlad (2.661 voturi – douã mandate de consilier local). Prin urmare, PD-L a pierdut un post de consilier local, în timp ce PSD a pierdut douã fatã de mandatul precedent si va avea 13 oameni în CL Bârlad.
Cine da viceprimarul?
Evident, tot PSD! Pentru alegerea viceprimarului, partidului care detine majoritatea în CL i-ar trebui 11 posturi de consilier. O simplã formalitate pentru PSD Bârlad, care, cu 13 mandate, nu are nevoie de colegii liberali din USL. Prin urmare, ieri, deputatul Solomon, presedintele PSD Bârlad, a anuntat rãspicat cã functia de viceprimar nu va fi cedatã sub nicio formã celegilor de la PNL. În cârtile social-democratilor apar douã nume, respectiv Dorin Apostu (intrat în CL de pe pozitia a sasea) si fostul viceprimar Traian Petcu (pozitia a doua). Solomon declara, tot ieri, cã cele mai multe sanse le are Petcu. “Asa cum spune si sloganul nostru, vom continua împreunã, motiv pentru care sunt toate sansele ca Traian Petcu sã rãmâã în continuare viceprimar. Dacã suntem în USL alãturi de liberali, nu înseamnã cã le si cedãm functia de viceprimnar, atât timp eri au decis sã meargã separat în campanie, desi noi le propusesem tot trei locuri de consilier. Nu au dorit, asa cã acum este exclusã o variantã cu viceprimar de la PNL. Votul popular este barometrul cel mai bun al acestui scrutin, motiv pentru care PSD va propune si alege viceprimarul orasului”, ne-a declarat Solomon.
Cine si cât a gresit
Social-democratii au pierdut douã locuri în CL, democratliberalii unul singur iar PNL si-a mentinut numãrul de consilieri locali, chiar dacã si-a sacrificat candidatul în detrimentul PP-DD. Prin urmare, s-a admis cã PSD a gresit, atunci când candidatul Constantinescu s-a grãbit si a fãcut public un anumit sondaj de opinie. Solomon a fost cel care a explicat cã graba primarului ales a dus la o mai bunã mobilizare a electoratului PP-DD. Pe urmã, cei de la PDL au pierdut voturi, atât la primãrie, cât si la CL, atât din cauza handicapului cu care au plecat în campanie (aversiounea bârlãdenilor pentru partidului de guvernãmânt), cât mai ales din prisma strategiei pe care au abordat-o în campanie. Adicã o campanie stearsã, fãrã evenimente notabile si lipsitã de mesaj. Capetele cerute pe tavã de oponenti sunt acum cele ale directorului de campanie al cadidatului Marcu, Daniel Buzamãt, cât mai ales cel al presedintelui PDL Bârlad, senatorul Vasile Pintilie. Cam la fel stau lucrurile si la PNL, care, în ciuda faptului cã partidul si-a mentinut numãrul de consilieri locali, a reusit “performanta” de a se clasa, per total, cu cinci procente sub un partid si un candidat recent apãruti în peisajul politic din Bârlad, respectiv PP-DD. Campania liberalilor a fost, de asemenea, lipsitã de substantã si de mesaj, lucru speculat intens de PP-DD, mai ales în conditiile în care candidatul acestei formatiuni a fost lansat în luptã chiar de cãtre social-democratul Constantinescu. “Dacã stãtea linistit si nu se agita când nu trebuia (aluzie la momentul în care Constantinescu l-a acuzat pe Andrei Daniel cã a tãiat niste copaci din grãdina publicã iar ca reactie cel din urmã a decis sã se înscrie în cursa electoralã, n.r.), nu se ridicau Andrei si PP-DD atât de mult”, a admis public Solomon. În replicã, Andrei Daniel a declarat, cu douã zile în urmã, în cadrul unei conferinte de presã, cã este mai mult decât multumit cu locul secund, atât pentru sine, cât si pentru partid.
Comunele surprizelor
Cele mai mari bucurii pentru PSD au venit însã dinspre unele comune despre care se credea cã si-au ales primari pe viatã. Socialdemocrat ii au jubilat la aflarea vestii cã douã dintre cele mai dificil de aborbat comune, Perieni si Iana, nu mai sunt ale PDL-ului. La Perieni, Alexandru Iacob a pierdut în fata lui Vasile Rosca, iar la Iana, Melu Iacob a pierdut în favoarea unui tânãr de 26 de ani, Ionut Totolici. În rest, scorurile obtinute de PSD în unele comune au arãtat diferenta clarã dintre candidati. Cele mai bune exemple sunt Coriesti (Cristian Lungu – peste 92%) si Zorleni (Paula Hultoanã – peste 80%). Liberalii au jubilat la Bãcani, unde Constantin Matei i-a “suflat” primãria pesedistului Pavel Ciacâru, si la Ciocani, unde Ionel Munteanu nu a avut candidat. PDL nu a avut emotii la Banca, unde s-a detasat evident Vasile Vânãtoru. În total, din sudul judetului, PSD a câstigat patru comune grele, PNL trei si PDL doar una.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu