Atentie la locul de sacrificare a mieilor de Paste!

Barlad Online

Pentru cã se apropie srbãtorile de Paste, conducerea Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomandã cetãtenilor sã achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitarveterinar. Totodatã, medicii veterinari atrag atentia proprietarilor de miei cã îi pot sacrifica numai în spatii amenajate special si autorizate sanitar-veterinar.
Pentru a nu risca sã se îmbolnãveascã, cei care vor sã cumpere carne de miel sunt sfãtuiti sã o facã numai din locurile autorizate sanitar-veterinar. În acest fel, cumpãrãtorii au certitudinea cã produsele din carne sunt analizate si nu constituie un pericol pentru sãnãtatea lor. Dacã nu vor tine cont de sfaturi si vor cumpãra mieii de Paste din spatii improvizate sau direct de pe stradã, consumatorii se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. Pentru a se preveni acest lucru, inspectorii DSVSA Vaslui au intensificat deja actiunile de supraveghere a modului în care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouãle destinate consumului uman, precum si alte produse de origine animalã.
Sacrificarea în abatoare, dar si în centre temporare
Ca si în anii trecuti, mieii pot fi sacrificati în abatoare autorizate sanitar- veterinar pentru schimburi intracomunitare, adicã mieii sacrificati în aceste abatoare pot fi transportati cu mijloace autorizate oriunde pe teritoriul national. La nivelul judetului Vaslui, se pot sacrifica miei în trei abatoare autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor. De asemenea, între 1 – 13 aprilie, pot functiona si locuri amenajate temporar pentru tãierea si prelucrarea primarã (jupuire si eviscerare partialã) a mieilor si iezilor, însã numai dacã pot fi asigurate conditiile de igienã. În acest scop, primãriile au fost obligate sã anunte DSVSA Vaslui, pentru a se asigura personalul de specialitate pentru supravegherea sanitarveterinarã a desfãsurãrii acestor activitãti, controlul sanitar-veterinar al animalelor vii si al produselor obtinute de la acestea. “Pentru obtinerea avizului din partea DSVSA Vaslui, locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sã dispunã de câteva facilitãti. În primul rând, trebuie sã fie separate fizic, astfel încât sacrificarea mieilor sã nu producã disconfort cumpãrãtorilor, sã aibã sistem de alimentare cu apã potabilã si apã caldã sau spatii amenajate pentru cazarea animalelor si, dupã caz, cu posibilitãti de adãpare. Este nevoie si de facilitãti de colectare a materialelor cu risc specific (splina si ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul si ochii, amigdalele si mãduva spinãrii de la ovinele în vârstã de peste 12 luni), si de dirijare a acestora la unitãti de incinerare”, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sãraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Mieii sacrificati în locurile amenajate temporar vor fi comercializati direct consumatorului final, imediat dupã sacrificare, examinare si marcare. Este interzis transportul cãrnii în alte locuri în scopul comercializãrii, precum si expunerea pentru o perioadã prelungitã de timp la temperatura mediului ambiant. Nu în ultimul rând, conducerea DSVSA Vaslui atentioneazã cã aplicarea mãrcii de sãnãtate pe carcasele de miel se va face numai dupã efectuarea examinãrii post-mortem de cãtre medicul veterinar ce asigurã supravegherea sanitarveterinarã a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu