Judetul Vaslui, sub asediul zãpezii

Barlad Online


Se circulã bine pe ruta Vaslui-Bârlad
Desi dimineatã s-au raportat probleme, astãzi la ora 12 pe ruta Vaslui – Bârlad se circulã destul de bine, pe douã benzi. Echipa Vremea Nouã a fãcut o orã pe acest traseu, mergând în conditii de sigurantã. Probleme sunt în schimb la iesirea din Bârlad spre Sudul judetului. Peste 60 de tiruri au fost oprite încã de duminicã seara la iesirea din Bârlad, coloana de autotrenuri având mai bine de un kilometru si jumãtate lungime. Pe traseul Tisita- Bârlad se lucreazã intens la deszãpezire si pânã la ora 13 s-a reusit deblocarea unui singur sens, astfel cã s-a dat drumul la circulatie dinspre Tisita spre Bârlad.
Presedintele Mihalachi pe baricade
Îngrijorat de faptul cã judetul este practic paralizat de efectele ninsorilor din ultimele zile, Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui a plecat încã de dimineatã în teritoriu pentru a vedea care este exact situatia, în vederea luãrii celor mai bune mãsuri care se impun în ceea ce priveste deszãpezirea. “Dupã pãrerea mea, suntem în stare de urgentã, de aceea trebuie sã luãm cele mai bune mãsuri si sã ne folosim judicios toate fortele de care dispunem. Am dat ordin ca absolut toate utliajele de deszãpezire sã fie trimise pe teren, si se actioneazã pe toate drumurile judetene, în functie de prioritãti. S-a luat legãtura cu majoritatea primarilor, cu totii cei care au probleme mari din cauza zãpezii si care încearcã sã le rezolve cu fortele existente la nivel local. În plus, am cerut autoritãtilor locale sã actioneze cu utilajele din dotare inclusiv pe drumurile judetene, iar celor de la drumuri si poduri sã intre si pe principalele drumuri comunale. Existã o colaborare permanentã între utilajele Consiliului judetean si cele ale primãriilor, pentru a putea desfunda cât mai repede principalele cãi de acces atât judetene, cât si cele comunale, pentru a nu ne trezi în situatia de a avea localitãti izolate zile întregi”, a declarat presedintele Vasile Mihalachi.
STAREA DRUMURILOR LA ORA 10.00 …Toate drumurile judetene blocate din cauza cãderilor masive de zãpadã, drumuri nationale închise, trenuri anulate, autogãri din care nu pleacã nici o cursã, scolile din mediul rural închise si ele, acesta este bilantul celor trei zile de ninsori. Aproape în totalitate, autoritãtile judetene si locale sunt depãsite de situatie, cea mai mare parte a drumurilor comunale fiind complet impracticabile. 15 trenuri au fost anulate. În comuna Coroiesti, în satele Mireni si Hreasca peste 600 de oameni sunt blocati de cinci zile, ei rãmânând fãrã alimente
Ninsorile abundente din ultimele zile au dus la blocarea tuturor drumurilor judetene, stratul de zãpadã depus având grosimea de 40 – 60 cm. Pe unele portiuni, preponderent înzãpezite, s-au format suluri si nãmeti ce pot depãsi 2 metri înãltime. În aceste conditii, singurele utilaje eficiente pentru interventie sunt autogrederele si autofrezele. În zonele deschise, viscoleste puternic, ceea ce duce la mãrirea stratului de zãpadã de pe drum, fãcând cu atât mai dificilã actiunea de deszãpezire. “În urmãtoarele ore se va actiona preponderent doar pentru urgente, în special cele medicale, urmând ca, pe mãsurã ce ninsoarea si viscolul înceteazã, sã se treacã la deszãpezirea efectivã. Actiunea se va face pe nivele de interventie I – IV, în functie de prioritãtile stabilite de Comandamentul Judetean. Utilajele si echipajele de deszãpezire sunt pregãtite de interventie si asteaptã în bazele si punctele de deszãpezire”, a declarat ing. Adrian Cotigã, directorul LDP Vaslui. Se intervine totusi pe o parte din drumurile judetene, în special pe cele care deservesc mai multe comune, tocmai pentru asigurarea deplasãrii, în caz de nevoie a ambulantelor sau a altor vehicule de strictã necesitate. Astfel utilajele intervin în aceastã dimineatã pe DJ244E, Tãtãrãni – Botesti – Miclesti, DJ 244B, Cretesti – D. Cantemir, DJ244C, Pãdureni, DJ 244B, Husi – Bunesti Averesti, DJ 284, Epureni – Arsura, pe zona Husi. În zona Bârlad se actioneazã pe DJ243, Bârlad – Pogana – Dragomiresti, DJ 243B, Bârlad – Ciocani, DJ245, Bârlad – Bãcani, DJ244A, Rosiesti – Vutcani, DJ 244, Suletea, DJ244A, Viisoara, ori pe zona Vaslui, pe DJ 245A, Lipovãt, DJ 245E, Deleni, DJ244M, spre Albesti, DJ 244K, Tanacu, DJ 246A, Feresti si la Osesti, pe DJ 207E.
Drumuri nationale blocate
Din cauza zãpezii si a vântului, pe raza judetului Vaslui sunt blocate D.N 2 F Vaslui – Bacãu, D.N 11 A Bârlad – Podul Turcului, D.N 24 A Zorleni – Murgeni – Husi, D.N. 24 D Bârlad – Grivita – Galati si D.N. 26 Murgeni – Blãgesti, iar pe D.N 15 D Negresti – Roman si D.N 24 Vaslui – Iasi sunt restrictii pentru autovehiculele cu masa totalã maximã autorizatã mai mare de 7,5 tone. De asemenea, se circulã în conditii de iarnã pe toate drumurile din judet. Iesirea autovehiculelor din Bârlad spre judetele vecine este opritã, cu exceptia ambulantelor si a masinilor de interventie. Se actioneazã pe toate drumurile nationale din judet pentru mentinerea acestora în stare de circulatie, douã autofreze si opt utilaje mari cu lamã fiind pe teren. Mai trebuie spus cã este restrictionat tranzitul spre celelalte judete, inclusiv cel spre judetele Iasi si Neamt, a tirurilor. Punctul de vamã Albita este în continuare închis, în parcarea vãmii fiind încã de ieri rãmase 45 de tiruri. Pentru degajarea drumurilor din judet, în aceastã noapte a fost nevoie si de interventia a 116 lucrãtori ai structurilor judetene, 70 de la MAI si 46 de la alte unitãti. “În cazul interzicerii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drumuri, Politia Rutierã solicitã participantilor la trafic sã respecte cu strictete indicatiile politistilor si ale lucrãtorilor de la Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale, aflati în zonele afectate. Nerespectarea normelor rutiere si a indicatiilor echipajelor specializate de cãtre participantii la trafic face imposibilã deplasarea utilajelor de interventie în locurile în care prezenta lor este necesarã. Se recomandã deasemenea reducerea la minimum a deplasãrii cu autovehiculele în aceastã perioadã, pentru a se evita înzãpezirea acestora dar si pentru a facilita interventia utilajelor de deszãpezire”, sunt recomandãrile politiei rutiere. Din autogara Vaslui nu mai pleacã, pânã la încetarea ninsorii, nici o cursã, în nici o directie, iar în ceea ce priveste trenurile de cãlãtori, au fost anulate 15 curse, între care cele spre Bucuresti, Constanta, Galati, Mãrãsesti sau Brasov.
639 scoli din mediul rural închise
Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui unitãtile de învãtãmânt din mediul rural au fost închise. Ninsoarea abundentã din ultimele zile, temperaturile scãzute si microbuzele defecte au determinat suspendarea cursurilor. Drumurile au devenit impracticabile, elevilor care fac naveta fiindu-le imposibil sã ajungã la scoalã. Din 636 de unitãti de învãtãmânt din mediul rural 639 sunt închise, în conditiile în care, nici cadrele didactice, nici elevii nu au ajuns la ore. De asemenea la 10 scoli s-au suspendat partial cursurile. Singurii care au fãcut carte au fost prescolarii si elevii ciclului primar. Cursurile s-au suspendat si la Grupul Scolar Agricol Murgeni si la Grupul Scolar Industrial Negresti. “Am luat hotãrârea de a închide scolile din mediul rural în conditiile în care drumurile au devenit impracticabile din cauza ninsorii abundente. Nu este exculs ca pe parcursul acestei zile, în functie de evolutia fenomenelor meteorologice, sã se decidã închiderea altor unitãti scolare. “, a declarat Vasile Ursanu, inspector general adjunct al ISJ Vaslui (AM).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu