Se întâmpla în urmă cu 47 de ani…

Barlad Online

În epoca la care fac referire număr de număr în ziarul Obiectiv, pe la concursuri chiar se dădeau premii în bani sau obiecte, nu numai hârtii frumos colorate și semnate de tov. secretar de partid.
Așa s-a întâmplat pe 12 aprilie 1965, când am găbjit știrea intitulată “Concurs «Cine știe cîștigă»”, care fusese organizat în comuna Munteni de Jos, raionul Vaslui. De fapt, întrecerea avea și o temă specifică mediului agricol, “Cine știe pomicultură și viticultură cîștigă” și fusese organizat de Consiliul agricol raional, în colaborare cu Biblioteca raională Vaslui. Informatorul anonim scrisese că la eveniment “Au participat peste 300 de spectatori veniți și din alte comune ale raionului (Tanacu, Bălteni, Deleni ș.a.)” Concursul fusese unul grandios deoarece au participat câștigătorii locurilor I la fazele intercomunale. Cei mai buni dintre cei mai buni au fost: “Constantin Stanciu (Poienești) locul I; Gheorghe Ababei din Solești (locul II);
Constantin Paznicu din Tanacu (locul III)”. Au câștigat mențiuni alți patru cetățeni: “Irimia Enache, din Bălteni; Mihai Donose, din Deleni; Gheorghe Eremia, din Delești; Emil Chirvase, din Costești”. Premiile înmânate câștigătorilor constaseră în ceasuri de mână, cărți și materiale necesare muncii de viticultori. Dacă ne gândim că un ceas sovietic “Pobeda” (cel mai ieftin de pe piață) costa aproape jumătate din salariul unui muncitor necalificat din industria ușoară (600 de lei), atunci chiar că a meritat efortul de a învăța pomicultură și viticultură. Bineînțeles că, la sfârșitul întrecerii, “…echipele artistice din comuna Munteni de Jos au executat un bogat program de dansuri și cîntece populare”.
Pe pagina a II-a, cea rezervată uneori culturii, Mihai Pascu scrisese trei puncte dintr-un “Carnet cultural hușean”. Primul se referea la “…deplasarea la sate de la centrul de raion a 4 brigăzi științifice și 16 conferențiari” ca să-i învețe pe țărani câte puțin din “…medicină, astronomie, literatură, artă și agricultură”. A doua informare amintea oamenilor că “La faza intercomunală a celui de-al IV-lea Festival bienal de teatru I.L. Caragiale vor participa 84 echipe de teatru și 170 recitatori și cititori artistici din raionul Huși”. Printre cele mai de succes garnituri erau amintite cele din “Bazga, Tătărăni, Bunești, Grumezoaia, Novaci - Duda, Barboși - Deleni ș.a.” În sfârșit, Pascu îi lăuda pe hușenii săi care “…au îndrăgit mult spectacolele cinematografice”, dovadă fiind “…numărul mare de spectatori care se înregistrează de la o lună la alta în cele 44 cinematografe din raion”.
La rubrica sportivă, se scrisese câte ceva despre cea de-a doua etapă a returului, care înregistrase câteva rezultate surpriză. Astfel, Foresta Ciurea (altădată pretendentă la titlu) o luase pe coajă de la Gloria Bârlad cu scorul de 2-1. Pentru bârlădeni înscrisese Drăghici (minutele 38 și 89). Unirea Negrești mergea în galop spre câștigarea campionatului, învingând la Murgeni echipa Flacăra cu scorul de 3-1. Oaspeții punctaseră prin Chirilă (două goluri) și V. Rusu. Alte rezultate: Victoria Huși - Victoria Vaslui 3-2 și Gloria Pașcani - Progresul Vaslui 1-4. Pe primul loc era Unirea
Negrești (21 p.); 2. Gloria Bârlad (18 p.); 6. Progresul Vaslui (12 p.); 8. Victoria Vaslui (11 p.); 9. Victoria Huși (9 p.); 10. Flacăra Murgeni (3 p.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu