NU MAI VINDETI ORASUL LA BUCATÃ!

Barlad Online

Este mesajul transmis, ieri, de consiliera PDL Mãrioara Idriceanu, cu trimitere cãtre una dintre cele mai controversate vânzãri de terenuri din domeniul privat al Vasluiului din ultimii ani. Primãria Vaslui a decis sã propunã Consiliului Local vânzarea directã cãtre SC Plantagro Tehnofarm SRL a suprafetei de 4547 mp teren într-o zonã foarte bunã, la intrarea în oras dinspre Bârlad, în zona fostului Motel Petrom. Pretul cu care s-a evaluat metrul pãtrat de teren din zonã, 58 euro, fãrã TVA, a stârnit nemultumirea unora dintre consilieri, care au protestat si au cerut ca municipalitatea sã renunte la obiceiul de a vinde toate suprafetele de teren pe care este proprietarã. Un singur consilier din grupul PDL s-a opus vânzãrii. Este vorba de Neculai Bosie, cel care a absentat de la ultimele douã sedinte de Consiliu Local si care si-a salvat, ieri, colega, de la un vot “contra”, singular. Ceilalti trei consilieri PDL – Doru Husanu, Ion Pãun si Gheorghe Alexandru- nici mãcar nu s-au abtinut, ci au votat direct “pentru” vânzare.
Terenurile municipiului Vaslui au intrat în vizorul diversilor afaceristi locali, care simt cã pot face afaceri destul de bune într-o zonã bântuitã de criza economicã. Ultima vânzare de rãsunet a fost aprobatã, ieri, în Consiliul Local, acolo unde s-a decis ca aproape jumãtate de hectar de teren într-o zonã cu potential pentru investitii sã se vândã cu ceva mai mult de un sfert de milion de euro. Este vorba de terenul de sub fostul motel Petrom, acum Motel Ambis, plus parcarea din apropiere. Proprietarul motelului Ambis, societatea Plantagro Tehnofarm, a solicitat primãriei cumpãrarea întregii suprafete de teren, 4.547 mp, mentionând cã în zonã va face un proiect cu fonduri europene si cã are nevoie de documentul de proprietate pe zona respectivã. O zonã în care, cu ani în urmã, metrul pãtrat de teren era evaluat la 100-150 de euro, a ajuns sã sã fie evaluat acum la 58 de euro, ceea ce înseamnã cã firma Plantagro ar trebui sã achite în jur de 13 miliarde de lei vechi, cu tot cu TVA, pentru suprafata respectivã. Subiectul a iritat la culme unii consilieri, care au acuzat modul în care terenurile orasului sunt vândute la bucatã, în locul unei concesionãri care ar aduce bani municipalitãtii pe o perioadã mai lungã. Sunt unele voci care spun cã terenul în cauzã ar putea deveni, în scurt timp, subiectul unei tranzactii cu OMV Petrom, la un pret de peste 100 de euro/mp…
Peste 13 miliarde pentru jumãtate de hectar
Trebuie spus cã au trecut trei ani de la momentul în care terenul a trecut din domeniul public în cel privat, perioadã în care s-ar fi putut obtine un pret mai bun. Acum, pentru întreaga suprafatã, primãria a cerut plata sumei de 11,4 miliarde lei vechi, ceea ce va însemna un total de peste 13 miliarde, sumã care ar urma sã intre în conturile primãriei în maxim o lunã de zile. Vânzarea acestei suprafete a iritat la maxim unii consilieri locali. “Stiam cã trebuie sã pãstrãm aceste suprafete de teren, nu sã le vindem asa, mai ales în conditii de crizã. Nu cred cã este o perioadã bunã pentru vânzãri de terenuri, iar primãria nici nu ar fi trebuit sã vândã acest teren, peste tot în lume se fac bani din concesionãri. De ce nu concesionãm? Asa ar fi trebuit sã procedezde primãria?”, a acuzat consilierul PDL, Mãrioara Idriceanu. Unul dintre sefii de serviciu din primãrie a spus cã societatea în cauzã doreste sã acceseze un proiect cu fonduri europene si are nevoie de titlul de proprietate pe acea suprafatã. “Este o suprafatã foarte mare, întelegeti! Peste 3.000 de metri pãtrati vor fi vânduti fãrã prea multe semne de întrebare, dacã scãdem terenul de sub motel si ceva suprafete adiacente. Este o mare pleascã”, a mai spus Idriceanu. Colegul de partid al doamnei Idriceanu, consilierul PDL Ion Pãun a sãrit în apãrarea patronilor de la Plantagro Farm. “Oamenii acestia sunt întreprinzãtori, vor sã creeze niste locuri de muncã. Dacã am da terenul în concesiune nu am lua mare lucru, asa, cu banii pe care-i obtinem, facem doi-trei kilometri de asfalt, facem parcãri, vedem. Dacã îl lãsãm sã facã acea investitie va plãti impozit la buget”, a spus Pãun.
Doar consilierul Bosie a fost alãturi de Mãrioara Idriceanu
La vot, nu au fost prea mari surprize. Colegii de partid ai Mãrioarei Idriceanu, mai putin consilierul Bosie, au votat în favoarea firmei Plantagro. Astfel, Doru Husanu, Gheorghe Alexandru si Ion Pãun au fost pentru acest proiect de hotãrâre, spre marea nemultumire a celorlalti doi colegi, care s-au împotrivit vânzãrii. De altfel, Bosie a fost si cel mai vehement. “De unde stim cã acolo se va face un proiect european si nu va vinde terenul peste doi-trei ani la un pret dublu? Terenul face acolo peste 100 de euro”, a spus Neculai Bosie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu