Bârladul a votat!

Barlad Online

Cu bune, cu rele, cu acuzatii de fraudã, injurii, amenintãri, cu bucurie si pãrere de rãu, procesul electoral a venit si peste alegãtorii din Bârlad. Dincolo de gafele si încãlcãrile legii reclamate la “toate institutiile abilitate ale statului”, doar putin peste 50% din bârlãdenii cu drept de vot au iesit din case pentru a-si alege primarul, consilierii locali, pe cei judeteni, dar si pentru a contribui la alegerea viitorului presedinte al Consiliului Judetean Vaslui. Dacã unele încãlcãri ale legii au fost vizibile din Lunã, altele s-au lãsat cu chemãri la Politie pentru verificãri. Cu toate acestea, sanctiunile au lipsit. Primãria a fost adjudecatã pentru a treia oarã de primarul în functie, Constantin Constantinescu, iar surpriza a produs-o Andrei Daniel, care i-a “suflat” locul al doilea, la o diferentã de aproape 5%, liberalului Dumitru Boros.
Sectiile de votare s-au deschis încã de la ora 07.00. Încã de atunci, la Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) din Primãria Bârlad, nu s-au raportat incidente de nici un fel si astfel procesul de vot a putut începe fãrã probleme. Totusi, încãlcãri ale legii au fost semnalate în ziua de dinaintea alegerilor. Astfel, în seara zilei de sâmbãtã, 9 iunie, în jurul orei 18.00, când, potrivit legii, membrii sectiilor de votare s-au întâlnit pentru a prelua buletinele de vot si a sigila urnele si sectiile în care a doua zi avea sã înceapã procesul electoral, presedintii a 13 sectii din Bârlad au gafat nepermis. Concret, presedintii sectiilor cu numerele 2, 6, 7, 10, 13, 21, 38, 39, 40, 41, 42 si 43 fie nu au citit legea, fie au actionat din instinct si, dupã sigilarea sectiilor, au plecat acasã cu stampilele de control, lucru total interzis. Cei care s-au sesizat primii au fost reprezentantii PNL Bârlad, urmati la foarte scurt timp de cei ai PP-DD Bârlad. De la conducerea Biroului Electoral Judetean, problema a fost transatã scurt: toatã lumea se întoarce la sectie si se supune legii, iar stampilele de control se sigileazã în urna de vot si rãmân acolo pânã dimineatã. Urmeazã, evident, mãsurile. Potrivit înformatiilor furnizate de cei de la BEC, comisiile s-au întrunit în legalitate, numãrul buletinelor de vot a fost cel corespunzãtor, iar stampile au existat la toate sectiile.
Si a început…
… votarea! Oamenii nu prea s-au înghesuit la primele ore ale zilei sã-si aleagã reprezentantii locali si judeteni. Asa cum sa întâmplat de fiecare datã, în Bârlad, prezenta la urne la cele opt sectii de votare pilot din totalul celor 46 amenajate în scoli, grãdinite sau alte institutii a crescut de la o raportare la alta. Au anuntat prezenta la urne sectiile nr. 1, 3, 10, 14, 19, 25, 38 si 46. Orele desemnate pentru raportãri au fost 10.00, 14.00, 17.00 si 21.00. Cu toate cã în Bârlad sunt 62.109 persoane cu drept de vot, nu au fost multi cei care si l-au exercitat, însã, la vot au venit mai multi oameni decât la scrutinurile precedente. Spre exemplu, la raportarea de la ora 10.00 se prezentaserã la urne doar un procent de 7,7% dintre localnici. Nici la ora 14.00, prezenta la vot nu a crescut prea mult, la urne fiind prezente circa 22% dintre persoanele cu drept de vot. Totusi, pe mãsurã ce orele au trecut si ziua votului sa apropiat de final, respectiv la raportarea de la ora 17.00, prezenta la urne a bârlãdenilor nu a crescut decât cu 7,6%, ajungând la putin peste 30%. Nici vremea frumoasã de afarã nu i-a convins sã iasã din casã si sã meargã sã-si exprime optiunile electorale. Dovadã stã si faptul cã, la închiderea sectiilor de votare, la ora 21.00, la sectiile pilot îsi exprimaserã optiunile doar 46,47% dintre alegãtorii cu drept de vot.
Cine si cum a votat
Interesul celor opt candidati la fotoliul de primar al Bârladului a fost mare, ei prezentându-se la urne cât mai devreme. Cel mai matinal a fost Andrei Daniel, sustinut de PP-DD Bârlad. El a votat la ora 08.15, la Scoala nr. 3 Bârlad. Imediat dupã iesirea de la urne, Andrei a declarat: “Importat este la vot sã se prezinte cât mai multi oameni. Indiferent cine câstigã aceastã competitie electoralã, este extrem de important ca viitorul primar sã fie sustinut de o majoritate puternicã a bârlãdenilor. Am votat pentru schimbare, pentru sperantã si mai ales pentru dreptate în orasul nostru. Sper la o prezentã la urne de peste 70%”. La ora 09.00, si-a exercitat dreptul la vot primarul în functie, Constantin Constantinescu, candidatul PSD Bârlad. El a votat la o sectie din cadrul Scolii de Muzicã si Arte Plastice “N.N. Tonitza”. La iesirea de la urne, Constantinescu a spus: “Am convingerea cã urmãtorii patru ani vor conta si cã diferentele din guvernãrile anterioare vor fi eliminate. Sper ca proiectele pe care le avem în desfãsurare de aproape 60 milioane de euro sã fie un început bun pentru oras. Estimez o prezentã între 50 – 60%, dar îmi doresc sã fie mai mare”. La ora 09.30, a venit rândul candidatului la Primãria Bârlad din partea PDL, Octavian Marcu. Acesta si-a exercitat dreptul la vot la o sectie de la Scoala nr 8 Bârlad si a declarat: “A fost o campanie extrem de dificilã, pe care cred cã am încheiat-o cu fruntea sus. Am votat pentru un oras mai curat, mai bun, dar si pentru o reprezentativitate mai bunã în Consiliul Local Bârlad. Cred cã de mâine o sã-mi reiau activitatea profesionalã”. În jurul orei 11.00, la urne s-a prezentat candidatul liberal Dumitru Boros, care a votat la o sectie din incinta Scolii nr. 10. “Dacã în toatã aceastã campanie electoralã nu am avut emotii câtusi de putin, astãzi a fost invers. Am votat pentru schimbare, prosperitate, modernitate, pentru un oras european, dar mai ales pentru o administratie localã la vedere si strict în interesul cetãteanului”, a declarat Dumitru Boros. Cu sperantã si încredere a venit la urne si singurul candidat independent pentru un fotoliu de consilier local, Tiberius-Daniel Nechita, care a votat la Scoala nr. 6 Bârlad. “Am votat pentru o alternativã mult mai bunã la actuala conducere a Primãriei, dar mai ales pentru un viitor mai bun pentru oras si, de ce nu, pentru tarã”, a declarat Tiberius Daniel Nechita.
Incidente pe banda rulanta
Asa cum era de asteptat, procesul de vot trebuia sã fie organizat ca la români. Adicã, bâlbele de organizare si incidentele din desfãsurarea scrutinului au fost pe bandã rulantã. Initial, unii membri ai sectiilor s-au contrat ca într-o campanie electoralã. Apoi, la foarte multe sectii de votare, la nici doi pasi de intrare, s-au evidentiat afisele unor candidati. Pe urmã, social-democratii reclamat cã mai multi membri ai PP-DD ar cãra cu autoturismele votanti spre sectii. Toate aceste informatii s-au contabilizat la sediul Politiei Bârlad. În rest, apele au fost destul de linistite, iar la închiderea sectiilor… Politia a anuntat cã nu a fost datã nicio sanctiune în urma aspectelor sesizate, deci nu s-a confirmat nimic. Paza procesului electoral a fost asiguratã în 25 de sectii de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã si în 21 de cãtre politisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu