ALEGERI ÎN GRECIA. Conservatorii au câștigat alegerile, scorul rămâne strâns

Barlad Online

Partidul de centru dreapta Noua Democraţie a obținut 30,5% din voturi, iar formațiunea radicală de stânga Syriza și-a adjudecat 27,5% din voturi la alegerile legislative din Grecia, arată primele exit-poll-uri. Socialiștii din PASOK se află pe locul trei, cu 12 procente, iar formațiunea Stânga Democrată (pro-europeană) 6%. Neo-naziștii din partidul Zori Aurii au reușit să intre în Parlament, obținând tot 6%.
UPDATE 8 Reprezentanții Syriza au cerut Ministerului de Interne să extindă cu două ore programul secţiilor de votare din două insule, Lesvos şi Hios, pe motiv că oamenii au ajuns mai greu aici din cauza vântului puternic şi a unui accident de feribot produs sâmbătă.
UPDATE 7 O a doua grenadă a fost descoperită în fața sediului postului de televiziune Skai, a anunțat poliția greacă. Brigada antiteroristă a preluat ancheta în acest caz
UPDATE 6 Ziarul britanic The Guardian citează o serie de exit-poll-uri neoficiale care circulă prin sediile de campanie ale principalelor partide elene: Partidul Noua Democrație (conservator) – 29 la sută, Syriza (stânga radicală) – 27 la sută, PASOK (socialiștii) – 12 la sută, Stânga Democrată (pro-european) – 6 la sută, Zorii de Aur (neo-nazist) – 6 la sută.
UPDATE 5 Mai multe focuri de armă au fost trase de un tânăr de 22 de ani, în fața unei secții de votare din Insula Zakyntos. Nu s-au înregistrat victime iar procesul de votare nu a fost întrerupt.
UPDATE 4 Televiziunea privată Skai a anunțat că a evacuat sediul situat în centrul Atenei în fața căruia un necunoscut a aruncat o grenadă. Întreaga zonă a fost închisă de către poliție. Un oficial al televiziunii a condamnat acest ”act de terorism îndreptat împotriva democrației și a libertății de exprimare”.Skai face parte din grupul de presă de dreapta, al unei famiilii de armatori greci, în care se află și cotidianul liberal ”Khatimerini”.
UPDATE 3 ”Grecia a învins frica”, a afirmat liderul stângii radicale, Alexis Tsipras, după a votat la Atena. Presa elenă a informat că Tsipras și-a uitat acasă actul de identitate, necesar la vot, și că la secția de votare a fost așteptat de zeci de ziariști.
UPDATE 2 Secţiile de votare se vor închide la ora locală 19.00 (19.00, ora României), când va fi publicat primul sondaj realizat la ieşirea de la urne.
UPDATE 1 ”O nouă eră începe în Grecia după alegerile legislative cruciale de duminică”, a declarat liderul partidului conservator Noua Democraţie, Antonis Samaras, văzut ca un posibil învingător al scrutinului.
”Astăzi, poporul grec vorbeşte. Mâine începe o nouă eră pentru Grecia”, a afirmat Samaras, într-o declaraţie de presă făcută după ce şi-a depus buletinul de vot în urnă la Pylos, oraş situat în insula Peloponez.
Rezultatul alegerilor de astăzi este decisiv pentru soarta Greciei.
Liderul partidului conservator Noua Democraţie (ND), Antonis Samaras, a promis vineri seara că, dacă formaţiunea sa va câştiga la alegerile legislative, “vor ieşi din criză, dar nu din euro”. “Vom ieşi din criză. Nu vom ieşi din euro. Nu vom lăsa pe nimeni să ne scoată din Europa”, a promis alegătorilor Samaras.
Între timp, cei de la partidul de radical de stânga Syriza, format de Alexis Tsipras, sunt decişi să renunţe la austeritatea impusă Atenei de creditorii săi – UE, FMI și BCE, scenariu care îngrijorează restul Europei, scria, vineri, „Le Figaro”
Cele mai recente sondaje de opinie, date publicităţii în urmă cu două săptămâni,indicau că partidul conservator Noua Democraţie, condus de Antonis Samaras, se află la egalitate cu Coaliţia stângii radicale Syriza a lui Alexis Tsipras.
Samaras, în vârstă de 61 de ani, intenţioneză să păstreze direcţiile trasate de UE şi FMI în schimbul salvării financiare a ţării, prin intermediul unor împrumuturi acordate din 2010 în valoare de 240 de miliarde de euro şi ştergerii a 107 miliarde de euro din totalul datoriei ţării. În schimb, Tsipras spune că va înlocu programul de redresare votat de parlament în februarie cu o relansare de stânga, bazată pe renaţionalizare şi redistribuirea resurselor.
La fel însă cum s-a întâmplat şi la precedentul scrutin de la 6 mai, soldat cu un vot sancţiune la adresa marilor partide ce au impus austeritatea, niciunul nu va ajunge la majoritatea absolută, în jur de 37% din voturi.
Beneficiar prin legea electorală al unei prime de 50 de deputaţi din totalul de 300, partidul care se va clasa pe primul loc va încerca să realizeze alianţe pentru a guverna.
În cazul în care eşuează, mandatul trece la partidele următoare, pentru negocieri de maximum 10 zile înainte de crucialul summit european de la 28 iunie.
O scrisoare deschisă extrem de provocatoare, publicată pe prima pagină a ziarului conservator german Bild a tensionat și mai mult atmosfera la Atena. “Grecilor, e treaba voastră pe cine alegeți duminică, dar nu uitați că Germania e cea care va umple bancomatele cu euro, așa că aveți grijă pe care dintre clovni îl alegeți”, se spune în textul publicat de Bild.
www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu