EXPLOATAREA gazelor de sist, EXPLORATA în amanunt

Barlad Online

pintilieRecent, senatorul PDL de Bârlad Vasile Pintilie a explicat pe larg, în cadrul unei conferinte de presã, implicatiile lansãrii unor dezbateri publice având ca suport informatii de ordin general. Demnitarul s-a referit la problema exploatãrii gazelor de sist din zona Bârladului, un subiect care, în opinia sa, nu existã în acest moment. Însã, în ce priveste explorarea teritoriilor pe care s-ar putea descoperi astfel de gaze, pozitia parlamentarului democratliberal a fost cât se poate de clarã: «Sunt categoric împotriva exploatãrii cu metoda fractionãrii hidraulice, dar sunt pentru explorare, întrucât trebuie sã stim exact ce resurse avem în sol!».

Vasile Pintilie si-a început conferinta de presã aducând lãmuriri atât pentru sustinãtorii proiectului de explorare, cât mai ales pentru cei ai proiectului de exploatare. De la bun început, parlamentarul democrat-liberal a fãcut apel la calm si a argumentat: “As vrea sã mã refer la acest subiect foarte mediatizat în plan local, întrucât si eu am fost implicat, fãrã sã vreau. Este vorba despre problema gazelor de sist, asupra cãreia vreau sã fim calmi si sã discutãm fãrã retineri. Asadar, pentru cã este o temã la zi care a captat o mare parte din atentia opiniei publice – iar asta este foarte bine – trebuie sã spun cã exploatarea, dupã pãrerea mea, este o gogoasã. Probabil este o chestiune care a fost confiscatã electoral cu ajutorul presei, si astfel se încearcã sã se facã o tragedie dintr-o problemã suficient de neclarã la ora asta. De ce spun acest lucru? Am tot respectul pentru presa localã, însã lucrurile trebuie puse în matca lor normalã. Sã spunem câteva adevãruri care nu prea au fost rostite. De exemplu, o parte din clasa politicã a fost blamatã în media ca si cum ar fi fost vinovatã de faptul cã exploateazã cineva în zona Bârladului. Deocamdatã, nu exploateazã nimeni, Doamne feres te! Dar, într-adevãr, se exploreazã zona, sau mai bine spus se prospecteazã!”, a declarat senatorul Pintilie.
Si totusi, gazele au iz politic?
Pentru cã a dus discutia în plan politic, doar pronuntând anumite nume de politicieni, Pintilie a continuat… întorcându-se la originile subiectului. Adicã, de unde a început explorarea si cât mai este pânã la exploatare. “Eu am fost contactat telefonic si mi-am spus punctul de vedere. Numai cã, de la punctul meu de vedere, s-a ajuns în faza în care eu as fi vinovat cã se exploreazã gazele de sist la Bârlad. Repet, doar se exploateazã iar explorarea nici nu intrã acum în discutie. Însã, trebuie luat în discutie cum s-a ajuns la explorare. Asadar, pânã acum nu s-a spus nimic de faptul cã aceste explorãri/prospectiuni, se fac pe baza unei hotãrâri datã de Guvernul Nãstase, în 9 decembrie 2004, cu numãrul 2.283, privind acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petrolierã în perimetrul EV2, încheiat între Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale si Regal Petrolium, o firmã din altã tarã. Oare de ce Guvernul Nãstase a dat aceastã hotãrâre, acest aviz, tocmai la sfârsitul mandatului? Ãsta mi se pare un subiect de presã ce poate fi legat foarte frumos de Trofeul Calitãtii, de… Mãtusa Tamara…Un subiect de presã foarte interesant, cred eu. Ulterior, Regal Petrolium a vândut concesiunea prin Hotãrârea 2.283, cu 25 de milioane de dolari gigantului petrolier american Chevron. Oare na fost miscarea asta… regizatã?”, s-a întrebat Pintilie.
«Te uiti la televizor si mai ca îti vine sa te spânzuri în debara»
Cu toate cã senatorul a punctat si accentuat diferenta dintre termenii “explorare” (în acest moment) si “exploatare” (nu se stie când si mai ales dacã se va întâmpla), au apãrut în continuare informatii publice cum cã ar fi un sustinãtor al cauzei. Lucru infirmat, din nou, categoric de cãtre demnitar. “Pânã si Consiliul Judetean Vaslui a emis o autorizatie de construire, respectiv numãrul 45/ 15.07.2011, pentru un depozit de materiale explozibile necesare procesului de explorare. În paralel însã, vedem cã domnul deputat Solomon face un proiect de lege, o initiativã legislativã plinã de greseli de semanticã si de sintacticã, greu de închipuit pentru o persoanã care a stat pânã acum trei ani în Parlament. Potrivit acesteia, un mare pericol ne paste. Cicã se vor otrãvi apele, se vor otrãvi fântânile, iarba nu va mai creste, popândãii vor muri, toti, în gãurile lor, soarecii de asemenea! Ce sã mai vorbim de sobolani? Pe scurt, în Bârlad va veni pârjolul de pe lume. Însã toate aceste lucruri, vã spun serios si cu toatã responsabilitatea, se înscriu în spiritul national de a induce o isterie. Te uiti la televizor si mai cã îti vine sã te spânzuri în debara de frica nenorocirii de la Bârlad! Sã fim seriosi si sã coborâm cu picioarele pe pãmânt, cã nu-i chiar asa. Cu fracturarea e… complicat. Probabil cineva e fracturat la cap….Discutia se poate face mult mai constructiv si argumentat. Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pãtrut, a spus cã în Europa nu existã încã nicio exploatare a gazelor de sist. De la explorare/prospectare pânã la exploatare e o distantã colosalã. De ce sã nu stim ce avem în subsolul Bârladului? Deocamdatã, clar nu suntem de acord cu exploatarea acestui gaz, dacã el se va gãsi, pentru cã nu ne convine tehnologia. Dar, eacolo? Stim chestiunea asta? Deci, trebuie sã discutãm nuantat, sã nu speriem oamenii, cã rolul nostru este si de a informa corect oamenii”, a mai spus demnitarul. În încheiere, Printilie a subliniat cã, înainte de a lansa o ipotezã, indiferent de natura ei, de implicatii si mai, mai mult, care priveste sãnãtatea sau chiar viata oamenilor, trebuie neaparat asteptatã pãrerea specialistilor. Ori, pânã acum, acestia nu s-au pronuntat decât cu privire la procedeul tehnic folosit pânã acum. De aici a rezultat clar cã toate lumea trebuie sã se opunã acestuia, lucru care se va întâmpla. Problema este cã nimeni nu a spus SIGUR dacã Chevron va actiona la Bârlad cu fractionarea hidraulicã, pentru cã nu s-a luat în discutie EXPLOATAREA. “Nu hotãrãste nimeni pentru români, dar trebuie asteptatã pãrerea specialistilor. Repet, sã fim calmi, pentru cã lucrurile sunt foarte, foarte departe. Pânã la exploatare mai e distantã mare”, a încheiat Pintilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu