Gică Contra de Bârlad: Pintilie și “gogoșile” gazoase

Barlad Online

pintilie_vasile22.jpg
Deși există numeroase studii care au atestat că metoda de exploatare a gazelor de șist - fracționarea hidraulică - poate avea efecte dezastruoase, senatorul PDL Vasile Pintilie susține că dracul nu e chiar atât de negru. Mai mult, el este convins că că extragerea acestora ar face ca la Bârlad să curgă râuri de lapte și miere. Aceste idei au fost lansate de parlamentar ieri, în cadrul unei conferințe de presă, când a lansat un atac dur la adresa celor peste 3.000 de bârlădeni care s-au declarat împotriva exploatării gazelor de șist. Senatorul a omis, promabil, că printre ei se numără și oameni care l-au trimis în Parlament și care acum așteaptă să facă ceva pentru ei. În timpul conferinței, deși s-a dovedit a fi în permanență pe lângă subiect, Pintilie i-a acuzat pe jurnaliștii care au promovat acest subiect că au creat o isterie generală nemotivată, întrucât efectele dezastruoase ale fracționării hidraulice nu sunt decât “o gogoașă”.
Cunoscut ca un politician ponderat în declarații, ieri, senatorul de Bârlad Vasile Pintilie s-a dat în stambă și a lansat un atact virulent împotriva celor care nu susțin exploatarea gazelor de șist prin fracturarea hidraulică. În cadrul unei conferințe de presă, senatorul a declarat că a dorit să ia poziție față de această “isterie generală” împins de conștiința civică.
“Am observat că, în ultimul timp, este la modă acest subiect al exploatării gazelor de șist și, ceea ce este mai grav, s-a iscat în jurul său o isterie generală. După părerea mea, totul nu este altceva decât o gogoașă, care a fost confiscată electoral. Mai grav este că o parte din media o promovează. Dar nu s-a spus nimic despre faptul că există în acest sens încă din 2004 o hotărâre dată de guvernul de atunci, condus de Adrian Năstase. Totul este creat artificial, cu scop electoral. În realitate, lucrurile nu sunt chiar așa. Până la urmă, aceste firme nu fac altceva decât să prospecteze, verifică să vadă ce zăcăminte de gaze avem în zonă. Și ce e rău în asta? Nu trebuie să știm și noi ce zăcăminte avem!?”, a spus Pintilie.
El și-a continuat discursul tunând și fulgerând împotriva “netrebnicilor” din presă care au îndrăznit să creeze o asemena isterie în rândul cetățenilor. Deși există numeroase studii care au atestat că metoda de extragere a gazelor de șist - fracționarea hidraulică - poate avea efecte dezastruoase, Pintilie e de părere că dracul nu e chiar atât de negru și că, dacă va începe exploatarea acestor zăcăminte, la Bârlad vor curge râuri de lapte și miere, nicidecum gaz la robinete, în loc de apă. Apoi, el a mai spus că se face doar prospectare, nefiind deocamdată stabilit un termen pentru introducerea sondelor.
Această afirmație a senatorului de Bârlad este contrazisă, însă, de Thomas Holst, country manager pentru România al Chevron Upstream Europe, care declara, anul trecut, pentru un cotidian central: “Operațiunile noastre se concentrează în două zone: Bârlad și Dobrogea. Prima sondă de explorare va fi săpată la Bârlad în a doua parte a anului 2012, iar din 2013 avem în plan săparea a opt sonde în Dobrogea”.
Deci este fixat un termen pentru fracționarea hidraulică! Iar acesta este 2012. Adică anul acesta!
Referitor la fracționarea hidraulică, studiile arată că principalele riscuri pe care aceasta le implică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitate medie fiind de șase puțuri de foraj pe kilometru la care se adaugă rețeaua de conducte pentru transport), contamimarea terenurilor, poluarea sonoră, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai putea fi irigate), contaminarea apei freatice și a surselor de apă potabilă, producerea de seisme, emanarea unor substanțe radioactivice, a metanului și a altor substanțe cu efect de seră etc. Deci, până la urmă, dracul e negru!
Chiar foarte negru! Toate aceste date au fost furnizate de specialiști în domeniu din țări precum SUA, Franța, Marea Britanie și chiar vecinii noștri de peste Dunăre, bulgarii. În Franța și Bulgaria exploatarea gazelor de șist a fost interzisă prin lege tocmai pentru că este extrem de agresivă cu mediul înconjurător, iar în Marea Britanie și unele zone din SUA exploatările au fost sistate. În momentul de față, bulgarii au ieșit în stradă și protestează pentru ca România să nu facă greșeala să aprobe acest coșmar ecologic.
În timp ce aproape 3.000 de bârlădeni (câți s-au declarat public până acum împotriva extragerii gazelor de șist prin fracționare hidraulică și al căror grup este în creștere continuă de la o zi la alta) încearcă să tragă un semnal de alarmă pentru că au înțeles pericolul ce ne paște, senatorul Pintilie este un fel de Gică Contra și se mai și supără că totul e “politizat”. El ar fi trebuit să realizeze până acum că este de datoria sa, ca și parlamentar ales, să aibă grijă de viitorul celor care l-au propulsat în fotoliul călduț de la București și nu să bată câmpii că nimic nu-i adevărat, că totul va fi bine, în timp ce oameni de știință din întreaga lume și inclusiv guverne ale unor țări au luat deja măsuri pentru stoparea acestui flagel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu