Cât va costa mielul de Paste?

Barlad Online
 Se ,,evapora” miei din judet
PREGÃTIRI Putin mai este pânã la Paste, iar ciobanii de pe valea Prutului îsi fac deja socotelile! Pretul unui kilogram de carne de miel va fi vândut cu cel putin 18 lei. Si nu duc lipsã de comenzi: recent, au primit o comandã consistentã din Grecia, pentru 200 de miei sacrificati. Existã o problemã însã: ciobanii din Vetrisoaia, de pildã, una dintre comunele bogate în ovine si caprine, se plâng de faptul cã nu au în zona lor un abator specializat, care sã sacrifice animalele, dupã regulile impuse de spatiul intracomunitar.
Se pare cã pretul la carnea de miel, practicat anul trecut, se va mentine si în acest an, 18 lei kilogramul! “Din ce am mai vorbit si cu ceilalti crescãtori de pe valea Prutului, pretul va rãmâne tot ca anul trecut, cam 18 lei, kilogramul de miel tãiat si 11,5 – 12 lei, kilogramul de miel viu”, a spus Ionel Dobre din Vetrisoaia, proprietarul a aproape 500 de ovine si caprine.
Comenzile au început sã curgã!
Fermierii de pe valea Prutului nu duc lipsã de comenzi, zilele acestea, spun ei, au primit din partea unui om de afaceri grec o comandã de 200 de miei. Problema este cã acesta îi vrea sacrificati în conditiile impuse de UE, iar fermierii se plâng cã nu au în comunã un abator specializat. “Noi pierdem comanda asta! Grecul vrea cam 200 de miei, însã nu avem în comunã un abator specializat. El ne-a transmis cã, fãrã acte de calitate, fãrã avizul veterinarului, nu ne ia marfa. Si cred cã vom pierde comanda. Avem totusi noroc pentru cã, an de an, un alt om de afaceri arab, stabilit în Constanta, ne cumpãrã în jur de 600 de miei vii. Si anul acesta, dânsul ne-a anuntat cã ne cumpãrã mieii”, au confirmat fermierii.
Conducerea DSVSA Vaslui îi cheamã la întâlnire pe crescãtorii de ovine!
VESTE Ieri, conducerea DSVSA a stabilit ca, în cel mai scurt timp, reprezentantii institutiei sã aibã o întâlnire cu crescãtorii de ovine si caprine din judet. Directorul adjunct, Mihai Ponea, a precizat cã, cel mai probabil, vineri, 16 martie, la sediul institutiei, va avea loc întrunirea: “Sunt mai multe informatii noi pe care crescãtorii de oi si capre trebuie sã le stie. Între altele, vom sublinia faptul cã sacrificarea animalelor a cãror carne se va comercializa, se va face doar în abatoarele autorizate. Dorim ca, având ajutorul administratiilor locale, în toate pietele judetului, sã fie amenajate pentru vânzarea de carne de miel standuri speciale”, a precizat directorul adjunct, Mihai Ponea. Referitor la doleanta fermierilor de pe valea Prutului, acesta a explicat: “Fermierii din comunele de la Prut, care vor sã sacrifice miei, au la dispozitie abatoare specializate, unul în municipiul Husi si douã în Vaslui. Vor aduce animalele aici si, în regim de prestãri servicii, le vor sacrifica în conditii foarte bune”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu