Experiment pe clasele a II-a, a IV-a si a VI-a din sapte scoli vasluiene

Barlad Online

În scurt timp, încep evaluãrile elevilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, prevãzute în Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011. Pentru cã anul 2011-2012 este experimental, nu toate scolile vor organiza aceastã evaluare, ci doar câteva unitãti, desemnate de Centrul National de Evaluare si Examinare. În judetul Vaslui, este vorba despre o scoalã din Bârlad, una din Vaslui, una din Negresti, una din Murgeni si trei din mediul rural.
Zilele trecute, Ministerul Educat iei a elaborat metodologiile de organizare a evaluãrii elevilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Totodatã, reprezentantii acestuia au decis ca, în acest an scolar, verificarea sã se organizeze numai în anumite scoli pilot din tarã, printre care si sase din judetul Vaslui.
Clasa a II-a
La nivelul judetului Vaslui, evaluarea copiilor din clasa a II-a va fi sustinutã numai la Scoala cu clasele I-VIII “Ion Agarici” Muntenii de Sus si la Grupul Scolar Murgeni. Testarea va avea loc pe data de 22 si 23 mai si vizeazã competentele de receptare-producere a mesajelor si de matematicã. Durata cumulatã a secventelor de evaluare nu trebuie sã depãseascã 50 de minute. Elevii vor fi asezati în ordine alfabeticã, tot în clasele în care învatã în mod obisnuit, însã, înainte de testare, vor fi îndepãrtate materialele didactice care i-ar putea influenta. Fiecare copil va primi un test la rezolvarea cãruia nu va putea folosi decât cernealã sau pix cu pastã de culoare albastrã. În cazul evaluãrii la matematicã, pentru executarea desenelor vor folosi numai creion negru si instrumente adecvate. Elevii imobilizat i la pat temporar sau definitiv sau cei care suferã de boli contagioase pot cere sã fie evaluati la locul imobilizãrii sau sã fie reprogramati pânã la finele anului scolar. Cei scolarizati la domiciliu vor sustine proba de evaluare acasã.
Clasa a IV-a
Unitãtile pilot din judet în care se va desfãsura evaluarea competent elor elevilor din clasele a IV-a sunt Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 “Vasile Pârvan”, din Bârlad, Scoala cu clasele I-VIII “Manolache Costache Epureanu”, din Epureni, si Scoala cu clasele I-VIII “Mihai David”, din Negresti. Testarea se va desfãsura pe data de 9 mai si va cuprinde limba românã si matematicã. Cele douã teste trebuie sã permitã rezolvarea subiectelor în maximum 80 de minute, câte 40 de minute pentru fiecare materie. Dupã primele 40 de minute, elevii vor avea o pauzã de 10 minute. Si în acest caz, copiii vor folosi tot cernealã sau pix cu pastã albastrã si vor sustine verificarea în clasele lor. Evaluarea nu se finalizeazã printr-o notã sau printr-un calificativ sumativ. Rezultatele evaluã- rii fiecãrui test contribuie la realizarea unui scor mediu national al performantelor elevilor pe competent ele fundamentale si sunt utilizate de Centrul National de Evaluare si Examinare pentru realizarea unor studii si cercetãri de diagnozã a sistemului de învãtãmânt primar.
Clasa a VI-a
Nu în ultimul rând, în acest an, Ministerul Educatiei vrea sã verifice si nivelul de pregãtire al elevilor din clasa a VI-a. Din judet, inclusi în experiment vor fi doar elevii de la Scoala cu clasele I-VIII nr. 7 “Constantin Motas” Vaslui si Scoala cu clasele I-VIII Feresti. Testele destinate acestora contin douã sectiuni corespunzãtoare probelor transdisciplinare evaluate: limbã si comunicare, respectiv matematicã si stiinte. Evaluarea se va desfãsura pe 16 mai, pe parcursul a 90 de minute, câte 45 de minute pentru fiecare secventã, cu pauzã de 10 minute între secvente. Elevii vor fi asezati în bãnci în ordine alfabeticã, în sãlile de clasã unde învatã. Ca si în cazul verificãrii din clasa a IV-a, acolo unde este nevoie se elaboreazã planuri individualizate de învãtare ale elevilor. În plus, pe baza rezultatelor obtinute de fiecare, se va observa spre ce domeniu ar fi mai potrivit si spre ce tip de liceu sã fie orientat în continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu