Profesori, nu mai fiti stresati!

Barlad Online

Dupã ce USL a câstigat din nou majoritatea în Parlament, deputatii si senatorii au început sã „repare“ o serie de legi extrem de importante. Printre acestea se numãrã si Legea educatiei nationale nr. 1/2011, care a fost modificatã si completatã prin Ordinanta de Urgentã a Guvernului nr. 21/2012. Actul normativ a fost aprobat în Comisia pentru învãtãmânt a Camerei Deputatilor si va ajunge la Senat, aprobarea lui în plen fiind o certitudine. Importanta acestei legi este subliniatã de deputatul PSD de Vaslui Victor Cristea, care a precizat cã, în vechea ei formã, legea educatiei nu a fãcut decât sã îi streseze pe profesori.
Printre parlamentarii care s-au implicat în elaborarea Ordonantei nr. 21/2012 care modificã si completeazã Legea educatiei nr. 1/2011 se numãrã si trei vasluieni. Este vorba de deputatul de Vaslui Victor Cristea, membru al Comisiei pentru învãtãmânt, stiintã, tineret si sport, deputatul de Bârlad Adrian Solomon, secretar al Comisiei pentru muncã si protectie socialã, dar si senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru, membru al Comisiei pentru învãtãmânt, stiintã, tineret si sport, dar si al Comisiei pentru egalitatea de sanse. „De ce este binevenitã aceastã Ordonantã 21? Pentru cã reparã un sistem de educatie profund viciat de prevederile Legii nr. 1 promovatã de fostul ministru Daniel Funeriu, o lege care, în momentul aplicãrii, a fost învinsã de realitãtile din teritoriu. Vreau sã apreciez deschiderea premierului Victor Ponta, care a ascultat si a dat curs solicitãrilor armatei de profesori din tarã, grav afectati de gândirea lui Funeriu, un pericol românesc. As men- tiona douã aspecte extrem de importante prevãzute de Ordonanta nr. 21: acum, poate fi depãsit efectivul maxim pe clasã, respectiv grupã, si pot functiona clase cu efective mai mici decât cele pregãzute de Legea nr. 1/2011, dar transparent si justificat“, a declarat deputatul Victor Cristea. Guvernul Ponta nu a anulat clasa pregãtitoare din învãtãmântul primar, desi, dupã gândirea aceluiasi Funeriu, asigurarea personalului didactic calificat titular nu se putea realiza. „Aici a intervenit, iarãsi, Guvernul Ponta, care asigurã, prin Ordonanta nr. 21/2012, mobilitatea personalului didactic titular atât în interes personal, cât si în interesul învãtãmântului. La insisten- tele noastre, si vreau sã subliniez si sã apreciez pozitiile ferme pe care le-au avut colegul meu deputat Adrian Solomon si doamna senator Doina Silistru, s-a realizat titularizarea în sistemul de învãtãmântul national, dând, totodatã, prioritate mobilitãtii cadrelor didactive, în interesul ambelor pãrti. În concluzie, mesajul pe care îl transmite aceastã ordonantã este unul foarte simplu si clar: profesori, nu mai fiti stresati! Sunteti titulari, dacã munciti!“, a mai spus deputatul Victor Cristea.
«Parlamentul chiar îsi face treaba!»
Pentru parlamentarii USL, schimbarea puterii politice a fost de bun augur. „Acum, putem spune cã Parlamentul României a redevenit locul în care se fac legi în interesul întregului popor, nu doar al câtorva. Dupã 20 de ani de democratie, l-am putut auzi de presedintele statului spunând cã Parlamentul nu face nimic. Dacã nu a fãcut nimic, a fost pentru cã au avut ei (PDL, n.r.) voturi mai multe. Asa a trecut Legea nr. 1/2011, cu voturile lor. Am discutat zile întregi cu Doina Silistru, ea fiind membra a comisiei similare de la Senat, m-am consultat si cu deputatul Adrian Solomon, profesor, la rândul lui, si ne-am zbãtut în comisii pentru a-i face si pe ceilalti colegi parlamentari sã ajungã la concluzia noastrã, cã legea aceasta a fost o gresealã. în sfâsit, au recunoscut cã legea trebuie fãcutã pentru elevi, pãrinti si profesori, nu pentru politicieni. Rezultatul eforturilor noastre este aceastã Ordonantã 21“, a conchis deputatul PSD de Vaslui Victor Cristea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu