O femeie într-o lume a barbatilor

Barlad Online

O femeie într-o lume a bãrbatilor, plinã de provocãri si de riscuri, într-o meserie pe care o practicã cu plãcerea si cu satisfactia supremã a salvatorului de vieti. Plt. maj. Mariana Palade este una din putinele femei pompier din România si singura femeie din judet care participã activ la interventiile echipelor operative din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Vaslui.
Meseria de pompier este una specialã si solicitantã, cu atât mai mult cu cât este practicatã de o femeie. În cadrul Detasamentului de Pompieri Vaslui, îsi desfãsoarã activitatea, începând cu luna iulie a anului trecut, pe functia de subofiter operativ principal (servant), plt. maj. Mariana Palade. A intrat în sistemul militar în anul 2006, la Deta- samentul Bârlad, pe o functie de telefonist în dispecerat, dupã ce în viata civilã a lucrat ca telefonist la o companie privatã. Este cãsãtoritã, are doi bãieti si locuieste împreunã cu familia, care a trebuit sã se adapteze programului mamei si sotiei, si care îi oferã suportul moral de care are nevoie. Primele ture de serviciu din dispeceratul de la Bârlad i-au rãmas întipãrite în memorie si îsi aminteste cu emotie de primele interventii la care a participat, de „zgomotul fãcut de bocancii celorlalti colegi pe holul subunitãtii în momentul alertãrii pentru interventie“, de kilometrii parcursi în autospeciala de stingere. Mariana Palade spune cã nu s-a simtit niciodatã exclusã, desi colectivul din care face parte este alcãtuit în cea mai mare parte din bãrbati. Dimpotrivã, a fost sprijinitã sã învete si sã facã fatã provocãrilor întâlnite în fiecare zi de lucru. Vine cu plãcere la serviciu, pentru cã se simte utilã, si considerã cã cea mai frumoasã parte a acestei meserii este aceea de a-ti ajuta semenii aflati în dificultate. Interventiile la care a participat au fost variate, însã cele mai dificile si solicitante din punct de vedere emotional sunt acelea în care sunt persoane rãnite si, mai ales, copii. Fiecare experientã de acest fel o determinã sã îsi îndrepte si mai mult atentia asupra familiei si copiilor. În acest moment, este subofiter operativ principal (servant) la Detasamentul Vaslui si participã la activitãti si misiuni alãturi de echipajul din care face parte si în care fiecare pompier are un rol bine stabilit, cu totii actionând ca o echipã. Una dintre interventiile cele mai dificile a fost la un incendiu izbucnit în municipiul Vaslui, pe 2 februarie 2012. Din primele informatii primite în dispeceratul unitãtii, s-a aflat cã un bãtrân de 75 de ani a fost surprins în locuintã de flãcãrile puternice. Îsi aminteste cã drumul de la subunitate pânã la locul interventiei i s-a pãrut foarte lung si în tot acest interval de timp s-a gândit la ceea ce are de fãcut, dar a sperat din tot sufletul ca informatia initialã sã se dovedeascã a fi falsã. Odatã ajuns la locuinta bãtrânului, întreg echipajul a depus eforturi pentru lichidarea într-un timp cât mai scurt a incendiului. Alãturi de colegii ei, plt. adj. Mariana Palade si-a fãcut datoria, constientã fiind cã orice ajutor pe timpul unei interventii este important si util si cã împreunã trebuie sã ducã la bun sfârsit misiunea ce le-a fost încredintatã. Amintirea acelei zile i-a rãmas întipãritã în memorie din cauza dificultãtii interventiei.
La Multi Ani!
În Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt“ al judetului Vaslui lucreazã 15 femei, în diferite compartimente functionale. Cu ocazia zilei de 8 Martie, conducerea si cadrele inspectoratului le ureazã un cãlduros „La multi ani!“ si le multumesc pentru devotament si aportul adus în activitatea institutiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu