Vinde legume de un milion de lei la Metro



Foto: Petrică Tănase

Foto: Petrică Tănase

 
Tiberiu Jugănaru nu se încurcă cu tarabele de prin pieţele bucureştene, ci s-a orientat către unii dintre cei mai mari retaileri de bunuri din România, reţelele de magazine Metro şi Real. La 22 de ani, Tiberiu Jugănaru administrează afacerea familiei din comuna dâmboviţeană Potlogi, care include 5.800 de hectare de sere şi zece hectare de teren arabil.
Familia lui Tiberiu a făcut cunoştinţă cu lumea afacerilor acum zece ani, când a deschis un mic magazin alimentar în centrul oraşului dâmboviţean Titu. Ideea a fost bună, dar n-au apli­cat-o cum trebuie, aşa că, magazinul a dat faliment în scurt timp. Pentru că trebuiau să-şi câştige pâinea cumva, s-au apucat de agricultură. Au optat pentru cultivarea pământului cu cartofi şi varză, dar au investit şi în sere.
Pentru început, numai două, iar după ce au reuşit să strângă suficienţi bani, familia şi-a extins afacerea cu sere. Astfel, de la două sere, în anul 2000, au ajuns, în 2006, la 13 sere, suprafaţa totală a acestora fiind de aproape 6.000 se metri pătraţi. Tiberiu Jugănaru spune că valoarea totală a investiţie a ajuns la aproximativ 500.000 de euro.
De la magazin la seră
Intrarea la cele două mari lanţuri de hipermarketuri Metro şi Real a înlesnit-o tatăl lui Tiberiu, Vasile Jugănaru, cel care, de altfel, a şi iniţiat businessul cu sere. Pe când avea magazinul din Titu, Vasile Jugănaru se aproviziona de la magazinele Metro. Într-o bună zi, a luat legătura cu şeful de la raionul de legume, pe care l-a întrebat dacă nu poate face o ofertă pentru legume şi verdeaţă. A doua zi, tatăl lui Tiberiu a trimis oferta celor de la Metro, iar conducerea magazinului a acceptat-o.
Astfel, a început un parteneriat care durează de peste cinci ani. În prezent, Tiberiu livrează aproape zilnic, câte 3.000-4.000 de legături de mărar, pătrunjel, ceapă sau usturoi verde. Tânărul antreprenor spune că ceapa verde ajunge s-o culeagă lunar, recolta fiind de aproape 10.000 de legături. La Metro, primeşte cam 50 de bani pe legătură, astfel că, o singură seră generează vânzări de 5.000 de lei pe lună. Totuşi, cifra diferă în funcţie de fluctuaţia preţurilor pe piaţa de legume din România.


Tiberiu Jugănaru se ajută şi de un tractor la munca de la fermă
În total, cele 13 sere administrate de Tiberiu Jugănaru înregistrează vânzări de aproxiamtiv 65.000 de lei pe lună. Puţin, ar fi tentaţi să spună unii, însă mai mult decât bine, după spusele lui Tiberiu. La cei 22 de ani, se descurcă singur cu ferma, chiar dacă singurele studii sunt o şcoală postliceală tehnică şi nişte cursuri de legumicultură. „Nu trebuie să ai studii speciale ca să devii manager de succes, ci să faci cu pasiune, fără să vrei să câştigi mulţi bani imediat", spune cu mândrie tânărul agricultor.
Chiar dacă părinţii locuiesc în comună, la casă, Tiberiu şi-a construit o cămăruţă în care locuieşte singur la fermă. „Ca să fiu mai aproape de toate problemele de aici", vine replica tânărului fermier. Iar problemele nu întârzie să apară. Are de reparat un solar, după ce acesta s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii, căzute din belşug în această iarnă. Reparaţia solarului va lăsa o gaură de aproape 20.000 de lei în bugetul companiei. Tiberiu Jugănaru nu munceşte de unul singur la cele 13 sere, ci este ajutat de 10 angajaţi, pe care îi plăteşte cu salariul minim pe economie.
Un salariu destul de mic, chiar şi pentru o comună din Dâmboviţa. Totuşi, Tiberiu ne asigură că de sărbători oferă şi prime celor zece angajaţi ai săi. Criza economică nu pare să fi ajuns şi la Potlogi de Dâmboviţa, pentru că Tiberiu şi familia sa au planuri măreţe de extindere. Vor să mai construiască încă 13 sere. Pământul îl au deja, însă nu au găsit firma care să le construiască şi un sistem de încălzire a serei pe timp de iarnă. Pe lângă cele 13 sere, familia Jugănaru mai are zece hectare de pământ.
Planuri de viitor
Şase dintre acestea sunt cultivate cu grâu, iar celelalte patru cu varză şi cartofi, pe care, de asemenea, le comercializează tot în reţeaua Metro/Real. Anul trecut, Tiberiu a reuşit să vândă două sute de tone de varză şi tot atâta de cartofi, pe care le-a vândut cu 50 de bani kilogramul. Familia a cultivat şi castraveţi, dar recolta nu a fost mulţumitoare. Pe viitor, Tiberiu Jugănaru se gândeşte să cultive şi nişte răsaduri cu gogoşari şi ardei, pentru că există cerere.
Investiţie costisitoare
Construcţia, de la zero, a unei sere ajunge la 15.000-20.000 de lei. Preţul creşte dacă, pe lângă sistemul de irigaţie, este introdus şi unul de încălzire. Un impediment este şi faptul că, în România, încă nu există firme specializate în acest domeniu.

Un comentariu:

  1. exista firme specializate in domeniul serelor si care produc sere profesionale in Romania : www.seretransilvania.ro

    RăspundețiȘtergere