Sentinţa în dosarul ‘Trofeul calităţii’ se va da pe 20 iunie

Barlad Online

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da sentinţa pe 20 iunie în dosarul ‘Trofeul calităţii’ în care este inculpat fostul premier Adrian Năstase. Instanţa a finalizat miercuri seara dezbaterile în dosar, procesul durând aproape 14 ore.
În ultima declaraţie dată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest dosar Adrian Năstase a cerut să fie achitat deoarece nu a săvârşit nicio faptă penală.
Năstase şi-a început pledoaria cu un citat din Dzerjinski, fondatorul poliţiei politice bolşevice: ‘Nu există persoane nevinovate, există doar persoane de care nu ne-am ocupat suficient’.
El a arătat că DNA a deschis 50 de dosare pe numele său, dar procurorii au rămas doar cu ‘aceste chestiuni neserioase’. ‘Procurorii au încercat să lege această poveste a Trofeului calităţii cu campania mea electorală. Iniţial au spus că banii din Trofeul calităţii au ajuns în blocul de pe Zambaccian, dar nu s-a reuşit, aşa că acum se încearcă demonstrarea că eu m-am ocupat de afişe. Aceste acuzaţii nu au fundament’, a spus Năstase.
Fostul premier a explicat că acuzaţiile din acest dosar au pornit de la contracandidatul său din 2004 la preşedinţie Traian Băsescu, care a promis în timpul campaniei electorale că ‘se vor găsi dovezi’.
El a explicat şi cum s-a ajuns să fie pus sub acuzare în acest dosar: ‘Fostul meu contracandidat a numit-o ministru pe Monica Macovei, care l-a numit pe Daniel Morar, care apoi şi-a numit consiliera judecătoare în completul care a judecat acest dosar”.
‘Nu am înţeles nici acum acuzaţiile care mi se impută. Nu există niciun fel de legătură între Trofeul calităţii şi campania electorală. Nu m-am ocupat de afişe. În acea perioadă eu mă ocupam de chestiuni legate de funcţia de prim-ministru, respectiv finalizarea negocierilor de aderare la UE. (…) Aveam eu nevoie de banii din Trofeul calităţii? Nu puteam eu oare ca premier să primesc sponsorizări pentru fulare şi căciuliţe?’, a mai declarat Năstase.
El a subliniat că niciunul din cei 972 de martori chemaţi de DNA în instanţă nu a dat declaraţii care să îl incrimineze. ‘Miza acestui dosar, în opinia unora, este că trebuie să fiu condamnat pentru a arăta că justiţia este independentă. Asta e miza unui dosar care nu are niciun fundament. Este vorba de hărţuirea mea politică. Pentru patru ani în fruntea guvernului sunt pedepsit opt ani să explic lucruri evidente. Asta trebuie sa fie o învăţătură de minte pentru alţii. Faptul că DNA a cerut pedepse complementare pentru mine, interzicerea unor drepturi, cum ar fi cel de a candida, arată caracterul politic al dosarului. Nu am comis fapte cu caracter penal. Decizia dumneavoastră trebuie sa fie exemplară, de achitare’, şi-a încheiat pledoaria Adrian Năstase.
Pe 30 ianuarie 2012, ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe fostul premier Adrian Năstase. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la ÎCCJ.
AGERPRES.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu