ROMÂNIA, atenţionată: Extragerea GAZELOR DE ŞIST ar fi produs cutremure în Marea Britanie şi SUA

Barlad Online


Un studiu publicat de Oklahoma Geological Survey a arătat că metoda fracturării hidraulice, folosită pentru extragerea gazelor de şist, ar fi fost, cel mai probabil, cauza unui şir de mici cutremure, produse în acest început de an în Oklahoma.

Cutremurele au avut loc la 18 ianuarie, iar magnitudinea a fost mică - 2,8 grade pe scara Richter.

Anunţul vine după ce Cuadrilla Resources, o companie care se ocupă cu exploatarea gazelor de şist în Marea Britanie, a admis că metoda folosită (fracturarea hidraulică) este "probabil" responsabilă pentru două cutremure, de 1,5 şi 2,3 grade Richter, produse în Lancashire, Anglia, scrie The Economist.

ROMÂNI împotriva exploatării GAZELOR DE ŞIST. 596 de chimicale în APĂ: "Nu suntem vestul sălbatic"

Aceste anunţuri ar putea determinarea interzicerea metodei în mai multe state, mai ales în Europa, unde Franţa a făcut deja acest pas. Specialiştii se tem că exploatarea gazelor de şist ar putea provoca seisme mai puternice decât acestea.

Pe lângă temerile legate de declanşarea cutremurelor, metode de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist este contestată şi pentru efectele pe care le-ar avea asupra pânzei freatice. Potrivit unor organizaţii de mediu, circa 596 de substanţe chimice sunt folosite în aditivii folosiţi, alături de apă, la fracturarea stratului de rocă, în vederea eliberării gazului metan. Aceleaşi organizaţii susţin că unele dintre aceste substanţe sunt cancerigene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu