Buzatu, în afara legii (facsimil)

Barlad Online

 INTERDICTIE Afacerile lui Dumitru Buzatu, ca presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui si vicepresedinte al Consiliului Judetean, s-ar putea încheia prost pentru actualul lider PSD judetean. În urma aparitiei în numãrul de ieri a ziarului nostru a materialului “Pusculita lui Buzatu”, Agentia Nationalã de Integritate a decis verificarea eventualei situatii de incompatibilitate a lui Buzatu. În cazul în care se dovedeste cã vicepresedintele CJ Vaslui a actionat în afara legii, acestuia i s-ar putea interzice candidatura la functia de presedinte, în vara acestui an!
Agentia de Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui, prescurtat ADIV, se dovedeste a fi pusculita perfectã pentru PSD, partidul care conduce de 20 de ani în cel mai sãrac judet din Uniunea Europeanã. Ceea ce trebuia sã fie o oportunitate de dezvoltare pentru comunitãtile judetului se dovedeste a fi ocazia perfectã pentru Dumitru Buzatu, presedintele PSD si vicepresedinte al Consiliului Judetean, în a-si rezolva problemele de cadre, dupã ce toti oamenii din preajma acestuia, sefi mai mari sau mai mici din partid, au fost angajati în cadrul Agentiei de Dezvoltare Intercomunitarã, pe bani frumosi. În urma publicãrii materialului din editia de ieri a ziarului nostru, Agentia Nationalã de Integritate a anuntat cã va face verificãri la Consiliul Judetean, având în vedere posibila situatie de incompatibilitate a lui Buzatu, cel care a decis sã dea bani din bugetul judetului cãtre o asociatie la care el este presedinte. Interesant este si cã, supãrat pe faptul cã s-a aflat de “caracatita” ADIV, Buzatu a sãrit în sus de supãrare si a spus cã la asociatie a angajat numai tineri cu masterate si doctorate, fãrã a preciza de ce numai în PSD sunt astfel de “genii”! “Aceastã asociatie are sase angajati, nu cum s-a speculat cã nu ar avea niciunul, si domul Buzatu nu este unul dintre ei, domnia sa nu este angajat aici, nu încaseazã niciun ban. În ceea ce mã priveste pe mine, mã bucur cã ati venit pânã aici si ati vãzut cã sunt la muncã, cã nu trec pe aici din când în când. Când nu sunt aici, sunt pe teren, dar nu în campanie electoralã cum ati mai speculat. Sã stiti cã eu nu am program normal, lucrez de la 9.00 la 21.00”, a spus liderul de la PSD tineret, Dragos Cazacu, cel care detine si functia de director executiv.
Buzatu dã banii nostri, Buzatu îi primeste!
Din informatiile noastre, afacerea ADIV ar putea fi cercetatã si de Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Vaslui, dat fiind faptul cã miliarde de lei din banul public dispar pe tot felul de cheltuieli suspecte. Se contureazã tot mai mult ideea unei incompatibilitãti a vicepresedintelui Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, prin prisma banului public din bugetul judetean, folosit în interes propriu, prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã. Concret, Buzatu, ca vicepresedinte al CJ, supervizeazã alocarea sumei de 1 miliard de lei vechi anual cãtre ADIV, asociatie la care el este presedinte. O smecherie ieftinã, care iese abia acum la ivealã. Dumitru Buzatu a demonstrat, prin aceastã manevrã, cã îsi permite sã arunce cu banul public acolo unde doreste, desi cu suma respectivã s-ar fi putut face pietruiri în mai multe comune. Or, banii de la Consiliul Judetean se duc pe tot felul de salarii ale liderilor PSD angajati la aceastã asociatie de dezvoltare, care nu produce mai nimic. Mai grav, în proiectul de buget pe 2012 sunt trecute si cheltuieli haotice, peste 250 de milioane de lei vechi pentru reclamã si publicitate, desi aceastã asociatie nu a avut nicio activitate vizibilã pentru cei 400.000 de locuitori ai judetului.
Sase angajati, salarii de douã miliarde!
Probabil, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Vaslui este cea mai profitabilã institutie din judet, unde totul se desfãsoarã dupã principiul “Timpul trece, leafa merge, noi cu drag la muncã venim”. Conform proiectului de buget pe anul trecut, oamenii lui Buzatu, cu functii diverse în PSD si angajati de formã în asociatie, vor sã cheltuie în jur de douã miliarde de lei vechi numai pe salarii, în acest an. Asta înseamnã, în medie, un salariu de 15 milioane lei vechi pe lunã, în 2011, ceea ce este destul de bine pentru o activitate invizibilã. Pentru 2012, însã, fondul de salarii a explodat si se estimeazã cã se vor plãti peste douã miliarde. În medie, fiecare angajat al ADIV va primi cam 20-25 de milioane, cu mult mai mult fatã de anul precedent. De ce? Simplu. Este an electoral si persoanele angajate la asociatie, pionii lui Buzatu, vor trebui sã alerge în campanie electoralã pentru a-i aduce voturi liderului judetean al PSD. Sunt si elemente ciudate în planul de buget pe 2012 al asociatiei. De ce se cheltuie în jur de 150 de milioane de lei pe an pentru plata combustibililor, câtã vreme fiecare primar îsi plãteste constiincios partea de cotizatie? Activitatea despre care se prevaleazã cei care conduc ADIV se poate realiza printr-un simplu telefon, nu este nevoie sã cheltui tone de combustibili. Or, banii publici par cã se duc în cu totul altã directie decât cea trecutã în scripte.
“Vedeti, sunt la muncã, nu în campanie electoralã!”
Ieri, am mers la biroul în care functioneazã ADIV. Spatiul are putin peste 10 mp si este situat în incinta Centrului de Afaceri, pe usã fiind scris cu litere mari “Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui”. La momentul documentãrii se lucra de zor, doi dintre angajati completau hârtii peste hârtii. Culmea, era prezent la serviciu si Dragos Andrei Cazacu, tânãrul director executiv al asociatiei, cel care detine si functia de presedinte al tineretului social-democrat pe judet! Nici el si nici colegii sãi nu au fost foarte darnici în declaratii, dar Andrei Cazacu ne-a asigurat de toatã bunãvointa si transparenta în ceea ce priveste furnizarea de informatii despre ce înseamnã si ce face ADIV. “Vã asigurãm cã vom rãspunde cu toatã promptitudinea oricãrei solicitãri care vine din partea dumneavoastrã, nu trebuie decât sã o adresati în formã scrisã, vã asigurãm cã nu este niciun fel de problemã în a vã rãspunde la solicitãri. Nici eu, nici presedintele Dumitru Buzatu nu avem nimic de ascuns. Vreau sã precizez ceva: în primul rând, aceastã asociatie are sase angajati, nu cum s-a speculat, cã nu ar avea niciunul si domnul Buzatu nu este unul dintre ei, domnia sa nu este angajat. Dânsul nu încaseazã niciun ban, iar în ceea ce mã priveste pe mine, mã bucur cã ati venit pânã aici si ati vãzut cã sunt la muncã, cã nu trec pe aici din când în când. Dacã nu sunt aici, înseamnã cã sunt pe teren, dar nu în campanie electoralã, cum ati mai speculat, sã stiti cã eu nu am program normal, lucrez de la 9.00 la 21.00, cam atât. Îmi pare rãu cã, din diverse motive, pe care nu le cunosc, nu am avut o comunicare mai bunã, dar vã invit sã certificati transparenta noastrã”, a declarat Andrei Dragos Cazacu. Întrebat de lista celor care lucreazã la ADIV, Cazacu a spus cã vom primi rãspuns în termenul legal, dupã ce va fi informat si presedintele Buzatu despre solicitare. Este clar, în aceste conditii, cã nimic nu miscã în ADIV fãrã stiinta lui Buzatu. Mai degrabã, nu se miscã nimic în ADIV.
Miticã, iatã ce te paste!
“INCOMPATIBILITÃTI DEFINITIVE: Interdictie 3 ani
Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitãtilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative:
“Persoana eliberatã sau destituitã din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fatã de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publicã ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din functia ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o functie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupã o functie sau o demnitate publicã la data constatãrii stãrii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereazã potrivit legii, de la data rãmânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rãmânerii definitive si irevocabile a hotãrârii judecãtoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stãri de incompatibilitate”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu