Aleile cu zgură, coșmarul bârlădenilor

Barlad Online

Parcul Teatrului “V. I . Popa” Bârlad arată jalnic după topirea zăpezii. Aleile cu zgură ce au fost amenajate în cursul verii trecute sunt impracticabile. Așa-zisa reabilitare a parcului se dovedește a fi o risipă de bani.
La patru luni după recepția lucrării de reabilitate a parcului din centrul Bârladului, aleile arată dezasturos. Parcul a fost inclus în amplul proiect de reabilitate a centrului cultural-istoric și nu arată nici pe departe așa cum au promis autoritățile locale. Aspectul lui lasă mult de dorit și trecătorii au ajuns să-l ocolească pentru a-și proteja încălțămintea. Ninsorile din această iarnă au avut un efect dezastruos asupra aleilor din zgură ecologică, lucru care era de așpteptat dacă să ținem cont că deteriorarea aleilor a început imediat după ce a fost dat în folosință Pacul “V. I. Popa”.
“Nu-mi place cum arată și mai ales că e total neîngrijit. Aleile nu au fost deszăpezite și acum, când s-au topit nămeții, s-au format băltoace și ghetele se afundă în zgură. Am senzația că merg prin bătătura bunicilor, nu printr-un parc. Era mai bine înainte să intre în reparații, asta e sigur!”, ne-a spus o bârlădeancă.
Nemulțumirile oamenilor sunt întemeiate. Zgura se prinde de încălțăminte ca lutul. La ieșirile din parc, carosabilul a căpătat culoarea roșiatică. La fel era și înainte să ningă, iar parful lăsat de zgură putea fi văzut pe asfalt la distanță de cinici-șase metri de parc.
“Privit de la distanță arată frumos, dar nu e deloc. Asta e bătaie de joc, nu reabilitare. Singura îmbunătățire față de ce era înainte este iluminatul. În rest, băncile sunt la fel și chiar de calitate mai proastă, coșurile de gunoi sunt după același model. Mai rău e că au fost tăiați și o parte din copaci și la vară nu vom avea unde să stăm la umbră”, a spus un pesnionar.
Pentru amenajarea acestor alei, s-au cheltuit sume colosale. Zgura a fost adusă de la o distantță de 600 de kilometri, din munții de de la Câmpulung Moldovenesc, și a costat 450 de lei/tonă (fără TVA). Prețul zgurei s-a dublat din cauza transportului și a ajuns la circa 800 lei lei/tonă. A fost nevoie de peste 300 de tone de zgură pentru amenajarea aleilor. Pentru aleile principale ale parcului, precum și parcarea teatrului și a Muzeului “Vasile Pârvan”, au fost folosite pavele. Bârlădenii care de nevoie traversează parcul spun că e mai civilizat să mergi pe pavele, decât prin țărână ori morcilă cu pretenții de zgură ecologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu