Ilegalitățile Episcopiei Hușilor continuă: Preotul infractor

Barlad Online

Protopopul de Bârlad - Vasile Lăiu - a revenit pentru a doua oară, în mod abuziv, la biserica din Blăgești-Vale și și-a filmat descinderea cu o cameră video. Deși a intenționat, chipurile, să aibă o dovadă că totul a fost legal, de fapt el s-a înregistrat video în timp ce încălca atât normele Bisericii Ortodoxe Române, cât și celelalte legi laice. Acțiunea protopopului de Bârlad nu se putea desfășura decât în prezența preotului Ioan Modiga, care a fost caterisit în mod abuziv. El a înaintat două plângeri penale împotriva lui Lăiu, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
Mai-marii Episcopiei Hușilor se dau de ceasul morții să închidă gura celor celor trei preoți - Dumitru Țurcanu,
Lucian Botez și Ioan Modiga - care au avut “neobrăzarea” de a da în vileag ingineriile financiare pe care le-au pus la cale în ultimii ani. După ce l-au caterisit și pe părintele Modiga, prelații din Episcopia Hușilor nu contenesc să gafeze mounemntal.
Așa cum am mai scris într-o recentă ediție a cotidianului nostru, preotul Modiga a reclamat faptul că, după caterisirea sa, protopopul de Bârlad - Vasile Lăiu - a pătruns în mod abuziv în biserica pe care o păstorește (Blăgești-Vale). Pe scurt, protopopul de Bârlad a trecut la înscăunarea preotului-paroh interimar fără ca părintele Modiga să fie de față. Lucru ce contravine flagrant normelor interne ale Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, preotul Lăiu a spart încuietoarea de la dulapul cu valori al bisericii, chipurile în ideea de a realiza predarea-primirea gestiunii. Bineînțeles că totul a fost doar un simulacru grosolan, atât timp cât preotul Modiga nu a fost de față.
Problema este că, așa după cum ne-a relatat părintele Modiga, lucrurile au degenerat ulterior. Astfel că vineri, 9 martie, (chiar în ziua în care “Obiectiv de Vaslui” a prezentat pe larg cazul preotului Modiga), protopopul de Bârlad a descins din nou la biserica din Blăgești-Vale. De această dată, era “înarmat” cu o cameră video cu care, chipurile, a înregistrat din nou interiorul bisericii, dar mai ales al dulapului de valori. Vezi Doamne, să ararte că nimci nu lipsește.
Această stratagemă demnă de cascadorii râsului a fost descrisă de preotul Modiga: “Vreau să vă spun că acest lucru s-a întâmplat în timp ce eu tocmai depuneam la Poliția Blăgești plângerea penală împotriva preotului Lăiu pentru abuz în serviciu și provocare de daune materiale. Dumnealui a venit, pentru a doua oară, singur la biserică și doar în prezența colegului care trebuia să mă înlocuiască temporar. A început să filmeze încercând să arate că nu ar lipsi nimic. Mi se pare ceva absurd, mai ales că putem spune că dumnealui, practic, și-a filmat propria-i infracțiune”.
Într-adevăr, chiar dacă până la urmă s-a dovedit că nu lipsește nimic din inventarul bisericii din Blăgești-Vale, totuși, susține preotul Modiga, infracțiunile de abuz în serviciu și de provocare de daune materiale rămân în picioare. Prin urmare, el a depus, ieri, la poliție o a doua plângere penală împotriva preotului Lăiu. Așa se face că ieri, la fața locului, s-a deplasat o echipă a Poliției Blăgești, care a efectuat o primă rundă de cercetări.
“S-a constatat, într-o primă fază, că nu lipsește nimic din biserică. În schimb, plângerea privind abuzul în serviciu a fost înregistrată și urmează să se efectueze cercetările de rigoare pentru a se vedea dacă se întrunesc elementele constitutive ale acestei infracțiuni”, ne-a declarat inspectorul Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.
Preotul Modiga este hotărât să nu renunțe la luptă și speră că, în cele din urmă, i se va face dreptate, fie că e vorba despre instanțele superioare bisericești sau de justiția laică. Oamenii din parohie s-au arătat a fi de partea de sa și i-au sărit în ajutor. Enoriașii sunt hotărâți să nu îl accepte pe noul preot și au cerut insistent ca părintele Modiga să slujească în continuare, fiind deciși să iasă în stradă dacă va fi nevoie. La rândul lor, ceilalți doi preoți aflați într-o situțaie similară - Țurcanu și Botez - s-au arătat dezamăgiți de ceea ce a pățit confratele lor.
“Ne-am gândit că doar nouă ni se va întâmpla asta și că în cazul părintelui Modiga nu se va lua o decizie similară ca în cazul nostru. Din păcate, ne-am înșelat și asta e o dovadă că nu se vrea a se afla adevărul. Ceea ce este și mai dubios e faptul că nu s-a ținut cont de faptul că deja s-a început urmărirea penală împotriva celor care se fac vinovați de ingineriile financiare puse la cale. Adică în momentul în care părintele Modiga a fost judecat de Consistoriul Eparhial Huși, deja începuse urmărirea penală împotriva vinovaților. Iar părintele Modiga a fost judecat, la fel ca și noi, pentru faptul că a stat la baza acestei acțiuni penale. În mod normal, ar fi trebuit să se țină cont de acest lucru și să nu primească nici o pedeapsă. Pentru că vinovații sunt alții, nu noi. Noi, inclusiv preotul Modiga, nu am făcut altceva decât să reclamăm aceste nereguli”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu