Troiene de probleme

Barlad Online

Bârlãdenii au fost totalmente coplesiti de zãpezi si mai ales de efectele acestora. Zeci de oameni ne-au sunat la redactie pentru a ne spune fie cã abia mai pot merge pe jos pe unele strãzi, fie cã nu mai stiu cum sã procedeze cu muntii de zãpadã strânsi de jur împrejurul blocurilor.
Traficul în tot orasul se desfãsoarã infernal, indiferent cã e vorba de autoturisme sau de pietoni. Sute de masini sunt pierdute la propriu în zãpadã, oamenii nu pot circula, în foarte multe zone, decât pe carosabil iar miile de tone de zãpadã de pe blocurile cu acoperisuri înclinate amenintã la orice pas. Mai mult, dupã cum am mai scris, în oras deja s-au adunat cantitãti necunoscut de mari (din cauza zãpezii care le-a acoperit) de gunoi. Compania de Utilitãti Publice Bârlad s-a declarat depãsitã de situatie încã de acum aproape o sãptãmânã, când a fost anuntatã cã nu are nicio sansã sã ducã gunoiul la rampa din Tecuci, din cauza drumurilor blocate. Când va fi rezolvatã aceastã problemã, doar Cel de Sus stie.
Ce probleme au oamenii
Cea mai mare problemã a bârlãdenilor, în aceste zile, este utilajul de deszãpezire prezent sau absent de la fata locului. Acolo unde apare, nu îsi poate face treaba pentru cã un anumit proprietar de masinã nu si-a dat seama cã peste noapte îsi poate pierde bunul sub nãmeti. Chiar ieri s-a întâmplat, în Bârlad, ca un astfel de amãrât inconstient sã îsi fi cãutat, minute în sir, derutat evident de oceanul de zãpadã, masina. Omul o parcase pe timp de noapte la intrarea într-o parcare, numai cã dimineata viscolul i-a „dosit-o“. Problema apãrutã: vine utilajul, respectiv tractor cu lamã, vede umflãtura din zãpadã, se prinde cã-i masinã, si pleacã. Urmarea: nicio altã masinã nu a mai putut iesiti din parcarea în cauzã. sã dai zãpada de pe masinã era inutil, dupã cum avea sã se prindã soferul bulversat. Asta pentru cã în stânga erau blocuri, în dreapta alte blocuri, de sus tot ningea iar la prima orã a diminetii pe soferul ce-si pierduse masina nu l-a vãzut nimeni la fatã, deci o „tulit-o“ de la fata locului. Ca-n filmele cu prosti, nu-i asa, domnule primar? Pe urmã, un alt necaz cetãtenesc, cumva un alt episod din acelas i film, este cel al rãzbunãrii. Caz concret: dimineata, vine omul, îsi pune mâinile în cap si apoi pe lopatã. Deszãpezeste pret de zeci de minute masina parcatã regulamentar si mutã zãpada neregulamentar, adicã fix pe carsabil, dacã nu chiar pe mormanul din fata sau din spatele autovehiculului. Sub mormanul în cauzã, altã masinã, cu alt proprietar. De aceastã datã, însã, mâinile acestuia prezintã amenintãtor doar câte douã degete cãtre apartamentele de la blocurile din jur. Gesticã însotitã, evident, de strigãte de rãzboi sau alte îndemnuri mai mult sau mai putin ortodoxe. Trei la mânã, dar nu în ultimul rând, trasportul public în comun. Ferice si toatã stima pentru cei care aleg în aceste zile sã renunte la masini în favoarea autobuzelor. Asa s-ar putea spune la prima vedere. Numai cã, în jungla albã, altcineva face legea. Dacã ai iesit cu bine din scarã si-ai rãzbãtut sulurile formate în scarã peste noapte (pentru cã unii vecini s-au gândit mai devreme la tine cã trebuie sã pleci la serviciu), urmeazã traversarea. Niciun pericol de accident, întrucât masinile doar dau impresia cã ar merge. Pe urmã, ajungi în statia de autobuz, pe care o identifici nu dupã vreun grup de oameni, cât dupã cele mai înalte mormane. Îti croiesti drum printre douã si te urci în autobuz. Dacã ai noroc si te prinzi de vreo teavã, suport de scaun, ceva, n-ai cãzut, dacã nu… treaba ta! Apoi, auzi imperativ si enervant: „Dati, din mânã-n mânã, pânã-n fund la taxatoare!“. Te conformezi, numai cã nu apuci sã îti dai seama cã ai ratat destinatia, din cauza geamurilor bocnã. Cobori unde apuci si faci cãrare pentru ceilalti întârziati la serviciu.
Paralizie totala
Lãsând gluma la o parte, cu toate cã situatia exact astfel se prezintã de zile bune, pe strãzile orasului nu sunt vizibili decât asistatii social, care trag la lopeti zi luminã. Ceva utilaje apar doar pe arterele neblocate de masini si… cam atât. Spiritul civic se manifestã doar în interes personal iar mobilizarea lipseste cu desãvârsire. În aceste conditii, nu ar mai trebui sã mire pe nimeni cã orasul, ieri, a fost complet izolat. Nicio masinã nu a intrat, dar nici nu a iesit din oras, traficul pe toate drumurile, indiferent de natura lor, fiind declarat închis de cãtre autoritãti. Nicio cursã regulatã nu a mai plecat din Autogara Bârlad, foarte multe din trenurile care opresc în statia localã a CFR nu au mai ajuns la destinatie iar aprovizionarea magazinelor rurale a fost amânatã. În continuare, atât Politia Rutierã, cât si reprezentant ii Sectiei Bârlad a SC Lucrãri Drumuri si Poduri (LDP) Vaslui, au fãcut apel la populatie sã înteleagã mãsurile luate si sã renunte în totalitate la deplasãri. „În acest moment, pe niciun drum judetean nu se circulã, toate sunt declarate închise. Nu este o mãsurã preventivã, ci una impusã de realitatea din teren. Intervenim, atât cât se poate, în ordine, pe fiecare drum pe care îl avem în administrare. Momentan, suntem pe Drumul Judetean 243 Bârlad – Dragomiresti, închis încã de acum douã zile. Zãpada a cãzut în cantitãti enorme iar în câmp deschis mai este si viscol. Facem din nou apel sã se renunte la deplasãri, pentru a permite utilajelor noastre sã actioneze eficient“, ne-a declarat Ioan Zaharia, seful Sectiei Bârlad din cadrul SC LDP SC Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu