“Revolutionarii”, la control! (tabel)

Barlad Online

Peste 100 de revolutionari vasluieni au motive serioase de supãrare. S-au dus vremurile când beneficiau de indemnizatii si scutiri de taxe. De la 1 ianuarie, statul român le-a tãiat orice pensii si scutiri, în timp ce bãncile i-au încoltit pe cei care credeau cã vor fi “recompensati” cu prime si indemnizatii de luptãtor în Revolutia Românã multe generatii de acum încolo. Revolutionarii vasluieni spun chiar cã 18 dintre cei 107 “luptãtori remarcati”, aceasta fiind formula oficialã, sunt plini de datorii în bãnci si urmeazã ca locuintele sã le fie scoase la vânzare. Printre revolutionarii care au beneficiat de scutiri si indemnizatii timp de 22 de ani se numãrã si liberalul husean Liviu Iacob. Cunoscutii îsi amintesc cã, în acele zile tulburi, Iacob a mers cu fostul lider Marian Enache la Bucuresti, în calitate de gardã de corp a fostului parlamentar vasluian si…asta l-a fãcut revolutionar.
În judetul Vaslui, conform statisticilor, sunt 107 revolutionari, persoane care s-au distins prin faptele lor în Revolutia din 1989. Dintre acestia, 32 sunt urmasi ai eroilor martiri sau rãniti, iar 75 sunt luptãtori remarcati, persoane care au intrat cu forta în sediile de primãrii sau la Comitetul judetean de partid în acele zile. Pentru acestia din urmã, anul 2012 a venit cu o veste proastã: nu mai beneficiazã de indemnizatii. În plus, revolutionarii nu vor mai avea gratuitãti la transport, scutiri de taxe si impozite sau alte avantaje cu care se obisnuiserã din 1990 încoace. Doar pãrintii eroilor martiri vor mai beneficia de indemnizatii. Ceilalti au rãmas cu buza umflatã si cu mândria de a se regãsi pe niste tabele, cu sume compensatorii în anii urmãtori.
Turnãtori si în rândul revolutionarilor vasluieni?!
Aproape 12.000 de revolutionari au rãmas, la nivel national, fãrã privilegiile pe care le aveau din 1990 si pânã acum. În plus, Guvernul a decis sã verifice toate dosarele revolutionarilor, printre care se numãrã si cei din Asociatia “22 Decembrie” Vaslui. Vor fi verificate toate dosarele de la CNSAS ale celor 75 de luptãtori remarcati, printre care se numãrã profesori, ingineri sau alte persoane care, în decembrie 1989, fãceau istorie pe coridoarele Palatului Administrativ sau în piata centralã a orasului. Este posibil ca, în urma verificãrilor, sã asistãm si la unele surprize, în sensul cã unii dintre revolutionari ar putea fi descoperiti cã au turnat la Securitate sau au avut functii importante în partid. Reverificarea dosarelor revolutionarilor vasluieni ar putea fi demarată pânã la finele lunii martie, iar cei care au avut legãturi cu fostele servicii de informatii au motive serioase de îngrijorare. Fiecare revolutionar din judet va merge la Bucuresti, cu o declaratie datã în fata notarului, cum cã nu a colaborat cu fosta Securitate sau nu a fost informator la alte servicii speciale. Turnãtorii ar putea fi obligati sã returneze statului român sumele încasate necuvenit. Vor fi verificati toti revolutionarii vasluieni, inclusiv cei care nu au intrat încã la platã, întrucât si-au luat certificatele mai târziu de anul 2009.
De ce este revolutionar Liviu Iacob?
Un lider al revolutionarilor vasluieni sustine cã zeci de luptãtori din Revolutie s-au înglodat în datorii, la bãnci, bazându-se pe indemnizatiile care le veneau de la Bucuresti, cu regularitate, sume de aproape 20 de milioane lei vechi de persoanã. Printre cei care au beneficiat de ajutoarele de stat acordate revolutionarilor se numãrã si omul de afaceri husean Liviu Iacob. Acesta, spun cunoscutii, ar fi fost garda de corp a lui Marian Enache, primul presedinte al Comitetului Frontului Salvãrii Nationale din judetul Vaslui. Huseanul, alãturi de fratele sãu, l-ar fi însotit pe Enache la Bucuresti în decembrie 1989 si, datoritã acestui fapt, a încasat sute de milioane de lei vechi în tot acest timp, plus privilegiile conferite de lege. Unul dintre sefii revolutionarilor spune cã nu cei care au luptat în Revolutie si au primit de pomanã indemnizatii, ani de-a rândul, sunt vinovati de situatia în care se aflã România. “Nu revolutionarii afecteazã bugetul, cei 13-14.000 de revolutionari blocati la platã, ci aceia pe care noi i-am fãcut mari: parlamentari, ministri, oficiali. Fãrã Revolutia asta, nu ar fi existat decât un ziar în Vaslui, acum”, spune liderul revolutionar. Un numãr de 18 revolutionari, care credeau cã vor primi indemnizatii timp de multe generatii, s-au îndatorat la bãnci si nu mai reusesc acum sã-si plãteascã ratele, dupã ce Guvernul le-a tãiat subventiile.
Revolutia la Vaslui: un glont tras aiurea de un soldat!
Conform unora dintre cei care, în zilele Revolutiei din decembrie ’89, erau în Piata Civicã sau în clãdirea actualului Palat Administrativ, în urmã cu 22 de ani s-a tras un singur foc dintr-o mitralierã amplasatã în Piata civicã! Un soldat care stãtea de veghe la acea mitralierã a manevrat gresit arma si aceasta s-a descãrcat accidental, glontul fiind tras în directia dealurilor de la Bahnari. Cu toate acestea, oamenii care în acele zile au participat la Revolutie spun cã au trecut prin momente grele, iar familiile lor au suferit. Printre cei care, în decembrie 1989, au scris istorie în centrul Vasluiului se numãrã inginerul Viorel Bulete, profesorul Neculai Romascu sau Dãnilã Holban. Primul dintre ei, Viorel Bulete, este plecat de ani de zile din tarã, spunând cã “pe vremuri plecai de rãul lui Ceausescu, acum pleci de rãul celor care sunt la guvernare”. Unii dintre revolutionari au spus cã sumele pe care ar fi trebuit sã le primeascã de la Casa de Pensii în 2011 nu sunt reale, desi ziarul nostru a prezentat, anul trecut, date oficiale legate de situatia revolutionarilor vasluieni. Printre cei care au fost în mijlocul evenimentelor, în acele zile de decembrie 1989, se numãrã si profesorul Neculai Romascu. Acesta primea, pânã la 1 ianuarie 2012, o indemnizatie lunarã de 2.950 de lei, pentru meritele din Revolutie. Astfel, Romascu ar fi trebuit sã primescã, din 2012, în jur de un miliard de lei vechi. Omul spune cã nu este asa. “Am documente de la Casa Judeteanã de Pensii, cã nu am de primit niciun ban, mi s-au acordat corect toate drepturile. Nu este adevãrat. Problema este sã nu-i bãgãm în aceeasi oalã pe toti cei care sunt pe listele acelea, nu meritãm asa ceva. Poate s-au mai strecurat unii pe liste, dar nu e vina noastrã”, spune Romascu. O mânã de oameni, care-si spun revolutionari ai judetului Vaslui, au primit, din 1990 încoace, sume cuprinse între 17 si 25 milioane lei vechi net, fiecare. În total, revolutionarii din Vaslui ar urma sã primeascã, începând cu 2012, peste 1,1 milioane euro, indemnizatii restante.
Povesti din zilele Revolutiei, la Vaslui
TAB-urile au fost duse în fata Militiei Judetene
“Când am intrat si eu în holul mare (actualul sediu al IPJ Vaslui, n.r.), erau niste oameni care predau arme, într-un loc de sub scãri. A venit la mine un colonel, despre care am aflat ulterior cã se numea Mihãilã, care mi-a spus cã nu vor sã ne omorâm între noi. Niciunul dintre noi nu stia ce dorea celãlalt. Am spus cã am pus niste tunuri usoare care sã batã în sediul Securitãtii, dacã nu se vor preda, era o cacealma. <<Vreti sã trageti în noi, se aude>>, i-am mai spus colonelului Mihãilã. <<Ca sã nu fie probleme, sã vadã lumea cã nu vreti sã-i atacati si sã omorâti pe cineva, v-as ruga sã iesiti cu mâinile la spate în fata clãdirii, când venim noi, sã vadã oamenii cã nu sunteti înarmati>>, i-am mai spus. <<Da, domnule inginer, asa vom face>>, mi-a rãspuns. M-am îndreptat spre iesirea principalã si când am dat sã ies am vãzut doi securisti, îmbrãcati în facibe, care au dus mâna în interior, ca si cum ar fi avut niste arme. M-am gândit cã vor trage în mine, dar am continuat sã merg. Când am ajuns la coltul Muzeului Judetean, am luat-o la goanã. M-am dus la cãpitanul Doroftei. I-am spus cã am vorbit cu seful Militiei, care mi-a spus cã vor iesi din sediu, fãrã arme asupra lor. Am pregãtit TAB-urile din fata Consiliului Popular, în centru, si am plecat spre sediul Militiei. Eu am urcat pe primul TAB, iar pe al doilea a urcat Fecioru Vasile, ca sã întelegeti care au fost revolutionari si au avut curaj si care nu. Am dus TAB-ul, pe scãri, chiar în fata Militiei, era întuneric afarã. La birourile de jos era luminã, în timp ce sus, la etaj, era întuneric. Au venit si soldatii, au fãcut un cordon în jurul sediului, plus oamenii nostri, revolutionarii. Au intrat câteva persoane înãuntru, primul fiind Fernando Pester, dupã care au iesit din interior ofiterii de militie si Securitate, cu mâinile la spate, dupã cum convenisem cu ei. Am intrat pe urmã peste tot prin clãdire, am cãutat prin toate birourile, dar nu am gãsit nimic. La un moment dat, a apãrut si Ion Iancu Lefter, poetul Vasluiului, cu câtiva indivizi beti, care nu stiau ce cautã pe acolo. Strigau cã vor sã intre în Securitate, sã caute ei nu stiu ce pe acolo. Un militar i-a pus arma în piept unuia dintre betivi, unul care arãta mai ciudat si i-a spus cã e securist. Omul avea o plasã de plastic în mânã si a început sã bâiguie cã nu e terorist, se trezise din betie. L-au controlat în plasã si nu avea nimic, dupã care Lefter a plecat cu toti cei cu care venise”, îsi aminteste revolutionarul Bulete.
Cifre uimitoare: 200 de milioane de euro, indemnizatii!
* 4.830 de hectare de teren extravilan si 157 de hectare de teren intravilan au fost scoase din proprietatea statului din 1992 pânã în 2004 pe baza certificatelor de revolutionar.
* 617 milioane de euro este suma pe care statul român a plãtit-o revolutionarilor, cu titlu de indemnizatie, din 2004 (de la intrarea în vigoare a Legii 341) si pânã în prezent.
* 200 de milioane de euro este suma aproximativã care acoperã scutirile de impozit, spatiile comerciale si gratuitãtile de transport acordate revolutionarilor în ultimii 21 de ani.
Nume, prenume COD Drepturi retroactive Localitatea Îndemnizatie lunarã Îndeminzatie reperatorie
POEDE GH. GHEORGHE R09 38407 POIENESTI 1102 2020
TIRON V. CONSTANTIN R09 26479 VASLUI 0 2020
CHIRIAC E. VICTOR R09 28067 VASLUI 0 2020
CHIRIAC GELU LAURENTIU R08 28067 VASLUI 0 2020
NEDELEA I. MAGDALINA R02 5908 LAZA 1102 918
BADEA GH. NATALIA R02 508 VASLUI 1102 918
BOTEZATU VASILE R09 30861 VASLUI 1102 2020
LUCA GH. DORU R09 32258 VASLUI 0 2020
BUJOR M. GHEORGHE R09 32810 VASLUI 1102 2020
NEDELEA GH. ION R02 11026 LAZA 1102 918
TACU N. IOAN R09 37294 HUSI 0 2020
POPA I. SORIN R09 35604 VASLUI 0 2020
CRISTEA V. MELU R08 35724 CRETESTI 0 2020
CIURESCU GH. EUGEN R05 21871 VASLUI 0 3213
DIACONU I. MARIA R02 7587 DRINCENI 0 918
BLANARU ST. VALERIA R02 8225 COSTESTI 0 918
BLANARU V. NECULAI R02 30306 COSTESTI 1102 918
MUNTEANU GV. ION R09 65818 VASLUI 1102 2020
CUCOS FLORIN GABRIEL R09 42589 VASLUI 0 2020
PANTAZI I. LUCIAN R09 42589 ROSIESTI 0 2020
UNGUREANU O. IULIAN R09 43986 VASLUI 1102 2020
BORDEIANU M. LUDOVIC R09 67977 VASLUI 1102 2020
DUDAU P DINU R09 48241 VASLUI 0 2020
HOLBAN GH. DANILA R09 75882 VASLUI 1102 2020
BOZIANU A PETRU R07 19594 VASLUI 0 2295
IOANESI AL VASILICA R02 35208 VASLUI 1102 918
IOANESI V VESPASIAN R02 35208 VASLUI 1102 918
ROTARU M GHEORGHE R02 35894 PUNGESTI 1102 918
FILOTE ANA R02 38578 VASLUI 1102 918
ROTARU V MARIA R02 31227 PUNGESTI 1102 918
VASILIU A CATINCA R02 4856 NEGRESTI 0 918
DECUSEARA N COSTEL R08 53356 VASLUI 0 2020
ROMASCU I NECULAI R09 109982 VASLUI 1102 2020
SPATARU N MARICEL R08 43240 LUNCA BANULUI 0 2020
POEDE GHEORGHE CATALIN R09 54216 VASLUI 0 2020
SIMION V NISTOR R09 55061 VASLUI 0 2020
VASILIU V IOAN R02 41225 NEGRESTI 1102 918
MOISUC V COSTICA R09 86422 VASLUI 1102 2020
CIOLACU I DANIEL SEBASTIAN R06 13330 VASLUI 0 2754
APETROAIE C GHEORGHE R16 30501 VASLUI 1102 0
HOTOI GHEORGHE R09 70051 VASLUI 1102 2020
TEODOR C-TIN GHEORGHE R09 19733 VASLUI 1102 2020
PARFENI M IOAN R09 36706 VASLUI 0 2020
MODORANU C NECULAI R09 10230 MUNTENI DE JOS 0 2020
FILIBIU DORU DAN R09 3434 VASLUI 0 2020
COCUZ E VIRGIL R09 59919 VASLUI 1102 2020
TERZA CICU – CRISTIAN R09 59919 VASLUI 0 2020
LUCA I MIHAI R09
VASLUI 1102 2020
TIRNOVEANU T MIHAI R09 33677 VASLUI 0 2020
FECIORU AL VASILE R09 67856 VASLUI 0 2020
COSTEA V MARIA R09 67856 VASLUI 0 2020
RADU N LIVIA R02 56104 STANILESTI 1102 918
SAVIN VERONICA R10 1862 COSTESTI 0 2020
TIRON VASILE R09 1862 VASLUI 1102 2020
MOGA ANFREI R09
VASLUI 1102 2020
DOMINTE COSTICA R09 97268 ARSURA 0 2020
ORJAN NICOLAE R09 96423 MICLESTI 0 2020
BULETE VIOREL R09 97268 VASLUI 0 2020
BERBECARU IOAN R09 98443 HUSI 0 2020
FLOREA VASILE R08 67030 POIENESTI 0 2020
CODREANU DUMITRU R08 33997 VASLUI 0 2020
MIHAILESCU SORIN R09
VASLUI 0 2020
SMINTINA CONSTANTIN R09
COSTESTI 0 2020
BURGHELEA VALENTIN R09
VASLUI 0 2020
BITU LIVIU VASILE R09
VASLUI 0 2020
POPA AUREL R09
VASLUI 0 2020
PETRESCU GH. ELENA R09
LIPOVAT 0 2020
MARDARE C-TIN ANDI R09
VASLUI 0 2020
IACOB OVIDIU MARIUS R09
VASLUI 0 2020
BALAUTA PAVEL R09
VASLUI 1102 2020
ANTON IOAN R09
VASLUI 0 2020
LUNGU V IONEL R09
TATARANI 0 2020
LAZAR CARMEN MADALINA R08
VASLUI 0 2224
ROSCA CRISTINEL R09 5763 BARLAD 0 2020
BUZAMAT C CEZAR R08 10599 IANA 0 2020
ZAHARIA C AUGUSTIN R09 41967 BARLAD 1102 2020
SVARLEFUS V ION R09 27229 BARLAD 0 2020
PARASCHIV NELU SORIN R09 31413 BARLAD 0 2020
PEIU VICTOR MIHAI R09 52864 BARLAD 1102 2020
RUXANDOIU DORIN R09 33964 BARLAD 1102 2020
POPA FLORIN R06 15712 PUIESTI 1102 2754
MUNTEANU OANA DENISA R03 38398 BARLAD 0 2020
OLARU V IOAN R02 28909 BARLAD 1102 918
OLARU T NICOLETA R02 28909 BARLAD 1102 918
BARBARASA E DUMITRU R09 47396 BARLAD 0 2020
CARP JANETA R02 8617 FALCIU 0 918
MARIN N GEORGETA R02 35929 BARLAD 1102 918
CASUNEANU TOMA R09 111842 POGONESTI 0 2020
ROMILA A FLORINEL R09 55061 BARLAD 0 2020
DABIJA DAN OVIDIU R09 62791 TUTOVA 0 2020
VIERU V VASILE R09 96962 BARLAD 1102 2020
FOCSA D FLORIN R09 1705 BARLAD 0 2020
LEFTER C OCTAVIAN R16 95501 BARLAD 1102 0
CALUGAREANU VICTOR COSTICA R16 35234 BARLAD 1102 0
COJOCARU I CONSTANTIN R09 66151 BARLAD 0 2020
BORODA GH. GRIGORE R09 102448 POCHIDIA 1102 2020
SARBU GH. GHEORGHE R09 29014 BARLAD 0 2020
DUMITRU S ION RR16
BARLAD 1102 0
POPA VALERIU ION R09 1862 BARLAD 0 2020
PALADUTA LOUIS IULIAN R09 7448 BARLAD 0 2020
HUSTIU N IOAN R09
BARLAD 1102 2020
ARTENE C-TIN DUMITRU R09 190055 BARLAD 0 2020
ILEANU D MATEI R09 9366 BARLAD 1102 2020
CLAPON I DIDU R09
BARLAD 0 2020
TRIF GH MANOLACHE R09 6244 VINDEREI 1102 2020


3744433
47386 187324

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu