Copii crescuți doar pentru alocație

Barlad Online

Doi concubini de etnie romă, care trăiesc în groapa de gunoi situată la marginea sudică a Bârladului, se sustrag unei hotărâri judecătorești emise de Tribunalul Vaslui prin care s-a dispus scoaterea din mediul familial a celor doi copilași ai acestora. Băiețeii, în vârstă de un an și jumătate, respectiv trei ani, sunt de negăsit. Romii refuză să dea informații despre ei și, culmea tupeului, au făcut un scandal monstru pentru că le-a fost tăiată alocația și masa zilnică asigurată la Cantina de ajutor social Bârlad.
Doi frățiori din Bârlad, în vârstă de numai un an și jumătate, respectiv trei ani, care au fost crescuți la groapa de gunoi a orașului, sunt de negăsit. Autoritățile îi caută de aproape trei săptămâni, în zadar. Băiețeii sunt bolnavi de tuberculoză și, din pricina condițiilor inumane de trai, Protecția Copilului a solicitat instanței să fie scoși din mediul familial. Tribunalul Vaslui, secția minori, a emis o ordonanță președințială în acest sens, dar părinții minorilor refuză să se supună legii. Mai mult, Constantin Avram (25 de ani) și concubina sa, Cristina Năstasă (22 de ani), au făcut un scandal monstru la aflarea veștii. Cei doi au protestat în stilul caracteristic etniei rome pentru că nu mai primesc alocația de stat și nici mâncarea zilnică de la Cantina de ajutor social Bârlad. Nu ar fi exclus ca ambii copilași să fi decedat și părinții lor să ascundă acest fapt în speranța că vor primi, în continuare, ajutor social.
Cazul a intrat în atenția Poliției Bârlad și a Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DAGSPC) Vaslui. Situația dramatică a celor doi copii, lipsiți de cele mai elementare lucruri, a fost sesizată de către un cetățean. Potrivit reclamației, cei doi concubini trăiau într-un adăpost încropit în apropierea cimitirului “Sfinții Trei Ierarhi”, situat la marginea sudică a orașului, iar locul de joacă al copiilor era chiar groapa de gunoi. Micuții au supraviețuit gerului cumplit din iarnă, foamei și mizeriei. Dar toate acestea le-au afectat grav sănătatea. Ambii sunt suspectați de tuberculoză, boală care poate să-i ucidă dacă nu sunt tratați corespunzător.
Protecția Copilului a demarat o anchetă socială și a solicitat Tribunalului Vaslui să-i scoată pe minori din mediul familial. Cererea a fost admisă și, pe 15 martie, a fost emisă ordonanța președințială potrivit căreia cei doi concubini au fost suspendați din drepturi. Părinții denaturați s-au sustras executării hotărârii judecătorești și refuză categoric să dea copiii în grija statului. Echipe de polițiști, jandarmi și specialiști de la Protecția Copilului au făcut controale inopinate în repetate rânduri la așa-zisul domiciliu al familiei, dar micuții nu sunt de găsit și cei doi concubini refuză să le spună autorităților unde anume i-au ascuns. Anchetatorii se tem că cei doi copii au murit din cauza bolii și a neglijenței părinților.
“Protecția Copilului va formula o plângere penală împotriva părinților pentru nerespectarea hotărârii judecătorești. Momentan, drepturile părintești ale celor doi sunt suspendate. Prima dată când am fost la fața locului, cei doi frați trăiau împreună cu părinții în cutii de carton. După ce a fost emisă ordonanța de scoatere din mediul familial, am făcut mai multe razii împreună cu polițiștii și jandarmii, în zile diferite și la ore diferite. Copiii sunt de negăsit”, ne-a declarat Ionel Brătianu, directorul Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat Bârlad.
Anchetatorii au remarcat că părinții denaturați s-au scandalizat când a fost emisă hotărârea judecătorească prin care se dispunea scoaterea minorilor din mediul familial, dar nu pentru că le erau luați copilașii, ci pentru că pierdeau orice sursă de venit. Constantin Avram și Cristina Năstasă sunt apți din punct de vedere fizic să muncească, dar preferă să trăiască din ajutoarele sociale și din alocații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu