Atenție la căpușe: Boala Lyme a ajuns la noi

Barlad Online

Analizele de laborator au confirmat că șapte vasluieni au contractat boala Lyme după ce au fost mușcați de căpușe.
Majoritatea paceinților provin din satele arondate spitalului bârlădean.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a primit rezultatele analizelor de la probele prelevate luna trecută de la cei 10
pacienți mușcați de căpușe și care prezentau simptomatologie specifică bolii Lyme (borelioză). Șapte dintre cele zece cazuri suspectate s-au confirmat. O a 11-a analiză este în lucru la Centrul Regional de Sănătate Publică din Iași, iar alte patru probe au fost trimise vineri.
“Subliniez că au fost prelevate probe biologice doar de la pacienții care au prezentat simptomatologie compatibilă cu boala Lyme, nu de la toate persoanele care s-au prezentat la spital cu mușcătură de căpușă. Pacienții respectivi aveau eritem migrator și au intrat pe tratament cu antibiotic imediat”, ne-a declarat Luminița Costache, medic epidemiolog în cadrul DSP Vaslui.
Prin urmare, cei șapte pacienți contaminați cu borelioză au fost vindecați înainte să ajungă buletinul de analize. Toți provin din mediul rural, cinci din satele arondate spitalului bârlădean, iar doi din apropierea Vasluiului. Aceștia au vârste diferite, între nouă și 81 de ani.
Numărul celor care au contractat borelioză (boala Lyme) este mic în comparație cu numărul celor care s-au adresat medicilor după ce au fost mușcați de căpușe. Numai la spitalul bârlădean s-au prezentat 200 de pacienți în luna mai și alte câteva zeci de cazuri în iunie.
Autoritățile sanitare au emis o serie de recomandări pentru protecția personală față de mușcătura de căpușă și pentru prevenirea bolii: purtarea de haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduși în șosete; purtarea unor pantofi de culoare deschisă care să nu aibă decupaje; aplicarea pe piele a unei soluții care irită căpușele (dietil-toluamidă) și pulverizarea hainelor cu aceeași soluție; inspectarea corpului după o perioadă petrecută la iarbă verde; înlăturarea promptă a căpușelor care s-au inflitrat sub piele prin folosirea unei pensete, astfel încât să nu rămână sub piele niciun fragment; după înlăturarea căpușei, să se tamponeze pielea cu alcool sanitar (70%) și să se aplice un unguent cu antibiotic de spectru larg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu