Constantin Clisu s-a stins

Barlad Online

clisu_constantin_2009.jpg
Profesorul și scriitorul Constantin Clisu, cetățean de onoare al Bârladului, a murit în țara de adopție, Canada.
Sâmbătă seară, a murit unul dintre oamenii de cultură care au făcut cinste Bârladului. Constantin Clisu, în vârstă de 80 de ani, s-a stins departe de orașul pe care l-a îndrăgit atât de mult și care a fost sursă de inspirație pentru romanele sale. A murit pe un pat de spital, în Edmonton - Canada. Tot acolo va fi înmormântat. Trecerea sa în neființă i-a luat prin surprindere pe cei care l-au îndrăgit, cu atât mai mult cu cât veștile pe care le trimitea în țară prietenilor nu-i prevesteau sfârșitul.
Constantin Clisu s-a remarcat ca profesor și scriitor și, pentru întreaga activitate, a primit titlul de cetățean de onoare al Bârladului. Între anii 1955-1960 a fost bibliotecar la Biblioteca Municipală “Stroe Belloescu”. Mai mulți ani, a fost redactor-șef la revista “Rulmentul”, apoi director al Școlii generale nr. 6 Bârlad. Ulterior, a fost inspector școlar, funcție pe care o avea și la data pensionării.
În 1996, a emigrat în Canada pentru a fi alături de cele două fiice ale sale. A obținut dubla cetățenie și distanța nu l-a împiedicat să țină legătura cu prietenii de-o viață din orașul pe care l-a iubit atât de mult. În 2009, a venit la Bârlad pentru ultima dată, pentru a lansa romanul “La marginea nopții”. În decursul anilor, a publicat numeroase volume de poezii, povestiri pentru copii și romane: “Cocorul singuratec”, “Vlahuță descoperă lumea”. “Un strigăt în noapte”, “Dincolo de poveste”, “Bastardul” etc.
Într-o epistolă expediată unui prieten drag din Bârlad, Constantin Clisu scria: “Climatul cultural al acestui oraș moldovenesc nu poate fi egalat cu nicio altă așezare, oricât de pretențioasă ar fi aceasta. Bârladul are un parfum aparte și nu știu dacă există cineva care să-l fi intuit în toate fibrele sale atât de înrădăcinate în firea oamenilor, a reliefului, chiar și a pietrelor de pe stradă”.
Virgil Giușcă, directorul Casei de Cultură “George Tutoveanu” Bârlad, se numără printre prietenii apropiați ai regretatului Constantin Clisu și, posibil, ultimul concitadin care a discutat cu el.
“Constantin Clisu este cel cu care am comunicat în ultimii ani pe internet, în fiecare săptămână. Discutam în fiecare sâmbătă, la ora 21 (ora 13 în Canada). În ultimele două săptămâni, nu l-am mai găsit pe internet și am decis să-l contactez telefonic. La celălalt capăt mi-a răspuns soția sa, care, dezarmată de situația critică pe care o traversa soțul ei, mi-a comunicat că domnul Clisu este în spital în stare critică, șansele de supraviețuire fiind extrem de reduse. Este o pierdere pentru toți prietenii din Bârlad, este o pierdere pentru cultura locului, cu atât mai mult cu cât subiectul de pornire pentru cele mai multe dintre cărțile sale a fost Bârladul, așa cum îi stă bine omului care suferea de aceeași boală ca George Tutoveanu - «bârlădenita»”, a spus Giușcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu