Judetul Alba ca… Zapada!

Barlad Online


zapada 
Munti de zãpadã si trafic blocat. Aceasta era imaginea, ieri dimineatã, a unui judet sufocat de zãpada viscolitã care a pus stãpânire pe toate arterele rutiere. Circulatia a fost paralizatã nu numai pe drumurile comunale, dar si pe cele judetene si nationale. În unele zone, drumarii au fost nevoiti sã «spargã» nãmeti de peste doi metri. Nici în municipiul Vaslui situatia nu a fost mai bunã, desi Primãria a intervenit în fortã pentru degajarea strãzilor. Ambulantele au fãcut fatã cu greu solicitãrilor, drumurile fiind deschise de primarii comunelor din care au venit apelurile pentru urgente. Iar acestea nu au lipsit: de la gravide aflate în travaliu, din zona Gârceni sau Bãcesti, pânã la bolnavi cu afectiuni cronice.
Ieri, la prânz, din cauza zãpezii si a vântului, pe raza judetului Vaslui erau blocate DN 2 F Vaslui – Bacãu, DN 11 A Bârlad – Podul Turcului, DN 24 A Zorleni – Murgeni – Husi, DN 24 D Bârlad – Grivita – Galati si D.N. 26 Murgeni – Blãgesti. Pe DN 15 D Negresti – Roman si DN 24 Vaslui – Iasi se circula cu restrictii pentru autovehiculele cu masa totalã maximã autorizatã mai mare de 7,5 tone. Potrivit unei informã ri emise de SC Lucrãri Drumuri si Poduri (LDP) SA Vaslui, ieri, toate drumurile judetene erau blocate de un strat gros de zãpadã de aproximativ 50 de centimetri, pe unele zone formându-se suluri de nãmeti ce depãseau chiar si doi metri înãltime. Pentru cã a nins si a viscolit puternic pânã la amiazã, s-a actionat preponderent pentru deblocarea arterelor principale si acolo unde existau situatii de urgentã. La ora 13.30, erau închise 32 de drumuri judetene si patru drumuri nationale (DN 11A- Bârlad – Podul Turcului, DN 24A Murgeni – Husi, DN 26 Murgeni – Blãgesti, DN 2F Vaslui – Bacãu) erau închise, în timp ce DN 24 B Crasna – Husi – Albita era închis pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone. În cazul interzicerii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drumuri, Politia Rutierã solicitã participantilor la trafic sã respecte cu strictete indicatiile politistilor si ale lucrãtorilor de la Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale, aflati în zonele afectate. Nerespectarea normelor rutiere si a indicatiilor echipajelor specializate de cãtre participantii la trafic face imposibilã deplasarea utilajelor de intervent ie în locurile în care prezenta lor este necesarã.
15 utilaje si sute de oameni mobilizati, la Vaslui
Vasluienii au ajuns cu greu, ieri dimineatã, la locurile de muncã. Majoritatea nici mãcar nu au încercat sã-si scoatã masinile de sub nãmeti. Cei mai curajosi, care s-au urcat totusi la volan, au constatat repede cã nu se poate circula. Chiar si cei care au plecat pe jos au înnotat printre nãmeti. Primãria Vaslui a mobilizat pentru toate fortele pentru a debloca orasul. Cu toate cã drumarii au iesit sã curete strãzile încã de la ora 5.00 dimineata, ninsoarea si viscolul au fãcut ca munca lor sã fie aproape inutilã. Utilajele de deszãpezire au curã- tat principalele strãzi ale orasului, pentru a fluidiza cât de cât traficul mijloacelor de transport în comun si a masinilor de aprovizionare. Pe strãzile din cartiere utilajele au intrat abia la orele amiezii. „Am intrat în fortã pentru a degaja circulatia. Se lucreazã cu 15 utilaje si cu aproximativ 300 de oameni. Am adus oamenii de la Goscom, cei de la Legea 76, de la Legea 416 si persoane private de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Am degajat întâi arterele principale, apoi am intrat în Zona Garã I si II si în zona 13 Decembrie. Acum, am distribuit oamenii din centru spre extremitãti si, în functie de conditiile meteorologice, sperãm ca pânã mâine (astãzi, n.r.) sã degajãm circulatia pe toate strãdutele. Tot mâine vom începe sã cãrãm zãpada care s-a strâns, pentru cã sau adunat mormane de peste doi metri înãltime“, a spus Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui. Poptrivit acestuia, intervent ia utilajelor de deszãâpezire a fost extrem de dificilã în unele zone, fiind îngreunatã de masinile parcate în stradã.
Gravidele, în topul solicitîrilor la Ambulanta
La Serviciul Judetean de Ambulantã, înainte de a se pleca la o solicitare, se sunã dispeceratele de la Drumuri si primarii, pentru a degaja drumurile de acces. Chiar si asa, tot se mai invesc probleme. Marti dimineatã, o Ambulantã care transporta un bãrbat preluat din Rosiesti, cu anghinã pectoralã, a rãmas înzãpezitã, în Gara Rosiesti, la doar câtiva kilometri de DN 24. Abia dupã o orã au ajuns utilajele de deszã pezire, care au degajat Ambulanta din zãpadã. Ieri, în top au fost gravidele în travaliu. „Am avut la Gârceni douã gravide si o alta, în travaliu, de la Voinesti. Am discutat cu primarii si ne-au deschis ei drumurile cu lamele. Dar la toate interventiile timpii de rãspuns sunt foarte mari. În paralel, apelãm si la cadrele medicale din zona respectivã, pentru a se deplasa la pacientii care ne solicitã si pentru a interveni acolo unde este“, a spus Aurora Popa, managerul Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui. Potrivit acesteia, în aceastã perioadã nu au existat solicitãri decât din partea bolnavilor care întradevã r erau într-o stare acutã. Au mai fost însã si mici exceptii, ca cea a unei femei de 40 de ani, din Murgeni. Femeia solicita de urgentã o Ambulantã pentru cã „îi amortiserã picioarele“. Aflând cã femeia stã chiar în imediata vecinãtate a Spitalului din localitate, dispecerii SAJ i-au sugerat acesteia sã se prezinte la unitatea medicalã. Supãrarea ei nu a fost micã si, brusc, lista bolilor s-a înmultit. Femeia a sunat din nou si din nou, afirmând cã începuse sã o doarã si capul, mai apoi cã are si dureri abdominale. În cele din urmã, când s-a convins cã nicio ambulantã nu se va deplasa câtiva metri pentru simptomele pe care le acuza, femeia a sunat din nou si a spus cã renuntã la „serviciile Ambulantei“.
SMURD-ul, la datorie
Ieri, si echipajele de prim-ajutor de pe ambulantele SMURD au intervenit în condit ii dificile pentru a acorda ajutor medical. Dimineatã, paramedicii de la Sectia Husi au fost solicitati pentru acordarea primului ajutor medical unui copil în vârstã de doi ani, care avea febrã, din localitatea Berezeni. Drumul de acces pânã la pacient era blocat, asa cã s-a solicitat ajutorul unui echipaj al Politiei de Frontierã, pentru a prelua copilul si a-l transporta cât mai aproape de echipajul SMURD. Pacientul a fost transportat la spital. Un alt echipaj de prim-ajutor de la Detasamentul Vaslui a intervenit în cursul diminetii de ieri pentru acordarea de îngrijiri medicale si transportul la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a unui copil în vârstã de 12 ani, cu sindrom febril. Copilul a fost adus din Serbotesti pânã în Solesti cu o sanie, fiind preluat de paramedicii care le-au iesit în întâmpinare. Copilul a ajuns în sigurantã la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Si tot ieri, paramedicii de la Detasamentul Vaslui au acordat primul ajutor medical de urgentã si au transportat la spital o femeie însãrcinatã, din satul Miclesti.
Recomandari ale Politiei Rutiere
Pentru evitarea evenimentelor rutiere în aceastã perioadã, Biroul Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui a venit cu o serie de recomandãri pentru conducãtorii auto:
- Sã adapteze permanent viteza la conditiile de drum (carosabil acoperit cu zãpadã, gheatã sau polei);
- Sã foloseascã corespunzãtor sistemul de iluminare-semnalizare, cât si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vãzuti în trafic. Reamintim cã legislatia rutierã prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localitãtilor si în timpul zilei;
- Sã pãstreze în mers o distantã suficientã fatã de autovehiculul din fatã pentru a putea opri în conditii de sigurantã;
- Autovehiculul sã fie echipat cu pneuri corespunzãtoare Sã nu bruscheze comenzile si sã foloseascã cu precãdere frâna de motor;
- Sã asigure buna functionare a stergãtoarelor de parbriz;
- Sã verifice periodic acumulatorul masinii, pentru a nu avea surpriza neplãcutã de a rãmâne imobilizati pe drum.
„Conform prevederilor legale, este interzisã circulatia tuturor autovehiculelor pe drumurile publice fãrã a fi echipate cu anvelope de iarnã, iar pentru autovehiculele cu masa totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone le este interzisã circulatia pe drumurile acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei, fãrã a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. Nu în ultimul rând, conducãtorii auto începã tori sunt rugati sã evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari. De asemenea, le reamintim cã viteza maximã admisã în afara localitãtilor pentru autovehiculele ai cãror conducãtori au mai putin de un an practicã de conducere este cu 20 de km/h mai micã decât viteza maximã admisã pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. Conducã torilor de vehicule pe douã roti le recomandãm sã evite deplasãrile în urmãtoarea perioadã“, se aratã într-un comunicat al IPJ Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu