Încă un preot caterisit: Dictatorii de la Episcopia Hușilor

Barlad Online

Fără a ține cont de cele mai elementare norme interne și de cadrul legislativ, Consistoriul Eparhial Huși a decis și caterisirea celui de-al treilea preot “răzvrătit”, Ioan Modiga. Principalul cap de acuzare este același ca la Dumitru Țurcanu și Lucian Botez: “tupeul” de a demasca ilegalitățile financiare comise din ordinul mai-marilor Episcopiei Hușilor. Mai mult, protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, a pătruns în biserica la care este paroh preotul Modiga și a efectuat operațiunea de predare-primire a inventarului fără ca acesta să fie prezent.
Dacă a sperat cineva că la Episcopia Hușilor lucrurile vor reintra pe făgașul normal, se înșeală amarnic. Din nou, cei din fruntea instituției au făcut dovada că prea puțin le pasă de legile mai mult sau mai puțin lumești și au decis să-l caterisească și pe cel de-al treilea preot “răzvrătit”, Ioan Modiga, de la parohia Blăgești-Vale.
La fel ca în cazul celorlalți doi confrați - Dumitru Țurcanu și Lucian Botez - preotul Modiga a atras mânia mai-marilor săi pentru că a îndrăznit să divulge matrapazlâcurile puse la cale de Episcopul Corneliu Bârlădeanul. Cotidianul nostru a prezentat pe larg o serie de mecanisme financiare prin care zeci de miliarde de lei vechi din banii statului se evaporă în conturile Episcopiei Hușilor, totul întâmplându-se cu “binecuvântarea” capului instituției. Pe scurt, preoților și dascălilor din județ li se rețin din salarii sume cuprinse între 200 și 700 de lei, fără nici o justificare. Asta în timp ce oamenii semnează statele de plată ca și cum ar fi încasat remunerațiile întregi.
Singurii care au avut curajul să denunțe în mod public aceste fărădelegi sunt cei trei preoți care acum suportă, în mod nedrept, represaliile șefilor, care au hotărât să le aplice o pedeapsă extrem de grea: caterisirea. Primii care au îndurat această decizie aberantă au fost preoții Țurcanu și Botez, pentru ca, în urmă cu câteva zile, să aibă aceeași soartă și Modiga, și tot în urma unui simulacru de proces condus de un Consistoriu Eparhial, care pare mai degrabă interesat să ascundă cât mai repede mizeriile sub preș, decât să împartă dreptatea.
Contactat telefonic, preotul Modiga a preferat să-și facă public punctul de vedere deocamdată. Oricum, intenționează să-și caute dreptatea la Mitropolia Moldovei.
Conform normelor interne, în locul său, la parohia Blăgești-Vale, a fost numit un alt preot. Marți, 6 martie, la fața locului s-a prezentat protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, pentru a pune în practică decizia Consistoriului Eparhial. El a fost însoțit de secretarul Florin Chireac- Pavliuc, de contabila Protoieriei Bârlad, Ortansa Codreanu, precum și de preotul numit interimar, Filip Grecu.
“Luni seară, adică pe 5 martie, eu am fost sunat de părintele protopop Lăiu cum că a doua zi să fiu prezent la biserică pentru a realiza predarea-primirea. Eu i-am spus că nu pot veni deoarece, având probleme de sănătate, sunt programat chiar pe 6 martie la un control la Iași. Ei nu au ținut cont de acest lucru și, marți, s-au prezentat la mine la parohie, în timp ce eu eram la spital. Încălcând normele interne, au trecut să-și pună în aplicare planul.
L-au găsit pe paracliserul meu, au intrat cu el îm biserică și au spart dulapul de valori, acolo unde țin atât banii bisericii, cât și chitanțele și alte documente importante ale parohiei. Au făcut un proces-verbal de predare-primire, după care au plecat. Problema este că tot ce au făcut ei este ilegal și încalcă normele noastre interne de bază. Acest lucru nu trebuia să se întâmple în lipsa mea, ci totul trebuia făcut obligatoriu în prezența mea”, ne-a declarat părintele Modiga.
Indignat de maniera securistă în care a acționat protopopul de Bârlad, omul a decis să-i facă plângere penală pentru abuz în serviciu, în speranța că măcar legea laică va face dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu