Noapte de foc la Urgențe

Barlad Online

Medicii bârlădeni au înregsitrat acum două nopți un nou record negativ. Garda din 12/13 iunie a fost infernală pentru că, pe lângă cazurile de boală obișnuită, s-au prezentat, în medie, câte doi bețivi agresați la fiecare oră.
În noaptea de marți spre miercuri (12/13 iunie), a fost o aglomerație de neimaginat la Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul spitalului bârlădean. După miezul nopții, au început să vină urgențele pe bandă rulantă și cadrele medicale care au fost de gardă au reușit cu greu să facă față. Până la ora 6, au fost în medie câte patru-cinci pacienți pe oră. Ce este mai trist e că jumătate dintre aceștia au necesitat îngrijiri medicale pentru că prezentau diferite traumatisme prin agresiune, pe fondul consumului de alcool.
Fiind iritați din cauza băturilor consumate peste măsură, cei mai mulți pacienți au făcut scandal, s-au luat la ceartă cu medicii și au refuzat să colaboreze.
“Din păcate, la Urgențe vin tot mai multe persoane aflate sub influența alcoolului. Odată cu încălzirea vremii, a crescut constant numărul agresiunilor pe fondul consumului de alcool și adeseori se întâmplă se perturbe bunul mers al actului medical. Din totalul de 30 de urgențe care au ajuns în intervalul orar 24-6, jumătate fac parte din categoria amintită”, ne-a spus Gabriela Daniș, directorul medical.
Cel mai grav caz a fost al unui tânăr de 27 de ani, din Mălușteni, care a ajuns la spital la ora 2.30. Bărbatul a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral. Acesta era și sub influența alcoolului, lucru care a îngreunat munca medicilor. A fost internat la Neurologie și este posibil să fie transferat la Iași pentru investigații amănunțite.
Cei mai muli consumatori de alcool care ajung la spital nu au asigurare medicală și nici nu sunt puși la plata tratamentului și a investigațiilor pentru că fac parte din categoria urgențelor medicale. Există propuneri legislative potrivit cărora această categorie de pacienți ar trebui să fie puși la plată. Ideea este salutată de lumea medicală dar punerea în aplicare este tegiversată din varii motive.
Bețivii vor fi mutați în centre speciale
Centre speciale pentru primirea alcoolicilor, aceasta este soluția pentru decongestionarea secțiilor de psihiatrie. Propunerea vine de la dr. Gheorghe Silvestrovici, care, sătul de cheltuirea unor sume uriașe pentru tratarea bețivilor, propune înființarea unor astfel de unități.
Zilnic, la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui ajung pacienți în stare avansată de ebrietate. Ca să poată fi aduși la realitate, sunt supuși unor tratamente destul de costisitoare.
“Vorbim despre un centru care să fie deschis în policlinică sau un fel de unitate de primire a urgențelor pentru cei care oricând pot să intre în stare gravă. Un alcoolic este violent și agresiv și țipă noaptea de se aude până la primărie. Trezește toți bolnavii cu afecțiuni psihice”, ne-a spus Silvestrovici.
Tratamentul pentru un singur pacient aflat în comă alcoolică poate costa între 200 și 500 de lei. Suma poate crește însă, în funcție de starea în care ajunge alcoolicul la spital.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu