Protestele continuă!

Barlad Online

Și în zilele următoare sunt așteptate mișcări de protest împotriva exploatării gazelor de șist, atât în București, cât și în Bârlad. La protestul de ieri, din fața Ministerului Economiei, a participat și prințesa Brianna Caradja. Asociația “Vira” a declanșat o campanie de popularizare a riscurilor pe care le impune tehnologia fracturării hidraulice. În tot acest timp, cei de la Chevron au declanșat o contra-campanie la nivel înalt, încercând să-i sensibilizeze pe guvernanți, de la care vor să obțină asigurări că vor fi lăsați să exploateze zăcămintele de gaze.
Exploatarea gazelor de șist, dar mai ales tehnologia folosită (fracționarea hidraulică) continuă să suscite din ce în ce mai des atenția opiniei publice.
La protestul de marți, din fața Ministerului Economiei, a luat parte și prințesa Brianna Caradja, care a avut acceași soartă ca și ceilalți protestatari: a fost luată cu duba Jandarmeriei și dusă la sediul Secției de poliție nr. 3 din capitală. Asta în ciuda faptului că niciunul dintre protestatari nu a tulburat cu nimic ordinea și liniștea publică.
Se așteaptă ca și în zilele următoare să se deruleze manifestări similare de protest atât în Capitală, cât și în Bârlad.
Aseară, de la ora 19, în aula Colegiului Național “Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad s-a derulat o acțiune de popularizare a ceea ce înseamnă exploatarea gazelor de șist și fracționarea hidraulică. Cel care le-a prezentat elevilor și cadrelor didactice de la acest liceu informații despre acest subiect este expertul geolog Gabriel Sava.
“Este vorba de o acțiune prin care am dorit să oferim elevilor și profesorilor cât mai multe informații despre acest subiect. E de datoria noastră să prezentăm în mod obiectiv toate aspectele legate de acest subiect. În același timp, suntem membri ai acestei comunități și suntem datori să luăm poziție față de orice fenomen care amenință siguranța și sănătatea noastră”, ne-a declarat Sava.
În zilele următoare, vor fi împărțite în oraș pliante și fly-ere cu informații despre pericolul pe care îl reprezintă fracționarea hidraulică. De altfel, la sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți tineri din Bârlad, membri ai Asociației “Vira”, au împărțit astfel de pliante atât în Bârlad, cât și în comuna Banca.
Asociația “Vira” este o organizație nonguvernamentală (înființată de bârlădeanul Bogdan Pălici) care s-a implicat de la bun început în campania contra exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică.
“Vom continua cu astfel de acțiuni și în viitorul apropiat. Ne dorim să ne implicăm cât mai mult în această campanie, pentru că nu putem fi insensibili la dezastrul ecologic de proporții ce se pregătește pentru întreaga zonă a Bârladului, dar și în celellate zone unde se intenționează exploatarea gazelor de șist”, ne- declarat Pălici.
În același timp, americanii de la Chevron arată că prea puțin le pasă de opinia oamenilor și au declanșat o contraofensivă. Reprezentanții Chevron din România, în furnte cu directorul general Thomas Holst, au avut în ultimele 48 de ore o serie de întâlniri cu diferiți reprezentanți ai Guvernului. Delegația corporației americane s-a întâlnit cu ministrul economiei, Lucian Bode, cu ministrul dezvoltării regionale, Cristian Petrescu, dar și cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Practic cei de la Chevron încearcă să se asigure că actuala guvernare le va cânta în strună și îi va lăsa să exploateze în liniște gazele de șist. Asta în ciuda protestelor din ce în ce mai vehemente venite din partea oamenilor simpli, care se văd în pragul unui dezastru ecologic de proporții.
Ca să vă dați seama despre cam cât de mult le pasă celor aflați la putere despre soarta oamenilor simpli, iată ce se spune într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, oferit mass-media în urma întâlniri cu americanii de la Chevron: “Ministrul Cristian Petrescu și-a afirmat susținerea pentru acele proiecte care ajută la dezvoltarea și crearea de lolcuri de muncă și care respectă în același timp cele mai înalte standarde de securitate și protecție a mediului. Chevron a dat asigurări că vor respecta cele mai înalte standarde de securitate și protecție a mediului!”
Iar noi trebuie să-i credem pe cuvânt! Nu mai contează că Franța și Bulgaria au interzis cu desăvârșire exploatarea gazelor de șist sau că Irlanda, marea Britanie sau chiar Statele Unite ale Americii au serioase dubii cu privire la impactul asupra mediului pe care îl fracturarea hidraulică. Ai noștri guvernanți s-au mulțumit cu asigurările verbale date de cei de la Chevron, care au reușit să-i îmbrobodească cum că vor crea o mulțime de locuri de muncă, că economia locală va înflori, că tehnologia folosită e mai verde decât ecologiștii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu