Salariile bugetarilor vor creşte din iunie

Barlad Online

După ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat în Parlament "reîntregirea" salariilor bugetarilor, Coaliţia a decis astăzi să oficializeze acest lucru. Liderii PDL, UDMR, UNPR şi ai minorităţilor au căzut de acord ca din iunie salariile bugetarilor să crească cu 15 la sută începând cu luna iunie.
"S-a discutat că e nevoie de o majorare. În principiu, toată lumea a fost de acord. Cred că va fi vorba de 15 la sută", a declarat, pentru gandul, deputatul UDMR Mate Andras Levente.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax, că membrii coaliţiei au susţinut de la început această majorare, iar premierul are cuprins în programul de guvernare, la punctul 1, creşterea salariilor.
Mircea Toader a arătat că Guvernul urmează să calculeze şi să găsească soluţii pentru majorarea salariilor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că declaraţia privind revenirea salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost făcută din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condiţiile stabilite.
Traian Băsescu a prezentat şi argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.
Preşedintele a arătat că, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, numărul salariaţilor în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat că, în 2009, "anvelopa salarială, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB".
"Am atins 7%, de fapt, cu acurateţe 6,94%, la sfârşitul anului trecut. Deci condiţiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenţei, şi Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu au zis: «Discutăm după primul trimestru, să vedem ce se întamplă». Dar parametrii conveniţi cu fondul s-au atins", a spus preşedintele.
"Ca şef al statului, eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit condiţiile de revenire a salariilor. Şi eu cred că niciun guvernant nu îşi permite", a spus preşedintele.
Totodată, el a subliniat că nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului şi Guvernului să analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar urma să mai beneficieze de o creştere cu circa 16%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu