În 2011, cancerul a ucis aproape 300 de bârladeni

Barlad Online

Cancerul continuã sã aibã o incidentã ridicatî în sudul judetului. La nivelul Bârladului si a comunelor limitrofe, anul 2011 s-a tradus prin decesul a circa 300 de pacienti luati în evidenta Spitalului de Urgentã «Elena Beldiman» Bârlad cu diverse tipuri de cancer. Pe parcursului întregului an, medicii din cadrul Sectiei de Oncologie au diagnosticat si 416 cazuri noi.
Chiar si în mileniul III, cancerul continuã sã facã ravagii. De la cancerul de sân, de col uterin, de prostatã, de colon, de piele si pânã la cel bronho-pulmonar, medicii specialisti diagnosticheazã anual tot mai multe cazuri ale teribilei maladii. Numai la nivelul Bârladului si a comunelor arondate, medicii Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman“ Bârlad au luat în evidentã 416 pacienti noi. Cifra este extrem de mare raportat la numãrul locuitorilor din zona Bârlad. Mai grav este cã, desi boala poate fi „dusã pe picioare“ foarte multi ani, numai în 2011, a ucis circa 300 de persoane. Potrivit medicilor oncologi bârlãdeni, maladia a doborât, cu o precizie macabrã, mai mult de 70 de bolnavi în fiecare trimestru. „La sfârsitul anului 2011, în evident ele Sectiei de Oncologie din cadrul spitalului nostru se aflau 2.857 de pacienti bolnavi de cancer. Din total, 416 reprezintã doar cazurile noi, ce au intrat în evidentã pe parcursul celor 12 luni ale anului 2011. Cele mai frecvente sunt tumorile de sân, cancerul de col uterin, bronho-pulmonar, de prostatã, colo-rectal, de vezicã urinarã sau de pancreas, însã diagnosticãm si pacienti cu alte tipuri de cancere. Mai grav este cã, din totalul cazurilor luate în evidentã, înregistrãm în jur de 70 de decese în fiecare trimestru. Pacientul cu cea mai micã vârstã a fost un copil de numai 6 ani, cu leucemie, care a si decedat, din pãcate“, ne-a spus dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean.
Cele mai frecvente tipuri de cancer
Pentru a evidentia cel mai bine diversele localizãri ale cancerului, în continuare sunt prezentate cazurile noi luate, în 2011, în evidenta Sectiei de Oncologie din spitalul bârlãdean, în scãdere cu 8 fatã de 2010. La femei, cancerul de sân si cel de col uterin fac ravagii, cu 66 de cazuri noi diagnosticate, respectiv 24. Si cancerul de pancreas si vezicã urinarã sunt destul de frecvente, fiecare cu câte 20 de cazuri noi. Cel colo-rectal (55) este cel mai rãspândit printre populatia masculinã, urmat la micã distantã de cancerul de prostatã (39) si bronho-pulmonar (38). Frecvente sunt si tumorile de stomac (18), de ficat (18) si de piele (10). Asta nu înseamnã cã, pe parcursul anului 2011, oncologii bârlã- deni nu au diagnosticat si cancere ovariene, leucemii, tumori ORL sau de altã naturã. „Rata cazurilor noi se mentine cât de cât constantã în ultimii ani, însã am remarcat cã, pe unele tipuri de cancer, incidenta anualã este în crestere. Spre exemplu, în 2010, erau 32 cazuri noi de tumori de sân, iar, în 2011, s-a ajuns la 66, iar cancerul de prostatã a crescut de la 23 de cazuri noi, în 2010, la 39 de cazuri noi, în 2011“, a completat doctor Gabriela Danis. În majoritatea tipurilor de cancer, bolnavii pot scãpa sau îsi pot prelungi viata cu multi ani. Totul e sã fie diagnosticati cât mai devreme, iar ulterior sã respecte sfaturile medicului în privinta tratamentului si a obiceiurilor de viatã. Din pãcate, în multe cazuri, nici acest lucru nu este o garant ie. Un exemplu grãitor este cazul unei adolescente de 16 ani, din Bârlad, diagnosticatã cu o formã de leucemie în primã fazã, care, din nefericire, a murit dupã doar câteva luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu