DRUMURILE GROAZEI

Barlad Online

A VENIT PRIMÃVARA DAR DRUMURILE JUDETULUI SUNT TOT ÎNZÃPEZITE
INCREDIBIL Mai multe drumuri judetene sunt înzãpezite si acum, desi a trecut mai bine de o lunã de la viscolul care a paralizat judetul. Ieri, mai multi sãteni din Viisoara ne-au trimis la redactie fotografii uimitoare, în care se vede cum un drum judetean, 244 A – 244 H, care face legãtura între satele Viisoara si Rosiesti Garã, drum modernizat cu fonduri europene, nu a vãzut nicio lamã de utilaj de deszãpezire în ultima lunã! Niciun sofer nu se încumetã sã circule pe acest drum, stiind cã va rãmâne blocat, dacã se aventureazã de-a lungul pãdurii. “Unde sã mergi pe acolo, cã zãpada are cam jumãtate de metru? Trebuie sã asteptãm sã vinã vara, ca sã putem ajunge la Rosiesti, la cinci kilometri de noi”, spun oamenii din Viisoara supãrati pe conducerea Consiliului Judetean, cea care trebuia sã se ocupe de curãtarea drumului. Situatia este dramaticã si în satul Stejaru, din comuna Pungesti, unde câteva sute de locuitori se plâng de faptul cã nu au vãzut niciun utilaj de deszãpezire din februarie si pânã acum. “Suntem rupti de restul lumii”, se plâng oamenii din Stejaru. Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, nu stie nimic, desi el este cel care semneazã facturile de deszãpezire ale LDP si firmelor-satelit.
Oamenii din Viisoara sunt disperati. Pentru a ajunge în Rosiesti, soferii sunt nevoiti sã facã în jur de 40 de kilometri, pe traseul Stoisesti-Banca-Sârbi, pe drumul european, în loc sã parcurgã doar cinci kilometri. “Este incredibil, domnule! Uitati-vã si dumneavoastrã, nu a venit nicio lamã pe aici, sã desfunde mãcar un sens! Cum se poate sã stãm asa, pânã la varã, când se topeste zãpada, ca sã putem circula spre Rosiesti?”, se plâng oamenii din aceastã localitate. Într-adevãr, drumul judetean spre Rosiesti garã nu poate fi parcurs cu o masinã micã, poate doar cu tractorul, pentru cã, în plin câmp, stratul de zãpadã mãsoarã 30-40 de centimetri. Situatia este la fel de grea si în satul Stejaru din comuna Pungesti, unde câteva sute de persoane sunt rupte de lume, pentru cã niciun utilaj de deszãpezire nu a ajuns acolo. În acest timp, firmele de deszãpezire si LDP, societãti care au concesionat de deszãpezire pentru iarna 2011-2012, pregãtesc facturi piperate la Consiliul Judetean, care vor fi plãtite din fonduri publice, pentru activitãti inexistente.
Mihalachi: “Nu stiam cã drumul este impracticabil”
“În ceea ce priveste drumul judetean, dupã stiinta mea este practicabil, chiar dacã pe un singur sens, deszãpezirea fiind fãcutã de o altã societate care a luat în antreprizã unele lucrãri de la SC Drumuri si Poduri Vaslui, societatea care a fost abilitatã, în aceastã iarnã, pentru a efectua deszãpezirea pe drumurile judetene. Pânã acum, sunteti primii care mã anuntã de aceastã problemã, dupã informatiile mele, toate drumurile judetene fiind complet curãtate, si încã de sãptãmâna trecutã, circulatia desfãsurându-se normal… Oricum, voi avea în vedere problema semnalatã de dvs, si, dacã este realã, mã voi ocupa personal de remedierea situatiei”, a declarat Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. Directorul SC LDP Vaslui, ing. Adrian Cotigã, responsabilul cu deszãpezirea, în iarna 2011 – 2012, a drumurilor judetene din Vaslui, nu a putut fi contactat pentru a da detalii suplimentare cu privire la aceastã problemã. Reamintim cititorilor cã legãtura dintre Viisoara si Gara Rosiesti, drumul judetean 244A, respectiv 244H, a fost finalizat în 2009, cu fonduri ale CJ Vaslui, pentru cei aproximativ cinci km fiind alocati, în anul respectiv, peste patru miliarde lei, pentru terminarea lucrãrilor de asfaltare.
Vasluiul, zero lei fonduri pentru deszãpezire de la buget!
Desi a fost lovit din plin de cãderile de zãpadã din februarie, judetul Vaslui nu a primit niciun leu din partea Guvernului. Motivul? Cei doi sefi din fruntea judetului nu s-au obosit sã anunte Guvernul cã peste judet a nins abundent, spre deosebire de vecinii de la Iasi sau Galati, care au informat în permanentã Executivul despre comunele blocate sau drumurile nationale închise. Prefectul Levente Csaba Szekely si presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, au fãcut un fel de pact diabolic, de genul “tu nu vezi, eu nu spun nimic la Bucuresti”, astfel cã Vasluiul nu a primit niciun leu de la bugetul national, cum nu s-a întâmplat niciodatã dupã 1989, când judetul Vaslui a fost lovit de evenimente meteo extreme. La niciuna dintre videoconferintele Comandamentului pentru Situatii de Urgentã organizate de guvern cu prefectii, în luna februarie, nu a participat vreun membru al conducerii Consiliului Judetean Vaslui, nici mãcar un sefulet din institutia condusã de Mihalachi. Presedintele Consiliului Judetean are propria sa variantã privind situatia în care Vasluiul nu a primit niciun leu de la buget, ca ajutor de urgentã. “Nu am primit niciun leu, nici nu am centralizat ceva. Uãi, tu nu întelegi cã Vasluiul are presedinte de la PSD? Cum sã-mi dea mie, nu stii de ce a primit Bacãul, ai uitat cã au ministru? Si alte judete, la fel”, spune Mihalachi, iritat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu