PDL, reinventare sau moarte (Opinii)

Barlad Online

Sedinta Colegiului Director al PDL a decurs exact cum era de asteptat sa decurga. Nu cu demisiile, ci cu cutitele si vitriolul pe masa. Cu frustrari, acuzatii, amenintari, santaje, listinguri telefonic. Nervi si degringolada. Iar rezultatul ei nu a fost decat cel mai probabil.
Si asta nu pentru ca in mod normal echipa care inregistreaza un astfel de insucces demisioneaza automat, ca gest minimal de onoare. Onoarea nu se poarta in politica romaneasca. O astfel de sedinta ar fi durat mai putin de o ora si ar fi avut ca unica misiune stabilirea detaliilor tehnice ale Congresului Extraordinar.

Actuala conducere a PDL a demisionat pentru ca era prea scindata de falii adanci cat Groapa Marinanelor, vechea garda contra garda prezidentiala, baroni vs delfini, numaratori de bile vs numaratori de bani si tot asa. Au rabufnit violent, ca puroiul dintr-o incizie, toate sciziunile acumulate de-a lungul timpului intr-un partid pe care Traian Basescu mai degraba l-a fragilizat prin dominatia autoriara si prin felul in care a impus ierarhii si figuri neasimilate de organismul politic dependent de el. Colegiul Director a facut implozie. Intrebarea este daca si partidul va face implozie.

De fapt, principala misiune a Colegiului Director de duminica este sa impiedice transmiterea undei de soc de la centru in teritoriu. Si acest lucru poate fi facut numai prin decizii ferme si miscari foarte rapide si hotarate. PDL are nevoie sa organizeze o Conventie Extraordinara in cel mai scurt timp, in week-end-ul urmator daca se poate. O conventie care sa dreneze toate tensiunile, toate frustrarile. Dar dupa ce aceasta terapie in grup se va fi sfarsit e vital ca aceasta conventie sa dea o noua linie partidului intrat in deriva.

Iar o noua linie nu poate fi data decat de oameni noi. E nevoie ca la conducerea PDL sa ajunga persoane necompromise, de numele carora sa nu fie legate nici scandaluri, nici taceri complice cu umilinte repetate, nici ploconiri vinovate, nici acte de coruptie. Persoane care sa se apuce cu manecile suflecate de reconstructia partidului. Este un obiectiv pe termen lung, mult dincolo de alegerile din noiembrie, al caror rezultat poate fi cel mult decent. Daca acest obiectiv va fi urmarit cu tenacitate si in mod corect ar putea produce efecte abia la finalul viitorului ciclu electoral.

Cine in mod concret?, aceasta e marea intrebare. O intrebare extrem de dificila pentru ca PDL nu are, nu si-a crescut lideri. Peste garda veche au fost plantati protejatii lui Traian Basescu si cu totii, de la Emil Boc, la Vasile Blaga si Adriean Videanu, de la Elena Udrea, la Ioan Oltean si Roberta Anastase sunt complet compromisi. Cred ca in aceste conditii singura sansa, ce putin teoretica a PDL, este legata de intelectualii cei atat de huliti.

Daca PDL ar gasi resurse de curaj pentru a o pune in frunte pe Monica Macovei, nu doar ca bibelou de vitrina ca pana acum, ci avand o putere reala, asemeni puterii unui doctor pe care il asculti pentru ca nu vrei sa mori, are o sansa de redresare prin revenirea credibila la prncipiile si electoratul care i-au dat candva puterea. Poate ca daca in urma cu un an criteriile de integritate ale Monicai Macovei ar fi primit mai mult de trei voturi in conducerea PDL, soarta partidului ar fi fost alta.

Nu sunt foarte optimista in aceasta privinta. Deja am auzit lideri PDL, spre exemplu pe Gheorghe Falca, respingand conventia si, in schimb, batand campii cu societatea civila, cu repozitionarile ideologice, cu miscari civice, un apropo destul de transparent la noul CDR, mosit de Cristian Preda si MRU si care ar urma sa fie lansata cat de curand. O iluzie!

Daca PDL nu va purcede imediat la un dureros proces de reinventare, care poate sa presupuna inclusiv o contractie chiar mai grava decat acum, dar care sa ii creeze nu doar o noua imagine, ci si o noua substanta, nu are nicio sansa sa evite implozia indiferent cate constructii de dreapta vor fi ridicate pentru salvarea sa. Bolnavul de cancer nu este salvat de machiaje si proteze, ci de chimioterapie.

Asa ca duminica, PDL ori va face primul pas spre aceasta dureroasa reinventare, ori va mermeli o solutie cu Vasile Blaga si alti lideri mai mult sau mai putin compromisi, adica o boala lunga si netratata.

Sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu